NavMenu

Prvi srpski respirator stiže za 30 dana - Firma SmartResearch najavljuje proizvodnju i do 100 komada dnevno

Izvor: B92 Ponedjeljak, 30.03.2020. 08:18
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/Stefan Schranz)Ilustracija
Izrada prvog srpskog respiratora uveliko napreduje. Prema najavama, prvih pet biće gotovo u rekordnom roku, do 30 aprila. Prvi srpski respirator razvija tim koji čine ljudi iz firme SmartResearch i Instituta "Mihajlo Pupin", a sve pod okriljem Fonda za inovacionu djelatnost.

- U okviru poziva Fonda za inovacionu djelatnost dobili smo projekat da razvijamo respiratore u skladu sa uslovima u Srbiji. Dobili smo rok koji je stvarno težak, od 30 dana, ali mislimo da je to izvodljivo - kaže za Prvu TV Marko Panić iz kompanije SmartResearch.

- Radićemo na tome da prvi funkcionalni uređaj bude gotov za 30 dana - kazao je Panić.

- Naša projekcija je da možemo da proizvedemo od 10 do 100 respiratora dnevno. Već smo stupili u kontakt sa firmama koje tvrde kako mogu da proizvedu 60 mehaničkih djelova respiratora dnevno, koji su najveći problem ovdje - kaže Vladimir Nešić iz Naučno-tehnološkog parka Beograd.


On je pozvao sve koji se bave proizvodnjom ili nabavkom elektromagnetnih ventila, ili membranskih pneumatskih pumpi, da se jave Fondu da pomognu.

Nešić napominje kako nije isključeno da će se angažovati namjenska industrija i auto-industrija radi masovne proizvodnje respiratora.

- Testiranje će morati da bude jako, jako ubrzano - dodaje Nešić.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj

Biće rekonstruisani svi pružni prelazi od Bara do granice sa Srbijom

U naredne dvije godine svi pružni prelazi od Bara do granice sa Srbijom biće rekonstruisani, saopštio je ministar saobraćaja i pomorstva Filip Radulović. U emisiji "Dobro jutro Crna Goro" kazao je da upravo prelazi na prugama predstavljaju veliki problem kada je riječ o bezbjednosti u željezničkom saobraćaju . - Podaci su, nažalost, alarmantni. U zadnjih šest godina došlo je do 319 vanrednih događaja, od čega 21 sa smrtnim

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.