NavMenu

Kukanje o poslu može biti dobro po zaposlene i po firmu!

Izvor: VICE Srijeda, 01.04.2020. 15:28
Komentari
Podeli
(Foto: KieferPix/shutterstock.com)
Ne dopustite da vam iko više kaže da vaše "negativne vibracije" loše utiče na radnu atmosferu.

Da li se vaše kolege ikad umore od vašeg konstantnih pritužbi na posao? Da li vaše "negativne vibracije" u kancelariji utiču na druge?

E, pa nauka je pokazala da je kuknjava zapravo dobra po kancelarijski moral. Novo istraživanje sa Univerziteta u Melburnu potkrepljuje ideju da žaljenje kolegama ne samo omogućuje osoblju da razriješi probleme, već im pomaže i da se zbliže među sobom.

Istraživanje je sprovela doktorka Vanesa Poutijer, koja se ubacila u grupu doktora i sestara na odjeljenju onkologije jedne bolnice na američkom srednjem zapadu. Ona je išla na 50 jutarnjih sastanaka kolektiva, sprovela dvije runde razgovora sa bolničkim osobljem i zaključila da žaljenje na posao može da bude jednako važno za opstanak kao i zbijanje šala sa kolegama.

Prema Poutijer, suština kuknjave nije samo u dobrom ventilu. Za kolege je važno da saosjećaju sa vama. Te razmjene Putijer zove ritualima ili "malim ceremonijama".

- Jedna od najboljih stvari koje sam primijetila u timu bila je da su ti rituali pritužbi pomogli doktorima i sestrama da shvate da se osećaju isto povodom raznih situacija i da nisu različiti - rekla je Poutijer za Pursuit. - To ljudima omogućuje da shvate koliko su slični u izazovima sa kojima se suočavaju svaki dan i kako se osjećaju povodom njih.


Međutim, Poutijer kaže i da postoje važna pravila koja sprječavaju da produktivna kuknjava brzo preraste u prvo pravcato maltretiranje na poslu.

- Možete samo da se žalite na ljude koji nisu u prostoriji i svoje pritužbe morate da usmjerite van kolektiva - objasnila je ona.

- Meta kuknjave mora da bude nešto oko čega svi mogu da se slože, kao što je struktura prema kojoj tim radi ili zaposleni koji su teški za saradnju u nekim drugim službama. Nikad pojedinci iz samog tima.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija

Data saglasnost na projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima

Vlada je na današnjoj sjednici dala saglasnost za projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima. Ministar energetike i rudarstva, Saša Mujović, objasnio je da povećanje energetske efikasnosti znači ekonomičnije i racionalnije korišćenje resursa. - Povećanje energetske efikasnosti možemo doživjeti kao značajno sredstvo kako da smanjimo naše mjesečne izdatke po osnovu utrošene električne energije - rekao je Mujović.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.