NavMenu

Biznis u izazovnim vremenima - Menadžeri iz regiona savjetuju kako na odgovoran način prilagoditi poslovanje u toku pandemije

Izvor: eKapija Četvrtak, 19.03.2020. 16:16
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Unsplash/Dimitri Karastelev)Ilustracija
Prioritet je sačuvati ljude, ali i pronaći načine da se održe poslovni procesi i osigura likvidnost preduzeća u izazovnim vremenima u periodu dok traje vanredna situacija, samo su neki od zaključaka prve online konferencije u organizaciji Srpske asocijacije menadžera i ICT hub-a.

Jedinstvena poruka svim menadžerima i preduzetnicima sa online konferencije glasi: Napravite plan koji podrazumijeva rukovođenje operativnim troškovima i povjeriocima, sprovedite disciplinu u realizaciji plana i postignite jedinstvo u dogovorenom vremenu

- Uloga poslovne zajednice je da brine o zaposlenima i da ih zaštiti, da im omogućimo da način na koji rade bude najbezbjedniji. Uz to potrebno je da nastavimo poslovne procese koliko je to moguće, infrastrukturni sistemi ne smiju da stanu - prvi je komentar Dragoljuba Damljanovića, predsednika UO SAMa.

U Kini je, prema riječima Damljanovića, biznis počeo značajno da se povećava, iako je u u prva dva mjeseca ove godine izuzetno pao.

- Moramo da budemo pripremljeni da će u mnogim segmentima potreba značajno porasti i da budemo spremni da to zadovoljimo. Ipak, najvažnije je da se poslovna zajednica potrudi da pomogne malim i srednjim preduzećima, ako možemo da uzmemo neke usluge od njih, ali i da apelujemo na Vladu da se prvi nivo pomoći usmjeri ka njima, da ne moraju da otpuste zaposlene i da mogu da restartuju poslove - rekao je Damljanović.

Prognoze u vanrednoj situaciji su veoma nezahvalne, a Damljanović poručuje:

- Spremamo se da krenemo sa proizvodnjom punom parom od kraja drugog kvartala. Ova kriza će proći, važno je da pokažemo da smo ljudi, da se brinemo jedni o drugima, da sačuvamo biznise, mala i srednja preduzeća i da ostanemo svi mirne i čiste glave.

Banke u Srbiji su prošle različite krizne situacije i prema riječima Slavka Carića, CEO Erste banke visoko su kapitalizovane, visoko likvidne i rezistentne na udare.

- Nedostatak prihoda bankarskog sektora biće veliki, ali ne i dramatičan, imaćemo smanjen priliv novca, ali nijedna neće biti u problemu da ostane bez likvidnosti. Imamo dva prioriteta – zdravlje zaposlenih, a onda i da održimo funkciju platnog prometa i likvidnosti u sistemu da bi privreda mogla da nastavi da funkcioniše - rekao je Carić.

Poslovni tokovi ne smeju da stanu, a bitan dio toga je finansijski deo.

- Narodna banka Srbije donijela je moratorijum na sve kredite, to je mjera koju pozdravljam, jer smatram da treba osloboditi i privredu i građane tereta kroz plaćanje obaveza. S druge strane, sve mjere koje su širokog spektra nisu dovoljno dobre jer imamo dio privrede koji normalno radi i obezbjeđuje sebi likvidnost, a i one druge koji su pred ivicom ozbiljnih problema. Moramo da donesemo još mjera koje će imati širi spektar od ovoga.

Orion Telekom uveo je niz mjera kako bi se što lakše prilagodio novonastaloj situaciji.

- Količina podataka koje teku kroz mrežu se utrostručila u poslednjih nedelju dana, pripremamo se za još veće povećanje saobraćaja. Važno je da održimo nivo prihoda, jer smo imali juče pad od 20%. Takođe, bitno je da održimo procese i procedure da klijenti budu bezbjedni i da im damo dovoljno informacija šta mi radimo sa naše strane da taj strah od zaraze eliminišemo - kaže Slobodan Đinović, direktor Orion telekoma.

Više od 50 ekipa je, prema rečima Đinovića, na terenu.

- Trudimo se da održimo partnerske firme, mala i mikro preduzeća, u životu. Ono što je posebno važno je da radimo sa timovima na novom setu proizvoda i usluga koje možemo da pružimo klijentima. Ima više faktora koje možemo da analiziramo i izvučemo zaključke, ali je potrebno i da kroz asocijacije tražimo mjere, da napravimo pritisak da se donesu druge mjere, jer što duže budemo čekali posljedice će biti dramatičnije - kaže Đinović.

Solidarnost među kompanijama je veoma važna, prema riječima Miloša Perovića, operativnog direktora i suvlasnika Termoventa.

- Svakodnevno dobijamo cunami od informacija oko virusa među kojima je potrebno da odaberemo one koje su tačne, relevantne i da na osnovu toga isplaniramo budućnost. U ovom periodu moramo da budemo solidarni, da mislimo na ljude koji su prioritet, ali istovremeno da koristimo asocijacije, udruženja, da međusobno komuniciramo i razmjenjujemo iskustva, da čujemo ko šta planira i da banke, privreda, poreski sektor i Vlada pričaju zajedno. Svakodnevna komunikacija svih je važna i interno i eksterno da bismo sačuvali ljude, ali i i procese i novac, da pokušamo sve to da izbalansiramo.

Sonja Šmuc, generalna direktorka Gospodarske Zbornice Slovenije, prenijela je iskustva iz Slovenije.

- Mjere koje se preduzimaju su svaki dan sve strože, važno je da budemo podrška članicama Komore, ali i svim onima koji to nisu, da u ovim teškim vremenima omogućimo svima da dobiju konkretan savjet. Naša Komora ima oko 150 poziva dnevno, posvećeni smo tome da pružimo sve ono što možemo od informacija koje pomažu privrednicima da se što bolje snađu.

Goran Ličanin, CDO and Business Development Director for IOT, Cloud and B2B HUAWEI CEE&NORDIC je podijelio iskustva iz Poljske.

- Ekonomija u Poljskoj je prošle nedjelje blago stala, uvedene su dodatne mjere, ne rade tržni centri, bilo kakva okupljanja su zabranjena, preporuke Vlade su da se radi od kuće. Što se ekonomskih mjera tiče, Evropska unija izdvojila je 7 mlrd EUR, a sama država samostalno 47 milijardi. U specijalnim okolnostima određene firme mogu da dobiju do 40% nadoknade plate za zaposlene.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.