Izvor: Sputnik | Petak, 27.03.2020.| 15:14
Izdvojite članak Odštampajte vijest

FED planira neograničenu kupovinu obveznica i neograničeno štampanje USD - Šta će biti sa inflacijom?

Ilustracija (Foto: denira/shutterstock.com)
Nakon što su Američke Federalne rezerve (FED) 23. marta objavile da planiraju neograničenu kupovinu obveznica i neograničeno štampanje američke valute, kurs USD je narednog dana oslabio, dok se ruska valuta značajno učvrstila na Moskovskoj berzi - sredinom dana USD je oslabio za 1,8% i vrijedio je 78,1 rubalja.

Rast vrednosti ruske rublje u odnosu na američku valutu eksperti povezuju sa slabljenjem kursa dolara na svjetskom nivou. Naime, indeks DXY potonuo je za skoro 1,5%, pokazuju podaci međunarodne berze.

Stručnjaci smatraju da je ovakva situacija povezana sa saopštenjem američkog FED-a, koji igra ulogu centralne banke u zemlji.

- Federalni komitet za operacije na otvorenom tržištu otkupiće državne hartije od vrijednosti i državne hipotekarne hartije od vrijednosti u količinama potrebnim za održavanje stabilnog funkcionisanja tržišta - navodi se u saopštenju FED-a.

Kako se očekuje, ovakva politika trebalo bi da poveća novčanu masu u ekonomiji i da pomogne da se poveća rast stope BDP-a.

Istovremeno, ovakvi koraci FED-a rizikuju da dugoročno oslabe dolar, prognoziraju eksperti.

- Nakon porasta u protekle dvije nedelje, USD sada bilježi pad. Zbog panike na tržištu usljed virusa korona, investitori su masovno kupovali USD. Sada je spuštanje kamatnih stopa na nulu i najave neograničene kupovine korporativnih obveznica postavilo temelje za slabljenje potražnje za USD - smatra stručnjak Aleksej Kirienko.


Investitori optimistični

Globalni investitori pozitivno su reagovali na odluku američkih Federalnih rezervi. Posle pada u poslednjih nekoliko sedmica, indeksi na berzama većine zemalja beležile su siguran porast 24. marta.

- Federalne rezerve čine sve što je moguće da se ne uruše tržišta duga. Takvi potezi utiču na raspoloženja globalnih investitora. Zbog toga su oni prihvatili saopštenje FED-a kao pozitivan trend, što je dovelo do porasta indeksa na berzama i niza valuta - ističe ekspert sa Insituta za primenjena ekonomska istraživanja Aleksandar Abramov.

Pored slabljenja USD, odluka FED-a mogla bi dovesti i do naglog skoka inflacije u zemlji, dodaje stručnjak.

- Postoji mogućnost naglog rasta potrošačkih cijena, i to se može desiti kada se najmanje očekuje - zaključuje Abramov.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.