NavMenu

FED planira neograničenu kupovinu obveznica i neograničeno štampanje USD - Šta će biti sa inflacijom?

Izvor: Sputnik Petak, 27.03.2020. 15:14
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: denira/shutterstock.com)Ilustracija
Nakon što su Američke Federalne rezerve (FED) 23. marta objavile da planiraju neograničenu kupovinu obveznica i neograničeno štampanje američke valute, kurs USD je narednog dana oslabio, dok se ruska valuta značajno učvrstila na Moskovskoj berzi - sredinom dana USD je oslabio za 1,8% i vrijedio je 78,1 rubalja.

Rast vrednosti ruske rublje u odnosu na američku valutu eksperti povezuju sa slabljenjem kursa dolara na svjetskom nivou. Naime, indeks DXY potonuo je za skoro 1,5%, pokazuju podaci međunarodne berze.

Stručnjaci smatraju da je ovakva situacija povezana sa saopštenjem američkog FED-a, koji igra ulogu centralne banke u zemlji.

- Federalni komitet za operacije na otvorenom tržištu otkupiće državne hartije od vrijednosti i državne hipotekarne hartije od vrijednosti u količinama potrebnim za održavanje stabilnog funkcionisanja tržišta - navodi se u saopštenju FED-a.

Kako se očekuje, ovakva politika trebalo bi da poveća novčanu masu u ekonomiji i da pomogne da se poveća rast stope BDP-a.

Istovremeno, ovakvi koraci FED-a rizikuju da dugoročno oslabe dolar, prognoziraju eksperti.

- Nakon porasta u protekle dvije nedelje, USD sada bilježi pad. Zbog panike na tržištu usljed virusa korona, investitori su masovno kupovali USD. Sada je spuštanje kamatnih stopa na nulu i najave neograničene kupovine korporativnih obveznica postavilo temelje za slabljenje potražnje za USD - smatra stručnjak Aleksej Kirienko.


Investitori optimistični

Globalni investitori pozitivno su reagovali na odluku američkih Federalnih rezervi. Posle pada u poslednjih nekoliko sedmica, indeksi na berzama većine zemalja beležile su siguran porast 24. marta.

- Federalne rezerve čine sve što je moguće da se ne uruše tržišta duga. Takvi potezi utiču na raspoloženja globalnih investitora. Zbog toga su oni prihvatili saopštenje FED-a kao pozitivan trend, što je dovelo do porasta indeksa na berzama i niza valuta - ističe ekspert sa Insituta za primenjena ekonomska istraživanja Aleksandar Abramov.

Pored slabljenja USD, odluka FED-a mogla bi dovesti i do naglog skoka inflacije u zemlji, dodaje stručnjak.

- Postoji mogućnost naglog rasta potrošačkih cijena, i to se može desiti kada se najmanje očekuje - zaključuje Abramov.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

U Crnoj Gori predviđena izgradnja 260 km auto-puteva i oko 200 km brzih saobraćajnica

U Crnoj Gori predviđena je izgradnja 260 kilometara auto-puteva i oko 200 kilometara brzih saobraćajnica. Tako će se u narednom periodu nastaviti intezivne aktivnosti Monteputa na daljoj izradi idejnih rješenja, sa fokusom na dionicu autoputa Podgorica - Bar, kao i kreiranja neophodnih preduslova za uključivanje preostale saobraćajne infrastrukture u Prostorni plan Crne Gore. Kako je saopšteno nakon prve sjednice Savjeta za javne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.