NavMenu

EU uvodi "zelene trake" za kamione radi bržeg protoka robe - Prelazak granice za 15 minuta

Izvor: Tanjug Utorak, 24.03.2020. 15:40
Komentari
Podeli
(Foto: Ververidis Vasilis/shutterstock.com)
Evropska komisija izdala je vodič za zemlje članice koji se odnosi na brz transport robe u vandrednim okolnostima izazvanim pandemijom COVID19.

Predviđa se da kaminoni sa robom ne bi trebalo više od 15 minuta da čekaju na unutrašnjim evropskim granicama, a papirologija transportnim radnicima bi trebalo da se smanji.

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen kaže da su mjere koje su uvedene u cilju zaustavljnja širenja virusa u Evropi, usporile pa i paralizovale transport.

Ona je pozvala da se hitno odblokiraju osnovne saobraćajnice i prelazi, kako kašnjenje u isporuci robe ne bi uticalo na nestašice na evropskom tražištu, u prvom redu ljekova, medicinskog materijala i osnovnih namirnica.

- Prelazak granice na zelenoj traci bi trebalo da traje najviše 15 minuta. Redovi od 40 km na nekim granicama viđeni ovog vikenda i čekanja do 18 sati moraju da se prekinu - rekla je fon der Lajen.

Predsjednica Evropske komisije u video obraćanju navodi da će "zelene trake" biti otvorene za vozila koja prevoze bilo koju vrstu robe.

Pozvala je nacionalne vlasti da u vanrednij situaciju suspenduju restrikcije kao što su zabrane vožnje vikendom ili noću.

- Moramo da smanjimo papirologiju potrebnu transportnim radnicima svih nacionalnosti kako bi brže prelazili granicu, a zdravstveni pregledi na granicama moraju biti organizovani tako da se slobodan protok robe ne blokira - navela je fon der Lajen.

Ona napominje da će borba protiv virusa trajati dugo i ocjenjuje da će EU "snagu i sredstva" za tu borbu dobiti od funkcionalnog jedinstvenog tržišta.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj

Biće rekonstruisani svi pružni prelazi od Bara do granice sa Srbijom

U naredne dvije godine svi pružni prelazi od Bara do granice sa Srbijom biće rekonstruisani, saopštio je ministar saobraćaja i pomorstva Filip Radulović. U emisiji "Dobro jutro Crna Goro" kazao je da upravo prelazi na prugama predstavljaju veliki problem kada je riječ o bezbjednosti u željezničkom saobraćaju . - Podaci su, nažalost, alarmantni. U zadnjih šest godina došlo je do 319 vanrednih događaja, od čega 21 sa smrtnim

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.