NavMenu

Završeni radovi na vijaduktu u Rogamima - Saobraćaj nakon izgradnje pristupnih puteva

Izvor: kodex.me Utorak, 31.03.2020. 15:52
Komentari
Podeli
(Foto: 652234/Pixabay)
Radovi na vijaduktu u Rogamima završeni su prethodne sedmice, kazali su Dnevnim novinama iz kompanije Bemax, koja je izvođač radova na tom projektu. Predviđena rekonstrukcija raskrsnice za Rogame je izvršena na način da se poboljša ugao ukrštanja koji je trenutno veoma nepovoljan, pa je na mjestu raskrsnice projektovan vijadukt.

Ipak, na vijaduktu saobraćaj neće biti pušten dok ne budu završeni i radovi na pristupnim saobraćajnicama.

- Radovi na vijaduktu Rogami su gotovo završeni, ali s obzirom da su radovi na izgradnji vijadukta Rogami sastavni dio radova na rekonstrukciji regionalnog puta Cerovo-Rogami, dionica Rogami-Spuž, kada se budu izveli radovi na pristupnoj saobraćajnici uspostaviće se i saobraćaj na vijaduktu - kazali su iz kompanije Bemax.

Na dionici koja se rekonstruiše još uvijek nijesu riješeni svi imovinsko pravni odnosi, što se očekuje da bude završeno uskoro, kako su nedavno poručili iz lokalne uprave.

U prethodnom periodu su započeti radovi na iskolčavanju i krčenju trase na prvih tri kilometara, što je i preduslov, kako kažu iz Bemaxa, za početak građevinskih radova.

- Na potezu od tri kilometra riješeni su skoro svi imovinsko pravni odnosi, izuzev za par parcela manjih kvadratura. Od investitora imamo informaciju da su postupci za rješavanje eksproprijacije za te parcele u toku, kao i za preostalu dionicu puta, odnosno oko dva kilometra saobraćajnice. Nakon rješavanja svih imovinsko pravnih odnosa radovi na izgradnji predmetne dionice, dužine pet kilometara, biće završeni u roku od šest mjeseci - navode iz Bemaxa.

Vijadukt je dio regulacije raskrsnice na ovoj lokaciji, kojim se postiže sigurniji i bezbjedniji saobraćaj.

Projektovanim rješenjem planiranog vijadukta, raskrsnica će biti proširena zajedno sa saobraćajnim trakama i poluprečnikom krivine i predstavljaće trajno rješenje odvijanja saobraćaja na ovoj lokaciji.

Dužina vijadukta, mjereno po niveleti je 50 metara. Njegova širina varira, kako bi pratila širine saobraćajnih traka, i kreće se od 14,64 metara na početku i sužava se na 6,97 metara.

Vrijednost potpisanog ugovora za radove na ovom projektu je 3.082.826 EUR. Finansira se iz sredstava kapitalnog budžeta.

Za rekonstrukciju pomenute dionice angažovana je kompanija Bemax, koja je imala obavezu da radove završi u roku od šest mjeseci. Međutim, zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa, taj rok biće i te kako probijen.

Dužina kompletne dionice koja će biti rekonstruisana je pet kilometara, od skretanja za Rogame do ZIKS-a u Spužu.

Širina kolovozne trake iznosiće tri metra, dok je širina ivične trake 0,3 metra. To znači da je ukupna širina kolovoza 6,6 metara.

Na trasi je projektovan trotoar sa desne strane i dug pet kilometara (cijelom dužinom puta), a sa lijeve strane u dužini od jednog kilometra, širine 1,5 metara. Širina bankine je jedan metar, dok je širina rigola 0,75 metara. Usvojena je širina berme od pola metra.

Ograničenje brzine motornih vozila na novoizgrađenoj cesti biće 60 kilometara na sat.

- Postojeća geometrija u situacionom planu rekonstruisana je u okviru postojećeg gabarita primjenom geometrijskih elemenata za računsku brzinu 60 km/h, osim u zoni raskrsnica, gdje će biti 50 km/h - kazali su ranije iz Uprave za saobraćaj.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

U Crnoj Gori predviđena izgradnja 260 km auto-puteva i oko 200 km brzih saobraćajnica

U Crnoj Gori predviđena je izgradnja 260 kilometara auto-puteva i oko 200 kilometara brzih saobraćajnica. Tako će se u narednom periodu nastaviti intezivne aktivnosti Monteputa na daljoj izradi idejnih rješenja, sa fokusom na dionicu autoputa Podgorica - Bar, kao i kreiranja neophodnih preduslova za uključivanje preostale saobraćajne infrastrukture u Prostorni plan Crne Gore. Kako je saopšteno nakon prve sjednice Savjeta za javne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.