Izvor: Mina | Srijeda, 25.03.2020.| 12:26
Izdvojite članak Odštampajte vijest

PKCG: Ne može doći do nestašice namirnica i rasta cijena

Ilustracija (Foto: Lisa S./shutterstock.com)
Predsjednik Privredne komore (PKCG), Vlastimir Golubović, tvrdi da ne može doći do nestašice osnovnih životnih namirnica i eventualnih problema sa snabdijevanjem hrane na domaćem tržištu.

Golubović je kazao da zaliha ima barem za šest mjeseci, a da cijene neće rasti, prenosi portal RTCG.

- PKCG i Ministarstvo ekonomije već mjesec prate na dnevnom nivou snabđevenost tržišta osnovnim robama i mogu da kažem da smo položili test da je snabdjevenost naših objekata bolja nego bilo gđe u regionu, čak i u Evropi - rekao je Golubović u Jutarnjem programu TVCG.

On smatra da se u periodu od šest mjeseci ne može imati problema sa snabđevenošću tržišta.

- Svi naši distributeri i prodavnice imaju toliko zaliha robe, brašna, ulja i šećera. Sve je na zalihama. U kontinuitetu dolazi roba i tržište je profunkcionisalo - kazao je Golubović.

On je podsjetio da je u Srbiji mjera za izvoz osnovnih namirnica ukinuta, tako da sa tog tržišta dolazi roba, a trgovci su otvorili vrata i za nova tržišta.

Golubović je poručio da nema potrebe za gomilanjem zaliha.

- Apelovali smo na potrošače da ne povećavaju cijene i neće doći do promjena cijena - dodao je Golubović. Nacionalni prioritet je, kako je rekao, bio i biće zaštita ljudi, sprečavanje širenja virusa i liječenje oboljelih.

Golubović je kazao da pandemija ima već velikog uticaja na crnogorsku ekonomiju.

- Prvi sektor na koji se odrazila pandemija koronavirusa je sektor turizma. Već imamo zatvorene hotele i ugostiteljske radnje. Turističke agencije su maltene paralisale svoj rad, otkazivanje dolazaka gostiju individualnih, grupnih, ekskurzija, tako da je izvjesno da je sve do sredine juna otkazano - rekao je Golubović.

Prema njegovim riječima, problemi su i u sektoru putničkog saobraćaja i logističkih usluga.

- Ono što je najizraženije je problem likvidnosti tih preduzeća. Nemogućnost isplate zarada i nemogućnost plaćanja već dospjelih obaveza - kazao je Golubović.

Vlada je već donijela set opštih mjera za ublažavanje posljedica i Golubović kaže da je zadovoljan planom izvršne vlasti.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.