NavMenu

Potražnja za toalet papirom porasla u cijelom svijetu - Domaća kompanija Solo može da uveća proizvodnju najmanje tri puta

Izvor: Vijesti Utorak, 24.03.2020. 10:22
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Africa Studio/shutterstock.com)Ilustracija
Toalet papir je jedan od proizvoda koji se masovno kupuju tokom pandemije novog virusa korona u svijetu, a proizvođači pokušavaju da se prilagode novim uslovima i ispune zahtjeve kupaca, pa mnogi od njih sada rade 24 sata dnevno.

Zbog novonastale situacije, potražnja za toalet papirom je značajno povećana i u Crnoj Gori, a domaći proizvođač Solo, kako kažu njegovi predstavnici, u slučaju potrebe može povećati sadašnji obim proizvodnje najmanje tri puta.

Izvršni direktor Fabrike papirne konfekcije Solo iz Podgorice Radomir Rašović kaže za Vijesti da u novonastaloj situaciji rade potpuno normalno kao i do sada, u jednoj smjeni, uz propisane mjere zaštite kojih se strogo pridržavaju.

- Proizvodni kapaciteti Solo su oko 1.000.000 jedinica rolni toalet papira i ubrusa mjesečno, što bi podrazumijevalo rad u dvije smjene - kazao je Rašović i dodao da su tako i radili do prošle godine od kad se smanjio plasman njihovih proizvoda na domaćem tržištu zbog pretjeranog uvoza iz regiona i zemalja EU.

Zbog toga je fabrika, kaže Rašović, broj zaposlenih smanjila sa 15 na 7.

- Trenutno smo u velikim lancima na domaćem tržištu prisutni samo u HD Laković. Sadašnji obim proizvodnje bismo mogli da povećamo za najmanje 3 puta, u slučaju potrebe - rekao je Rašović.

On navodi da je u toku postupak prijema još dva radnika.

Kaže da su orijentisani uglavnom na domaće tržište, ali da su i izvozili u Bosnu i Hercegovinu, na teritoriju KiM i Albaniju.

Stručnjaci objašnjavaju da je toalet papir postao simbol panične kupovine, jer nestane s polica čim se nove rolne pojave.

- Prijetnja zarazom virusom korona izaziva psihološki osjećaj da moramo preživjeti, a to znači da moramo živjeti koliko je moguće u kući bez da izlazimo i zato se moramo snabdjeti potrepštinama, a to uključuje i toalet papir. Naposljetku, ako ostanemo bez toalet papira, s čim ćemo ga zamijeniti? Budući da se toalet papir neće pokvariti, lakše se odlučujemo na to da ćemo ga gomilati, nego na to da ćemo kupovati kvarljivu hranu - kaže za CNN profesor na Univerzitetu Templ i bivši predsjednik Američkog psihološkog udruženja Frenk Ferli.

Iz American Forest & Paper Association (AFPA), industrijske grupa proizvođača proizvoda od papira, kažu da se ova industrija teško bori s pojačanim zahtjevima potrošača, što nije nimalo lagan posao za fabrike.

Trgovinski lanci u SAD-u i Kanadi počeli su da ograničavaju broj pakovanja toalet papira koje kupci mogu da kupe odjednom.

U Australiji su prodavnice unajmile obezbjeđenje da kontrolišu kupce.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Saobraćaj

Nove cijene goriva: Benzin skuplji dva, dizel jeftiniji jedan cent

Cijene benzina od sjutra će biti skuplje dva, dok će cijena eurodizela biti niža jedan cent, saopšteno je iz Ministarstva energetike i rudarstva. Cijena lož ulja ostaće nepromijenjena. Kao je navedeno, eurosuper 98 i 95 poskupiće dva centa i koštati 1,68, odnosno 1,64 EUR za litar. Eurodizel će biti jeftiniji cent i tokom dvije naredne sedmice koštati 1,48 EUR. Cijena lož ulja zadržaće se na 1,45 EUR. Saglasno odredbama uredbe o

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.