NavMenu

Kupovinom lokalnih proizvoda potrošači pomažu sopstvenu ekonomiju - Od domaćih proizvođača traže se pristupačne cijene, kvalitet i dostupnost

Izvor: Mina Ponedjeljak, 30.03.2020. 13:51
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Lisa S./shutterstock.com)Ilustracija
Pandemije i elementarne nepogode u svijetu naglašavaju potrebu unaprjeđivanja sopstvene proizvodnje strateških proizvoda, prije svega hrane, da bi se u svim uslovima obezbijedilo sigurno snabdijevanje domaćeg tržišta, saopšteno je iz Privredne komore (PKCG).

- Domaći proizvodi uživaju povjerenje građana zbog njihovog pouzdanog kvaliteta. Većina potrošača procjenjuje da će jednako frekventno kupovati crnogorske proizvode i u narednih 12 mjeseci - pokazalo je istraživanje koje je u prvoj polovini marta za PKCG uradila agencija IPSOS.

Riječ je o ispitivanju javnog mnjenja o navikama i preferencijama prilikom kupovine proizvoda široke potrošnje, te upoznatosti javnosti sa projektima afirmacije i uspješnijeg plasmana kvalitetnih domaćih proizvoda i usluga u zemlji i u inostranstvu koje samostalno ili sa partnerima realizuje PKCG - Dobro iz Crne Gore, Kupujmo domaće i Domaći ukusi.

Istraživanjem je, kako su objasnili iz PKCG, procijenjen i nivo spremnosti ispitanika da u budućnosti kupuju proizvode iz Crne Gore, a ispitani su mogući načini promocije tradicionalnih crnogorskih proizvoda i vrijednosti.

Istraživanje je realizovano na reprezentativnom uzorku od 1,03 hiljade punoljetnih građana iz 21 opštine.

Rezultati ispitivanja su pokazali da se dvije trećine građana snabdijevaju u supermarketima nekih od trgovinskih lanaca, a u malim trgovinama nešto više od četvrtine. Najveći dio crnogorske populacije, njih oko 70%, u nabavku odlazi svakodnevno ili skoro svakodnevno.

- Kada su u pitanju tipična mjesta snabdijevanja, primjećuje se trend učestalijeg snabdijevanja u supermarketima na sjeveru Crne Gore i među populacijom visokog obrazovanja, dok je među starijim znatno više onih koji se redovno snabdijevaju na pijacama - pokazalo je istraživanje.

Kada je u pitanju učestalost snabdijevanja, žene daleko češće idu u nabavku, ali je primjetno da starije osobe i one nižeg obrazovanja nabavke obavljaju znatno rjeđe.

Presudan uticaj na odluku o kupovini za najveći dio crnogorske populacije ima cijena proizvoda, nakon koje slijedi pouzdan kvalitet.

- Prilikom kupovine 53,6% građana se odlučuje za proizvode proizvedene na tradicionalan način, umjesto za industrijske. Za značajan procenat ili 38,3% građana je to potpuno svejedno, a u toj grupi je uglavnom najmlađa generacija potrošača - pokazali su rezultati istraživanja.

Anketa je pokazala i da crnogorski potrošači jednako biraju domaće i strane proizvode u najvećem broju kategorija.

- Kada je u pitanju vino, najčešće birani brendovi su oni koje proizvode Plantaže. U slučaju rakije, to su najčešće proizvodi kućne radinosti, što je vrlo česta situacija i kod negaziranih, voćnih sokova. U slučaju piva, nedvosmisleno dominira Nikšićko - navodi se u saopštenju.

Kod suhomesnatih proizvoda dva proizvođača imaju veoma istaknutu poziciju, Goranović sa 29,9% udjela i Franca sa 25,8%. U slučaju mlijeka, vodeću poziciju među domaćim proizvođačima ima mljekara Lazine, 26,1%, a kod bijelog ili zrelog sira, većina se opredjeljuje za proizvode kućne radinosti.

- Dominira stav da je odnos cijene i kvaliteta i generalnog kvaliteta uglavnom izbalansiran, kako kod domaćih, tako i kod stranih proizvoda. Trećina crnogorske populacije procjenjuje da su obje ove karakteristike vezane pretežno za crnogorske proizvode - pokazalo je istraživanje.

Na listi proizvođača čije su proizvode potrošači u Crnoj Gori proglasili najboljim su Mesna industrija Goranović i Mesopromet Franca, sa veoma visokim procentom odgovora. Slijede Plantaže, pivara Trebjesa i mljekara Lazine, sa veoma istaknutom pozicijom, kao i niz proizvođača sa znatno nižim brojem glasova.

- U poređenju sa periodom od prije godinu, većina potrošača u Crnoj Gori procjenjuje da jednako kupuje crnogorske proizvode kao i ranije i to prvenstveno zbog povjerenja u te proizvode i njihov pouzdan kvalitet - navodi se u saopštenju.

Potrošači smatraju da bi na rast kupovine domaćih proizvoda u najvećoj mjeri mogla da utiče povoljnija cijena u odnosu na inostrane, kao i njihova dostupnost u maloprodajnim objektima.

- Većina potrošača smatra da kupovinom domaćih proizvoda pomaže sopstvenu ekonomiju. Istraživanje je pokazalo da Crna Gora unapređuje proizvodnju i da domaći proizvodi uživaju povjerenje građana i potrošača - kazali su iz PKCG.

Oni su dodali i da se, u oštroj konkurenciji sa stranim proizvođačima, od domaćih traže pristupačne cijene, dobar kvalitet i dostupnost u maloprodajnim objektima.

- Svjetska ekonomija pokazuje visoku globalizovanost - zemlje su izrazito povezane globalnim lancima proizvodnje vrijednosti, što je stimulativno za razvoj privrede. Najnovije prilike pokazuju da svaka zemlja mora imati proizvodnju strateških proizvoda na svojoj teritoriji - saopštili su iz PKCG.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

19.04.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Planovi Elena grupe: Prodaja hotela Igalo, pa nove investicije

Sprečavanje uvođenja novog stečaja u Vektra Boku na ročistu krajem ovog mjeseca, od ključne je važnosti za planove novog vlasnika 33,3% akcija, privrednog drustva Elena grupe. Oni planiraju da nakon što izmire obaveze prema radnicima i Poreskoj upravi prodaju hotel Igalo i krenu u investicije. No, prije toga moraju ući u Odbor direktora u kojem su većina Brkovićevi članovi. Novi vlasnici, trećine Vektra Boke iz kompanije Elena Grup,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.