NavMenu

Krizom najviše pogođena mala i srednja preduzeća - Pomoći poslodavcima da održe likvidnost, kako bi mogli da sačuvaju radna mjesta

Izvor: eKapija Četvrtak, 26.03.2020. 10:50
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: PORTRAIT IMAGES ASIA BY NONWARIT/shutterstock.com)Ilustracija
UPCG uvažava napore Vlade, CBCG i drugih institucija, te pokazanu odgovornosti i spremnost za hitno djelovanje kroz uvođenje mjera za podršku privredi. Primjer tome su i Vladine ekonomske mjere - važan signal koji privredi i građanima šalje snažnu poruku o tome da ne brinu hoće li doći pod udar prinudnog izvršenja. U tom smislu, usvojene mjere jesu dobre, ali ne i dovoljne, saopšteno je iz Unije poslodavaca Crne Gore.

- Na to upućuju i upozoravajući primjeri zemalja regiona i Evrope, od kojih su mnoge bile prinuđene da primarni problem očuvanja javnog zdravlja posmatraju i rješavaju paralelno sa problemom očuvanja privrede. To su dva goruća pitanja koja u ovim okolnostima zahtijevaju poseban pristup, kako bi se izbjegle ozbiljne posljedice u vidu gašenja velikog broja preduzeća i stvaranja armije novih nezaposlenih ljudi, a time i ogroman manjak novca u budžetu - navode iz UPCG.

Kako kažu, razumljiv je apel Vlade da se očuvaju radna mjesta i isplaćuju zarade.

- Vrlo dobro znamo i koliko je jaka želja poslodavaca da kadar u koji su ulagali u prethodnom periodu sada posebno pomognu, podrže i sačuvaju. Zato molimo nadležne i ukupnu javnost da se zapitaju kako je poslodavcima i imaju li oni snage da izdrže i sami iznesu teret svih obaveza? Da li je realno očekivati da i ona preduzeća koja ne rade, ne ostvaruju nikakav prihod, a nemaju ni konretnu podršku za izlazak iz situacije u kojoj se nalaze, mogu redovno i bez zastoja ispunjavati sve obaveze? -

Realni sektor suočava se sa brojnim problemima ovih dana, a vanredne okolnosti izazvane novim koronavirusom posebno ugrožavaju mikro i MSP koja ne mogu pokriti troškove koji egzistiraju (jer nemaju ostvareni profit) i dodatno se akumuliraju od dana kada je stupila na snagu naredba o zabrani rada. Za razliku od preduzeća iz javnog sektora, brojna MSP svakodnevno bilježe minus po osnovu troškova zakupa, zarada sa pratećim porezima i doprinosima, kreditnih anuiteta, režijskih troškova, taksi i naknada, raznih vrsta doprinosa…. Likvidnost im je ugrožena i upitna, a istu održavaju kreditima koji ne umanjuju već samo odlažu i gomilaju obaveze koje jednog dana moraju doći na naplatu.

- U UPCG smo veoma svjesni da crnogorska privreda, zbog ukupnog stanja u zemlji, te visokog spoljnog i unutrašnjeg duga, ne može očekivati neke značajnije direktne subvencije namijenjene premošćavanju svih problema koje ovaj period nosi. Međutim, makar dok traju mjere direktne zabrane rada u više privrednih sektora, opravdano je očekivati da se uvedu indirektne mjere podrške i prihvati predlog UO UPCG da se subjekti iz pogođenih sektora u potpunosti oslobode obaveze plaćanja poreza i doprinosa na zarade. Kako u maloj crnogorskoj privredi svi čine dio istog, međusobno povezanog lanca, jasno je da i svim ostalim privrednim subjektima kojima je poslovanje ugroženo i svedeno na minimum (zbog opšte situacije i uvedenih mjera, kao što su obustavljene javne nabavke, smanjena ponuda i tražnja, onemogućen promet roba i usluga...) treba omogućiti da plaćanje poreza i doprinosa na zarade izvrše u nekom dužem vremenskom periodu – nakon prestanka vanrednih okolnosti. Isto se odnosi i na zahtjev UPCG o oslobađanju od plaćanja lokalnih komunalnih taksi, naknada i članskih doprinosa (turističkoj organizaciji i sl.) za 2020. godinu, smanjenja PDV-a, te odlaganja plaćanja svih vrsta poreza (uključujući i porez na nepokretnost), pri čemu sve dalje poteze i mjere treba pravovremeno usklađivati u skladu sa nastalim okolnostima i realnim potrebama - smatraju u UPCG.

