NavMenu

Elektroenergetski sistem stabilan - TE Pljevlja radi punim kapacitetom

Izvor: Vijesti Utorak, 31.03.2020. 12:34
Komentari
Podeli
(Foto: west cowboy/shutterstock.com)
Elektroenergetski sistem je stabilan i u ovom trenutku sve funkcioniše u najboljem redu, uprkos izazovu sa kojim se suočava država u borbi s koranavirusom. To u izjavi za Vijesti kaže rukovodilac sektora za korporativne komunikacije u Elektroprivredi Crne Gore (EPCG) Rajko Šebek.

Ističe da Termoelektrana Pljevlja i dvije velike hidrocentrale rade punim kapacitetom.

- U ovom trenutku sve funkcioniše u najboljem redu, elektroenergetski sistem je potpuno stabilan. Pridržavamo se svih mjera i preporuka i nastojimo da u ovakvoj situaciji sistem održimo stabilnim - rekao je Šebek.

Kazao je da zasada nema problema u nabavci opreme i da Termoelektrana raspolaže dovoljim količinama uglja neophodnih za njen neometan rad u narednom periodu.

- Zasad nema problema u nabavci opreme i repromaterijala, a u narednom periodu vidjećemo, kada se budu raspisivali tenderi vezano za remonte Termoelektrane i druge nabavke. Nije ovdje stvar nabavke, nego prevoza. Vi sve to možete da kupite na tržištu, ali je problem transport. I to je riješeno uz pomoć Privredne komore.

Šebek tvrdi da se zaposleni pridržavaju mjera i preporuka Instituta za javno zdravlje i Nacionalnog kordinacionog tijela za zarazne bolesti, da zaposleni koriste zaštitne maske, drže socijalnu distancu i koriste sredstva za dezinfekciju.

I Slavoljub Popadić, izvršni direktor Rudnika uglja, čiji je većinski vlasnik EPCG, kaže da je veoma važno da u ovim uslovima kompletan elektroenergetski lanac funkcioniše stabilno.

- Struje mora biti, a Rudnik radi istim kapacitetom kao ranije. Trudimo se da u ovim uslovima obezbijedimo da Rudnik radi stabilno i da zaposleni rade u što boljim uslovima, koliko je to moguće u ovoj situaciji - rekao je Popadić Vijestima.

Kazao je da 153 radnika, koji većinom rade u administraciji ili na poslovima koji nisu direktno vezani za proizvodnju, rade od kuće, a dio je i na odmoru.

- Rasteretili smo prostorije u smislu da u kancelarijama nema puno ljudi. Obezbijedili smo nešto zaštitnih sredstava. Uspjeli smo prije dva dana da dobijemo još maski, a pokušvamo da obezbijedimo još dezinfekcionih sredstava. Maske ćemo podijeliti radnicima koji su najugroženiji, a dobićemo još jednu količinu. Nešto maski smo dali i pljevaljskoj bolnici, koje su sa visokim stepenom zaštite. Sve smo uradili što smo mogli da bi obezbijedili da kolege budu što manje izložene potencijalnom riziku od zaraze - rekao je Popadić.

Popadić ističe da su prije sedam-osam dana uspjeli da iz Holandije u Pljevlja dopreme dva dampera, čiju su nabavku ugovorili još prošle godine.

- Eksploziv iz Hrvatske preko Srbije takođe uredno dolazi. Gorivo uredno dolazi preko Jugopetrola i tu zasad ne vidimo problema. Rezervni djelovi, takođe, dolaze nekom usporenom dinamikom. Kada se neki veliki motor ili generator ne može popraviti u Crnoj Gori, mi ih prevozimo u Bosnu. Ima dosta problema i dosta barijera, ali ih bukvalno prevazilazimo iz dana u dan. Dvojica kolega koji su prije deset dana vozili generator u Banoviće morali su po povratku u karantin 15 dana, sada neko ko pođe da ih doveze - mora opet u karantin - rekao je Popadić.

Rekao je da i pored aktuelne epidemiološke situacije određene količine uglja uspijevaju da prodaju u Srbiji.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Izgradnja turističkog kompleksa Otrant Reefs na Velikoj plaži počinje sledeće nedelje

Naredne sedmice počeće izgradnja turističkog kompleksa Otrant Reefs na Velikoj plaži u Ulcinju, prenosu portal Ul-Info. - U subotu, 6. aprila, biti svečano postavljen kamen-temeljac za turistički kompleks Otrant Reefs na Velikoj plaži. Najavljeno je da će se ovaj kompleks prostirati na preko 40.000 kvadrata, te da će imati dva hotela sa 5 zvjezdica i 23 vile, te brojnim drugim pratećim sadržajima uz Port Milenu - prenosi portal.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.