Izvor: Dan | Petak, 27.03.2020.| 11:55
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Izmjena i dopuna PUP Podgorice - Dozvoljena gradnja seoskih kuća i štala na poljoprivrednom zemljištu

Podgorica (Foto: Pixabay.com/falco)
Gradnja na poljoprivrednom zemljištu, kuća, štala i pomoćnih objekata biće dozvoljena i jasno definisana kroz izmjene i dopune Prostorno urbanističkog plana Podgorice.

Javna rasprava o promjenama PUP-a je završena i u izvještaju se navodi da su zahtjevi Glavnog grada o preciznom definisanju načina gradnje na poljoprivrednom zemljištu prihvaćeni.

Dosadašnje rješenje iz PUP-a da se na poljoprivrednom zemljištu može graditi ako je parcela viša od 2.500 m2 i ako je to jedina imovina vlasnika bilo je predmet različitih tumačenja i nedoumica.

Sada se predviđa da se ostave, štale, mini farme, nadstrešnice za mehanizaciju i plastenici kao pomoćni objekti mogu graditi na poljoprivrednom zemljištu, a maksimalna površina pod ovim objektima može biti 50% od površine ekonomskog dvorišta.

Nelogičnosti oko izgradnje pomoćnih objekata na poljoprivrednom zemljištu pojavile su se još 2015. godine. U PUP-u, koji je donijet 2014. godine, pisalo je da je njihova izgradnja dozvoljena u dijelu ekonomskog dvorišta, računajući tu ostave, štale, mini farme, nadstrešnice za mehanizaciju, plastenike.

Međutim, nadležni organi su prilikom tumačenja dokumenta preskakali ove norme navodeći da njime nijesu date smjernice za izgradnju ovakve vrste objekata na obradivom poljoprivrednom zemljištu.

- Pomoćni objekti mogu se graditi kao isključivo prizemni objekati na parceli, ali da se pri tome ne prekorače maksimalni zadati urbanistički pokazatelji. Samostalne garaže kao i garaže u okviru objekta moraju biti udaljene minimum pet metara od regulacione linije. Svi postojeći pomoćni objekti koji se uklapaju u zadate uslove kao takvi se mogu zadržati - precizirano je izmjenama PUP-a.

Glavni grad je tražio da se definišu i jasni uslovi za izgradnju seoskih kuća na poljoprivrednom zemljištu. Tako je propisano da se uslovi za izgradnju novih gazdinstava, kao i za rekonstrukciju postojećih, izdaju na osnovu ovog planskog dokumenta i uslova zaštite životne sredine.

- Za potrebe poljoprivrednog domaćinstva, na seoskoj kući je dozvoljeno graditi porodičnu stambenu zgradu, stambeno-komercijalnu i poslovno-stambenu zgradu porodičnog tipa. Takođe, dozvoljena je izgradnja pomoćnih objekata pored stambene zgrade (garaža putničkih automobila, ostava, sušilica, dimnjak, podrum, ograda, vodonepropusna septička jama, trafostanica), ekonomskih objekata staklenik, staja za stoku, đubrivo, terenski toalet), zatim pomoćnih objekata u blizini ekonomskog objekta (stočna hrana, poljoprivredno skladište, šupa za smještaj poljoprivredne mehanizacije), kao i poslovni prostori (hrana, piće i smještajni objekti u svrhu organizovanja turističke ponude na seoskom imanju, ali i skladišta (objekat za skladištenje povrća, voća, žitarica, proizvoda životinjskog porijekla) - piše u dokumentu.

Definisana su pravila gradnje ekonomskih zgrada pa je tako dozvoljena izgradnja staja, đubriva, poljskih toaleta, plastenika, objekata namijenjenih za oranice, povrće, voće i vinogradarstvo, ribastvo, stočarstvo.

- Maksimalna spratnost pomoćne zgrade je P + Pk, a minimalna udaljenost pomoćnog objekta od porodične stambene zgrade je šest metara, a minimalnaudaljenost 5 metara od susjedne parcele - piše u dokumentu.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.