NavMenu

Prve kabine za dezinfekciju za dvije nedelje u prioritetnim zdravstvenim ustanovama - U planu izrada i za javne površine, aerodrome i autobuske stanice

Izvor: eKapija Utorak, 31.03.2020. 18:54
Komentari
Podeli
3D prikaz kabine "Aditus gate" (Foto: 365ADS)3D prikaz kabine "Aditus gate"
Prve kabine za dezinfekciju, inovativno rješenje koje je domaća kompanija 365ADS iz Beograda razvila u cilju suzbijanja širenja korona virusa, za dvije nedelje dobiće prioritetne zdravstvene ustanove u Srbiji.

Plan kompanije je da prvenstveno izradi tri prototipa sa različitim opcijama za dezinfekciju, a nakon toga će biti poznato kakva će biti potreba za kabinama, te će se u skladu sa tim i proizvoditi, kaže za eKapiju, direktor Nikola Vučićević.

Kabina "Aditus gate", jedan je od 12 inovativnih projekata koji se finansiraju iz sredstava Fonda za inovacionu djelatnost. Iz kompanije kažu da je proces razrade, započet i pre same objave javnog poziva, ali da zahvaljujući Fondu i potvrdi realizacije ovog projekta, njihov tim uveliko radi na izradi kabine.

- Po izradi prvih prototipa, kabine ćemo u dogovoru sa Fondom, pokloniti zdravstvenoj ustanovi kod koje se prvenstveno javi najveća potreba za kabinom. Naravno, u cilju suzbijanja epidemije Covid-19 virusa, željeli bismo da svim zdravstvenim ustanovama ponudimo svoju ekspertizu u izradi ove kabine, bez želje za dodatnom zaradom – ističe Vučićević.

On dodaje da će po izradi kabina za zdravstvene ustanove, koje su apsolutni prioritet, kompanija posvetiti vrijeme izradi kabina za sve ostale državne ustanove, javne površine i prometna mjesta poput aerodroma i autobuskih stanica.

- Privatni sektor je već prepoznao potrebu za maksimalnom zaštitom svojih zaposlenih uz pomoć kabina Aditus gate, pa ćemo se, po izradi prototipa za zdravstvene i druge državne institucije, posvetiti proizvodnji kabina za kompanije širom Srbije, ali i izvozu u zemlje regiona i EU – otkriva Vučićević.


Mjeri temperaturu, šalje korisnika na pregled

Kabina funkcioniše tako što uz pomoć kamere, senzora i specijalno dizajniranog softvera svakom korisniku mjeri telesnu temperaturu i dezinfikuje šake i obuću.

3D prikaz druge verzije kabine (Foto: 365ADS)3D prikaz druge verzije kabine
Dezinfekcija šaka i obuće se vrši dezinficijensima, odnosno hemijskim jedinjenjima koja uklanjaju štetne patogene mikroorganizme, a koje i sama kabina koristi u procesu samodezinfikacije posle svakog ulaska.

- Pošto se pomoću kamere i senzora ustanovi da je temperatura tijela u granicama normale, specijalno dizajnirani softver korisnika vodi kroz dalji proces obavezne dezinfekcije - objašnjava za eKapiju Vučićević.

Međutim, ukoliko se kod korisnika ustanovi povišena tjelesna temperatura, vrata kabine se neće otvoriti za dalji proces dezinfekcije.

- Korisnik će tada biti upućen na dodatni pregled ili odvojen od ostalih ljudi u prostoriji, u zavisnosti od procedure koju u ovom slučaju odredi institucija u kojoj se kabina nalazi – ističe Vučićević za naš portal.

Na projektu izrade prototipa kabine trenutno sarađuju sa ekspertima za hemiju, virusologiju i biologiju.

- Već smo u kontaktu sa podizvođačima kako bismo što prije razvili kabine i stavili ih u upotrebu. Cilj je da u narednom periodu povećamo kapacitete proizvodnje i u realizaciju uključimo nekoliko podizvođača - manjih preduzeća, te im tako pomognemo da održe proizvodnju i po ukidanju vanrednog stanja.


O kompaniji 365ADS

Kompanija 365ADS se već više od osam godina bavi osmišljavanjem, razvijanjem i primjenom eksperimentalnih tehnologija u najrazličitijim oblastima poslovanja, poput IT-a, telekomunikacija, kontrole pristupa, marketinga i raznih drugih događaja svih veličina.

Svoje poslovanje počeli su 2012. godine razvijanjem softvera za organizaciju vjenčanja, a danas su firma sa 13 stalno zaposlenih, čije je proizvode tokom prošle godine na različitim događajima koristilo više od 800.000 ljudi.

- Za ovakav uspjeh zaslužni su prije svega naši posvećeni i stručni zaposleni, ali i "out of the box" pristup kao i efikasno i profesionalno pristupanje svakom projektu – kaže Vučićević.

Sandra Petrović
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Ellena group želi oporavak Boke i otvaranje hotela Plaža

Kompanija Ellena group iz Herceg Novog, koja je početkom aprila postala vlasnik 33% akcija u Vektra Boki, uputila je zahtjev stečajnom sudiji u Vektri Montenego (koja ima 59% akcija u Vektra Boki) Draganu Vukčeviću i stečajnom upravniku Radojici Grbi za sazivanje vanredne Skupštine akcionara "Vektra Boke". To je "Vijestima" kazao vlasnik Ellena group Danilo Matijašević. Teme vanredne Skupštine akcionara bile bi imenovanje novog upravnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.