Izvor: Tanjug | Subota, 28.03.2020.| 11:07
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Svjetska potražnja za respiratorima uvećana 10 puta

(Foto: Pixabay.com/blickpixel)
Vlasnik jednog od najvećeg svjetskih proizvođača respiratora, kompanije Dreger iz njemačkog grada Libeka, ukazuje da potražnja za respiratorima nadmašuje trenutno 10 puta svjetsku ponudu.

Štefan Dreger je, u intervjuu njemačkom "Veltu", upitan da li aktuelna ogromna potražnja za njegovim uređajima može biti pokrivena, odgovorio da ne može i da je ogroman razdor između potražnje i moguće proizvodnje. Kazao je da je potražnja za zaštitnim maskama skočila u januaru drastično, pri čemu taj segment čini samo mali dio obrta kompanije, a kod respiratora, koji je glavni segment proizvodnje, u februaru je počela ogromna navala, vrijeme kada je Dreger već imao mnogo narudžbi iz Kine, mnogo više nego ikada, pa je proizvodnja udvostručena.

Upitan da li je tada nazirao šta očekuje svijet, kaže da je medicinski to pretpostavljao, jer postoje odgovarajuće simulacije za pandemiju, ali su ga iznenadile mnogo političke implikacije koje sa sobom donosi razvoj infekcije.

Potvrdio je da je njemačka vlada naručila 10.000 respiratora SMS porukom i dodao da Njemačka ima prednost prema drugim zemljama. Ti respiratori biće, kako je objasnio, isporučeni tokom godine.

- Isporučićemo veću količinu nego inostranstvu. Vlade, ambasadori, ministri iz celog svijeta pokušavaju da naruče još uređaja. Holandski kralj je pozvao, a i Bijela kuća je zatražila naše podatke - prenio je Dreger.

Negirao je da vlade pokušavaju da ga stave pod pritisak, rekavši da svi djeluju prijateljski i razumno, ponekad i veoma emocionalno.

- Tada bude jako teško nekome reći "ne". Mi smo svjesni naše velike odgovornosti i posmatramo situaciju sa velikom zabrinutošću. Ali kod aktuelno traženih količina ne možemo ni mi sa naših 130 godina iskustva da zadovoljimo tražnju, i to iako smo se pripremili, iako smo 70 mil EUR investirali u modernu fabrku u Libeku, što nam je omogućilo da veoma brzo i fleksibilno reagujemo - objasnio je Dreger.

Najavio je da će kompanija tokom godine dalje proširiti svoje kapacitete, što je moguće zahvaljujući velikoj narudžbini njemačke vlade. Na kraju, kako kaže, kapaciteti će biti učetvorostručeni, ali je i jasno, podvlači, da će i pored svih napora potreba za respiratorima i zaštitnim maskama biti iznad mogućnosti cijelog sektora.

Upitan kako odlučuju ko koliko uređaja dobija i ko ne, Dreger je rekao da je to nešto gdje se samo ljudski može odlučiti, nema pravilnika, niti vještačke inteligencije koja taj posao preuzima, a preduslov za odluku se mijenja iz sata u sat.

Najviše ga trenutno brine stanje u SAD, koja se kreće ka masovnom problemu.

- Ta zemlja je zbog ogromnog broja infekcija raspisala tender za nabavku 100.000 respiratora. To bi bio, prema procjenama, kapacitet svih proizvođača u jednoj godini. U suštini toj zemlji bi trebalo još više. Ta bezizgledna situacija može voditi ka ogromnim političkim tenzijama, pri čemu mora biti jasno da ako se svjetski lanac isporuke pokida na kaju niko više neće dobiti respiratore - upozorio je Dreger.

Ukazao je da respiratori imaju kompleksni lanac isporuke, dodajući da su tako Dregeru potrebni djelovi proizvodnje iz Amerike, Azije i Novog Zelanda.

- Bila bi velika prijetnja po čovječanstvo ako zabrane na izvoz pojedinih zemalja prekinu taj globalni lanac - naglasio je Dreger.

Upitan šta zemlje, koje nemaju dovoljan kapacitet respiratora mogu učiniti, Dreger poručuje da je jedna mogućnost da se u upotrebu vrate stari uređaji, ali i prerada drugih mašina, kao što su respiratori u vozilima hitne pomoći, koji nisu namijenjeni za trajni rad, ali mogu biti prerađene.

Takođe, dodaje i uređaji za anesteziju mogu biti upotrebljeni, što trenutno nije dozvoljeno, ali pod aktuelnim uslovima može biti učinjeno.

Upitan šta misli o podjeli jednog uređaja na više pacijenata Dreger kaže da to ne bi savjetovao, jer bi slabiji priključeni pacijent imao jedino negativne posledice, i nepotrebno bi bio izložen infekcijama, te bi ljekar trebalo odmah da donese odluku

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.