NavMenu

Adovokati savjetuju: Vanredno stanje nije samo po sebi viša sila koja oslobađa preuzetih obaveza

Izvor: Blic Ponedjeljak, 30.03.2020. 08:26
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: sergign/shutterstock.com)Ilustracija
Uprkos trenutno neizvjesnim okolnostima poslovanja privrednici treba da imaju u vidu da vanredno stanje nije samo po sebi viša sila koja ih oslobađa svih ugovornih obaveza prema saradnicima. Zbog toga je važno da se odgovorno ponašaju i drže potpisanih ugovora sa partnerima, kako bi posle krize izbjegli sud.

Advokati savjetuju, da iako trenutno vlada i strah i neznanje zbog širenja virusa korona, privrednici upravo zato posebno treba da provjeravaju šta piše u ugovorima koje su ranije sklopili, jer će u jednom trenutku, kako napominju, sve ponovo početi da funkcioniše redovno.

- Usljed pojačane regulatorne aktivnosti, propisi se donose brzo, i zbog te brzine vrlo često neke stvari ostaju nedovoljno jasno regulisane - kaže za Blic Biznis advokat Raško Radovanović i ističe da bi, zbog toga, privrednici morali dobro da pregledaju, šta stoji u ugovoru i šta kaže zakon.

- Komercijalni odnosi su u velikoj mjeri detaljno regulisani upravo ugovorom, dok zakoni (kao što je npr. Zakon o obligacionim odnosima) sadrže opšta pravila za slučaj da ugovorom nešto nije definisano. Svakako je preporuka ne donositi ishitrene odluke i prije svega pokušati eventualne sporove oko tumačenja ugovora riješiti u razgovoru sa drugom stranom - ističe Radovanović.

Na pitanje ko ima razlog i u kojoj situaciji da odloži primenu ugovora, Radovanović kaže da ne postoji opšti odgovor jer su, recimo, neke zemlje proglasile pandemiju virusa korona kao slučaj više sile. Međutim, to ne znači da danas svako može da se pozove na virus i izbjegne svoje ugovorne obaveze.

- Bitno je utvrditi u svakoj konkretnoj situaciji da li je ispunjenje ugovorne obaveze pravno i faktički nemoguće i ako jeste, da li se ta nemogućnost ispunjenja može otkloniti. Primjera radi, ako bi zbog određenog akta države bilo nemoguće isporučiti robu (npr. u slučaju da se granice zatvore i za transport robe), najvjerovatnije bi se radilo o višoj sili i u toj situaciji bi kupac imao pravo da raskine ugovor i traži povraćaj isplaćene cijene - kaže Radovanović.

On međutim, objašnjava da praksa pokazuje da u većini situacija u Srbiji, pandemija virusa korona u suštini ne narasta do nemogućnosti ispunjenja usljed više sile, već se najčešće može podvesti pod takozvane promijenjene okolnosti, u kom slučaju ugovorna strana kojoj je ispunjenje otežano, ima pravo da zahteva izmenu ugovora, uključujući odlaganje ispunjenja ugovornih obaveza, ili eventualno raskid ugovora.

S ovim se slaže i pravnik koji se bavi privrednim pravom i za Blic Biznis ističe da to što je trenutno vanredno stanje, privrednike ne oslobađa ugovornih obaveza, a čak i da se nešto trenutno zaustavi, privrednici će morati da dokažu zbog čega nisu ispunili obaveze.


- Ako se recimo jedna firma bavi transportom robe, i desi se da svi vozači zbog zaraze moraju u karantin, onda ona neće moći da ispuni ugovorne obaveze prema svojim partnerima. Kasnije, kada se ovo stanje završi, firma će morati da priloži dokaz da je zbog mjera uvedenih tokom trajanja vanrednog stanja došlo do toga da njeni vozači nisu mogli da obavljaju svoj posao, zbog čega ni njena obaveza nije ispunjena. Poenta je da ne može samo po sebi vanredno stanje da bude opravdanje za neizvršenje obaveza, već je to zapravo naredba koja je do toga dovela - objašnjava on.


Pitanje rada na daljinu nije detaljno regulisano

Advokatima se ovih dana obraća mnogo i privrednika i radnika po raznim pitanjima, a kako kaže advokat Ivan Gazdić, najviše upita čini se da su iz radno-pravne tematike, prije svega pitanje rada na daljinu koje nije do detalja regulisano kod nas da bi dalo jasne odgovore za sva pitanja sa kojima se poslodavci u ovoj situaciji susreću.

- Odluka o moratorijumu koju je Narodna banka Srbije uvela za kredite, ostavlja takođe mnoga pitanja bez odgovora, pa se očekuje da će se NBS izjasniti dodatno na neka pitanja, recimo, pitanje sindiciranih kredita u čijem finansiranju učestvuju i strane banke pored domaćih - objašnjava Gazdić.

Takođe, stižu im pitanja i u vezi s umanjenjem, odnosno oslobađanjem od plaćanja zakupnine, kako za tržne centre, tako i za kancelarijske prostore.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Izgradnja turističkog kompleksa Otrant Reefs na Velikoj plaži počinje sledeće nedelje

Naredne sedmice počeće izgradnja turističkog kompleksa Otrant Reefs na Velikoj plaži u Ulcinju, prenosu portal Ul-Info. - U subotu, 6. aprila, biti svečano postavljen kamen-temeljac za turistički kompleks Otrant Reefs na Velikoj plaži. Najavljeno je da će se ovaj kompleks prostirati na preko 40.000 kvadrata, te da će imati dva hotela sa 5 zvjezdica i 23 vile, te brojnim drugim pratećim sadržajima uz Port Milenu - prenosi portal.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.