NavMenu

Da li znate kako je nastao Neos Marmaras?

Izvor: eKapija Petak, 27.03.2020. 11:01
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Daxiao Productions/shutterstock.com)Ilustracija
Sada već nadaleko poznat i čuven Neos Marmaras je živahan i slikovit gradić na Sitoniji. Smješten je na središnjem dijelu drugog prsta Halkidikija, amfiteatralno na tri brežuljka, koja su puna borove šume. Ovaj dio je kod lokalaca poznat i kao "Zmaj od Itamosa". Itamos je planina koja se izvija iznad grada, a ujedno je i najveći vrh Sitonije od 823 metara nadmorske visine. U Neos Marmarasu je impresivno ljeto i sutoni, kad sunce postaje crvena zvijezda i potanja u more. Sve plaže u Neos Marmarasu su okrenute ka zapadu, što omogućava turistima da uživaju i "upijaju" more i sunce do samog smiraja dana, piše na sajtu Paradiso travel.


Kako je sve počelo?

Neos Marmaras su naselile grčke izbjeglice nakon turskog progona iz 1922 godine. Porijeklo vode sa ostrva Marmaras, koje se nalazi u redigi Proponditas, u Maloj Aziji (sadašnja Turska). U to vrijeme, tri najbolja kapetana su poslata u ekspediciju, da pronađu novo zemljište sa dosta njiva i šuma u nadi da će se stanovništvo spastiti, i naći mjesto za nov početak. Kapetani su svoj zadatak obavili, međutim nisu mogli da se usaglase o mjestu gdje će se nastaniti. Tako je došlo do toga da je jedna trećina stanovništva otišla na ostrvo Evija, dok se ostatak od dvije trećine
stanovništva doseljava na Sitoniju, na prostor današnjeg grada. Većina izbjeglih doplovila je morem - čamcima kao što je "Santala" (autentična bijelo-crvena barka napravljena 1910. nalazi se u centru Neos Marmarasa).

Kao i svaki početak i njima je bilo teško. Daleko od svojih domova, na novom, nepoznatom terenu, susretali su se sa brojnim poteškoćama. Veliki broj stanovnika pokosili su glad, hladnoća i malarija, koju su uzrokovali komarci iz močvare i šume (koja je sada luksuzni rizort Porto Karas). Međutim, svi ovi problemi nisu omeli stanivnike, koji su uz velike žrtve i poteškoće ipak uspjeli da se izbore za gradsku školu, i Crkvu Arhangela Velikog, koja je 1937. sazidana na brežuljku. Za prvi redovan način prevoza do Soluna koristilo se otvoreno more. Tek u proljeće 1952. godine su kompletirani radovi na putu između Nikitija i Neos Marmarasa, čime je Marmaras dobio otvorenu drumsku vezu sa ostalim djelovima Halkidikija kao i sa Solunom. Godine 1961. Neos Marmaras je imao 1.200 stanovnika.

Međutim, doseljenici nisu bili jedini stanovnici ovog predjela. Mali dio lokalaca je i dalje živio u selu Partenonas, koje se nalazi iznad Marmarasa. Kako je naselje pored mora počelo da se razvija, tako su i stanovnici Partenonasa počeli da se spuštaju i miješaju sa novim doseljenicima. Kada je 1970. opština Partenonas i zvanično ukinuta, staro naselje je konačno napušteno, a svi stanovnici su se preselili i stopili sa izbjeglicama iz Turske.

Godine 1975. god. izgrađen je novi vodovod i voda je stigla sa izvora iz šume iznad Marmarasa u veći dio mjesta, što je unaprijedilo život stanovništva. Dolaskom vode otvorena su vrata za turiste i stvaraju se uslovi da stanovnici ne odlaze u veće gradove.

Ako želite da saznate više o istoriji Neos Marmarasa, posjetite Građanskog kulturnog centra Pashalaki, koji je sagrađen 1985. na zemljištu Stare gradske kuće, dobrovoljnim prilogom zemljaka iz Amerike Artemisa Paschalakija. Muzej/Građanski centar sadrži veliku količinu dokumenata i umjetničkih vrijednosti.


Kako Neos Marmaras izgleda danas

Danas je grad uspješno i živahno mjesto, sa mnogo fantastičnih aktivnosti u ponudi za sve posjetioce.
Današnja populacija broji oko 3.000 stanovnika. Osnovna djelatnost u gradu je ribarstvo, pčelarstvo, poljoprivreda (obrada njiva, maslinjaka i vinograda), i naravno, turizam. Sadržaji i aktivnosti koje su u ljeto u ponudi Neos Marmarasa gostima su: pabovi, diskoteke, picerije, poslastičarnice, šoping. Gosti se mogu baviti i različitim sportskim aktivnostima, kao što su jedrenje na dasci, biciklizam, mali fudbal, ronjenje, golf, tenis, jedrenje, pecanje, košarka, karting, pješačenje, otkrivanje skrovitih uvala itd. Kamp smješten usred borove šume na samom početku plaže Paradiso, idealno je mjesto za ljubitelje ovog vida turizma.

Nekadašnje selo Partenonas je obnovljeno, restauriran je originalni izgled.

Neos Marmaras intezivno živi u ljeto, pa je zvijezda, magnet i atrakcija za turiste iz čitavog sveta. Dobitnik je evropske Plave zastavice u znak priznanja za kristalno čisto more, obale i okruženje. Neos Marmaras takođe nudi turistima dvije od najljepših plaža na Halkidikiju: to su Gradska plaža Neos Marmarasa i plaža Paradiso.

Grad ostvaruje veliki prihod od turista u periodu maj-oktobar. Ovi parametri dovode do toga da u ljeto, a naročito u julu i avgustu traži "postelja više", posjeta u avgustu iznosi približno 20.000 turista. Osim gradskih hotela i vila, tu je hotelski rizort sa 5 zvezda Porto Karas (najveći na Balkanu) sa marinom za jahte koji je otvoren tokom cijele godine.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

U Crnoj Gori predviđena izgradnja 260 km auto-puteva i oko 200 km brzih saobraćajnica

U Crnoj Gori predviđena je izgradnja 260 kilometara auto-puteva i oko 200 kilometara brzih saobraćajnica. Tako će se u narednom periodu nastaviti intezivne aktivnosti Monteputa na daljoj izradi idejnih rješenja, sa fokusom na dionicu autoputa Podgorica - Bar, kao i kreiranja neophodnih preduslova za uključivanje preostale saobraćajne infrastrukture u Prostorni plan Crne Gore. Kako je saopšteno nakon prve sjednice Savjeta za javne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.