NavMenu

Spoljnotrgovinska razmjena za dva mjeseca 391,6 mil EUR - Najviše robe uvezeno iz Srbije, Kine i Njemačke

Izvor: Mina Utorak, 31.03.2020. 08:44
Komentari
Podeli
Ukupna spoljnotrgovinska robna razmjena Crne Gore u prva dva mjeseca je, prema preliminarnim podacima Monstata, iznosila 391,6 mil EUR, što je 6,2% više u odnosu na isti period prethodne godine.

Ilustracija (Foto: ChameleonsEye/shutterstock.com)Ilustracija
Iz Monstata je saopšteno da je izvezena roba vrijedna 61,2 mil EUR, što je 1,6% više u odnosu na uporedni period. Uvoz je bio 7,1% viši i iznosio je 330,4 mil EUR.

- Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 18,5% i manja je u odnosu na isti period prošle godine kada je iznosila 19,5% - rekli su iz Monstata.

U strukturi izvoza najviše su zastupljeni mineralna goriva i maziva u iznosu od 17,2 mil EUR, koji čine električna energija 14,3 mil EUR, nafta i naftni derivati 1,9 mil EUR.

U strukturi uvoza najviše su zastupljene mašine i transportni uređaji u iznosu od 76,8 mil EUR, od čega drumska vozila 25,5 miliona EUR, a električne mašine, aparati i uređaji 16,1 mil EUR.

Najveći spoljnotgovinski partneri u izvozu bili su Srbija sa 14,4 mil EUR, Slovenija sa 8,9 mil EUR i Mađarska sa 5,5 mil EUR.

Najveći spoljnotrgovinski partneri u uvozu bili su Srbija sa 54,5 mil EUR, Kina sa 33 mil EUR i Njemačka sa 30,8 mil EUR.

Spoljnotrgovinska robna razmjena bila je najveća sa potpisnicama Centralnoevropskog sporazuma o zoni slobodne razmjene (CEFTA) i sa Evropskom unijom (EU).
Komentari
Vaš komentar

Top priče

24.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Raspisan pretkvalifikacioni tender za izgradnju dionice auto-puta od Mateševa do Andrijevice

Evropska banka za obnovu i razvoj objavila je pretkvalifikacioni poziv za dionicu auto-puta od Mateševa do Andrijevice. Raspisivanje ovog tendera ranije danas najavili su i predsjednik Vlade Milojko Spajić i izvršni direktor Monteputa Milan Ljiljanić. Riječ je o drugoj dionici auto-puta od Mateševa do Andrijevice u ukupnoj dužini od 22 kilometra. Klijent banke je preduzeće Monteput, koje sredstava od kredita, odnosno donacije kojom

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.