Kako navode, u okolnostima koje mogu biti ključne za opstanak 98,8% privrednih subjekata (od kojih su najugroženiji preduzetnici i MSP iz reda uslužnih djelatnosti i turizma), UPCG pored već opisanih mjera predlaže i očekuje (uz već uvedena ograničenja javne potrošnje) obustavu finansiranja svih projekata koji u ovom trenutku nisu od suštinske važnosti (kao što su npr. projekti i mjere koji se finansiraju iz značajnih sredstava Zavoda za zapošljavanje CG i drugih organa i institucija), te da se još jednom sagleda racionalnost finansiranja pojedinih kapitalnih projekata (i vrijednost koju donese u konkretnom trenutku) a da se sva sredstva "ušteđena" na taj način usmjere na podršku očuvanju postojećih radnih mjesta i privrednih subjekata, kako bi se makar delimično pokrile zarade zaposlenima u ugroženim preduzećima.

- Izazovi vremena u kojem se nalazimo zahtijeva da se zaposleni u privatnom sektoru podrže, pomognu i sačuvaju na isti način kao i zaposleni u javnom sektoru. Zato UPCG poziva Vladu i sindikate na zajednički, solidaran i društveno odgovoran pristup ovako teškoj situaciji, svjesni da teret krize moramo podijeliti i iznijeti ga na samo jedan način - udruženim snagama. U suprotnom, biće teško izboriti se sa privrednim i finansijskim kolapsom koji prijeti i mnogim ekonomski snažnijim zemljama od naše, a nosi nesagledive posljedice - kažu u Uniji.

Za očuvanje stabilnosti sistema neophodan je dijalog, zajednički pristup i dogovor ključnih partnera - Vlade, sindikata i poslodavaca. To je model koje su brojne zemlje prepoznale i primijenile odmah, već prvog dana od nastanka poznatih okolnosti, a time omogućile postizanje dogovora koji obezbjeđuje da privredni subjekti koji dobiju pomoć države neće otpuštati svoje zaposlene.

- UPCG je posvećena i spremna da pruži svoju maksimalnu podršku, a partnerskim, odgovornim pristupom i da aktivno doprinese postizanju opšteg društvenog konsenzusa oko svih pitanja koja predstavljaju nacionalni interes. U UPCG znamo da ovo vrijeme ne trpi odlaganje i zato pozivamo na hitnost u koordinaciji politika i donošenju zajedničkih odluka koje mogu obezbijediti kontinuitet poslovanja, sigurnost prihoda i očuvanje radnih mjesta - zaključuju iz Unije poslodavaca Crne Gore.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Izgradnja turističkog kompleksa Otrant Reefs na Velikoj plaži počinje sledeće nedelje

Naredne sedmice počeće izgradnja turističkog kompleksa Otrant Reefs na Velikoj plaži u Ulcinju, prenosu portal Ul-Info. - U subotu, 6. aprila, biti svečano postavljen kamen-temeljac za turistički kompleks Otrant Reefs na Velikoj plaži. Najavljeno je da će se ovaj kompleks prostirati na preko 40.000 kvadrata, te da će imati dva hotela sa 5 zvjezdica i 23 vile, te brojnim drugim pratećim sadržajima uz Port Milenu - prenosi portal.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.