NavMenu

Hipotekarna banka: Prijave za odlaganje otplate kredita bez dolaska u filijale

Izvor: Mina Nedjelja, 22.03.2020. 11:20
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Syda Productions/shutterstock.com)Ilustracija
Svi klijenti Hipotekarne banke, građani i preduzeća, koji žele da iskoriste mogućnost odlaganja otplate kredita do 90 dana, mogu da podnesu zahtjev banci. Iz banke su kazali da će na zahtjev odgovoriti najkasnije u roku od pet dana od podnošenja zahtjeva.

- Zahtjevi se mogu podnijeti bez dolaska u banku popunjavanjem prijave na portalu Hipotekarne banke i slanjem prijave na e-mail adresu prijava@hb.co.me, pri čemu je u e-mailu potrebno dostaviti JMBG i kontakt telefon - navodi se u saopštenju.

Zahtjevi se, kako se dodaje, mogu podnijeti i pozivom na broj 19905.

Kamata će biti obračunata i naknadno naplaćena

Klijenti tokom trajanja moratorijuma nemaju obavezu da plaćaju ništa, ali će kamata tokom ta tri mjeseca biti obračunata i naknadno naplaćena, saopštio je glavni izvršni direktor Hipotekarne banke, Esad Zaimović. On je Danu kazao da postoji nerazumijevanje u javnosti šta znači ta mjera, odnosno šta moratorijum.

- Prevedeno na naš jezik to znači odlaganje obaveze. Dakle, obaveza postoji, ona se ne umanjuje, već se samo odlaže njeno plaćanje. Za period od tri mjeseca moratorijuma redovna kamata će se obračunavati i ona će biti naknadno naplaćena - rekao je Zaimović, koji je doskorašnji predsjednik Upravnog odbora Udruženja banaka.

On je naveo da sam pojam kredita znači pozajmljivanje novca uz kamatu, dakle nije besplatno i to bi u suprotnom značilo opraštanje kamate.

On je dodao da među bankarima nema nedoumica i da je sve precizirano na ranijem sastanku.

- Dakle, klijenti tri mjeseca nemaju obavezu da plaćaju ništa, ali će kamata biti obračunata tokom tog perioda i nakon tri mjeseca klijenti će dobiti novi obračun u kojem će biti ukalkulisana ta kamata - precizirao je Zaimović.

Za Dan je nezvanično iz CBCG potvrđeno da će ta krovna monetarna institucija da dostavi reprezentativan primjer obračuna kredita nakon moratorijuma. Nakon ponedjeljka biće jasno da li će se obračunavati kamate tokom moratorijuma.

Crnogorske banke će vjerovatno obračunati kredite po modelu Narodne banke Srbije, koji pokazuje da će krediti biti uvećani za kamate obračunate tokom moratorijuma.

Odluka CBCG se odnosi na privremeno obustavljanje plaćanja kredita do 90 dana. Predstavnici banaka i Centralne banke prije dva dana saopštili su da se od ponedjeljka stiču uslovi za primjenu odluke o moratorijumu i da će obavijestiti klijente o proceduri prijavljivanja za one koji hoće da odgode plaćanje.

Odluka CBCG o odlaganju plaćanja obaveza do 90 dana je u sklopu privremenih mjera države za ublažavanje finansijskog uticaja virusa korona na građane i privredu. Oni su pozvali građane da ne dolaze u poslovnice banaka i da se pridržavaju preporuka Vlade i Instituta za javno zdravlje.



Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj

Biće rekonstruisani svi pružni prelazi od Bara do granice sa Srbijom

U naredne dvije godine svi pružni prelazi od Bara do granice sa Srbijom biće rekonstruisani, saopštio je ministar saobraćaja i pomorstva Filip Radulović. U emisiji "Dobro jutro Crna Goro" kazao je da upravo prelazi na prugama predstavljaju veliki problem kada je riječ o bezbjednosti u željezničkom saobraćaju . - Podaci su, nažalost, alarmantni. U zadnjih šest godina došlo je do 319 vanrednih događaja, od čega 21 sa smrtnim

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.