NavMenu

Profesori i studenti iz BiH traže pomoć u pravljenju dijelova za respiratore i zaštitne maske putem 3D tehnologije

Izvor: eKapija Utorak, 24.03.2020. 08:35
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay.com/blickpixel)
CGP design tim, Adi Pandžić, Adis Muminović i njihovi studenti sa Mašinskog fakulteta iz Sarajeva imaju znanje, nešto opreme i sjajnu ideju – žele se staviti na raspolaganje za potencijalnu izradu zaštitnih maski i zamjenskih plastičnih dijelova na 3D printerima za potrebe medicinskih uređaja – respiratora, piše portal Buka.

Riječ je o ventilima koji u sklopu respiratora funkcionišu na način da miješaju kiseonik običnim vazduhom, a već svi znamo da je respirator, ili "vještačka pluća" neophodan za život pacijenata zaraženih težim oblikom korona virusa.

Njihova želja, nažalost, nije ostvariva bez pomoći drugih ljudi, jer im nedostaje dio opreme, te su se obratili javnosti putem društvene mreže Facebook, kako bi im oni koji su u mogućnosti pomogli da zajedničkim snagama ostvare ovu ideju.

- Imamo znanje i nešto opreme, trebamo je još i stoga ovaj apel. Ono što nam je potrebno su i informacije iz bolnica šta im treba, a da se teško nabavlja u trenutnoj situaciji - priča za Buku Adi i podsjeća da su i Italijani proizveli zamjenske Venturi ventile uz pomoć 3D printera, ali zbog najavljenih tužbi od strane originalnog proizvođača ovih ventila, inženjeri širom svijeta su krenuli u redizajn ventila.

Kako pojašnjava Adi, za printanje ventila preporučuje se tehnologija SLS printanja sa materijalom PA12.

- Ukoliko je nekome poznato da neko u BiH posjeduje navedeni 3D printer, bilo bi dobro da se javi. Inženjeri sa Mašinskog fakulteta nažalost ne posjeduju ovaj uređaj, koji košta oko 500.000 KM, međutim, posjeduju SLA i FDM tehnologije koje nisu preporučljive zbog poroznosti proizvedenih ventila i problematike oko njihove dezinfekcije, ali se mogu koristiti ukoliko baš ništa drugo nije dostupno. Pozivaju se i svi ostali da pomognu u razvoju ovog ventila, najvažnije karakteristike su da bude proizveden od materijala koji se može dezinficirati i da bude proizveden sa što većom tačnošću, unutar ventila se nalazi cjevčica sa 0,8 mm promjera - ističe naš sagovornik.

CGP design tim je već izradio nekoliko prototipova na FDM 3D printerima od PLA i CPE+ materijala, što se vidi na slici ispod.

Osim ventila, 3D printeri se mogu koristiti za proizvodnju plastičnih dijelova za maske i zaštite za lice i mnogo drugih dijelova ukoliko je potrebno.

- Konkretno, kod ovih zaštitnih maski mi bismo mogli 3D printati noseće dijelove, a neko drugi bi morao da nam obezbijedi vizire (providni dio) i elastični dio koji će sve držati na glavi, za providni dio nam treba PET-G folija debljine 0,4 mm - ističu iz CGP design tima i dodaju da dobijaju veliku podršku inženjera i kompanija iz svih dijelova Bosne i Hercegovine koji se svakodnevno nude da pomognu shodno njihovim mogućnostima, kako bi svi zajedno pokušali da nađu najbolje rješenje.

Ovim putem ujedno pozivaju sve one koji u BiH imaju 3D printere da se stave na raspolaganje za printanje. Besplatne modele za zaštitne vizire mogu naći na linku: https://www.prusaprinters.org/prints/25857-prusa-protective-face-shield-rc1/files. Ukoliko situacija eskalira kao u Italiji, ovih vizira će trebati što veći broj u svim bolnicama gdje bude zaraženih.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Građevina

Budva naručila gradnju saobraćajnice kod gradskog groblja Podkošljun - Vrijednost posla skoro pola miliona eura

Opština Budva raspisala je tender za radove na izgradnji saobraćajnice kod gradskog groblja Podkošljun, sa kompetnom infrastrukturom. Vrijednot posla procijenjena je na 495.868 EUR. Tender je otvoren do 31. maja, detaljnije OVDJE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.