Izvor: Tanjug | Ponedjeljak, 30.03.2020.| 09:09
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Top Glove, najveći svjetski proizvođač rukavica, upozorava na moguću nestašicu

Ilustracija (Foto: Pixabay.com/Christian Slater)
Malezijska korporacija Top Glove, koja proizvodi jednu od svakih pet rukavica na globalnom nivou, upozorava na moguću nestašicu te zaštitne opreme, jer skok tražnje iz Evrope i Sjedinjenih Država zbog brzog širenja virusa korona prevazilazi proizvodne kapacitete te kompanije.

Izvršni predsjednik korporacije, Lim Ve Čai, rekao je u telefonskoj izjavi za Reuters da je firma produžila rokove isporuke kako bi "izašla na kraj" sa uzletom potražnje.

On je naveo da su narudžbe primljene u poslednjih nekoliko nedelja, uglavnom iz Evrope i Sjedinjenih Država, skoro duplo veće od proizvodnih kapaciteta kompanije.

Top Glove, kako je dodao, može da proizvodi dnevno 200 miliona rukavica od prirodne i sintetičke gume.

- Neki kupci panično naručuju. Obično su naručivali 10 kontejnera mjesečno a sada su odjednom povećali na 20 kontejnera. Definitivno postoji nestašica. Oni naručuju 100% više, a mi možemo da povećamo proizvodnju samo 20%, tako da nedostaje oko 50% do 80% da se podmire zahtjevi - rekao je Lim.

Ovaj ogroman zamajac kupovina mogao bi da potraje još tri mjeseca, ali se očekuje da će narudžbine ostati velike i do devet mjeseci, čak iako je potražnja na azijskim tržištima počela polako da usporava, ocijenio je on.

Svjetska zdravstvena organizacija je upozorila u petak da "hronična globalna nestašica lične zaštitne opreme" predstavlja jednu od najvećih prijetnji u borbi za suzbijanje širenja virusa.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.