NavMenu

Vlada usvojila moratorijum na otplatu kredita od tri mjeseca, odloženo plaćanje poreza, penzionerima po 50 EUR pomoći...

Izvor: eKapija Petak, 20.03.2020. 08:26
Komentari
Podeli
(Foto: Pressmaster/shutterstock.com)
Vlada Crne Gore donijela je više mjera čiji je cilj olakšavanje života građana i pomoć prirfedi u vrijeme pandemije koronavirusa uz poziv građanima da se mjera pridržavaju i da iskazuju solidarnost.

Premijer Duško Marković, guverner Centralne banke Crne Gore Radoje Žugić i predsjednik Odbora direktora Investiciono-razvojnog fonda (IRF) Zoran Vukčević saopštli su da su dosadašnje mjere donijete pravovremeno, da je finansijski sistem siguran i da će privredi biti olakšano poslovanje koliko god to bude moguće.

Premijer je rekao da je ovo trenutak kada svi - država, privreda i građani - moraju podijeliti teret opasnosti jer jedino tako možemo uspjeti.

- Već imamo svijetle primjere onih koji su svoje hotelske i turističke kapacitete, i druge resurse, besplatno ponudili za karantinski smještaj, i onih koji uplaćuju pomoć preko posebog računa. Zahvalni smo im. Zbog toga pozivam i očekujem: da svaka kompanija dio akumuliranog profita usmjeri za saniranje posljedica krize koju ćemo pretrpjeti; da zaštiti životni standard svojih zaposlenih; da se kapital ne zarobljava već da se vraća i unosi u ekonomske tokove; da građani svoj komfor i svoje navike, pa i svoje rashode, podrede svom zdravlju i zdravlju svojih najbližih. Tako će svaki građanin dati doprinos cijelom društvu – kazao je predsjednik Vlade.

Kako je istakao, prva mjera odnosi se na odlaganje otplate kredita na zahtjev građana i privrede kod svih banaka, mikrokreditnih institucija i IRF u trajanju od 90 dana.

- Potrebno je da naš bankarski sektor omogući najviši stepen administrativne efiksnosti kako bi svi koji žele bez ikakvih poteškoća iskoristili ovo pravo. Uvjeren sam da banke imaju potencijal za to - rekao je predsjednik Vlade..

Vlada je usvojila odluku i o odlaganju uplate poreza i doprinosa na zarade kao i obaveza shodno Zakonu o reprogramu.

Najavljeno je i kreiranje nove kreditne linije IRF namijenjene za poboljšanje likvidnosti preduzetnika, mikro, malih, srednjih i velikih preduzeća do maksimalnog iznosa po korisniku od tri miliona eura. Po pojednostavljenoj proceduri, bez naknade za odobrenje i sa kamatnom stopom od svega 1,5%.

- Ova sredstva namijenjena su preduzećima koja posluju u oblasti nabavke ljekova, medicinske opreme i vozila; turizma i ugostiteljtsva; saobraćaja; usluga; proizvodnje i prerade hrane - kazao je predsjednik Vlade.

Penzionerima sa najnižom penzijom i korisnicima materijalnog obezbjeđenja obezbijeđena je jednokratna novčana pomoć u iznosu od po 50 EUR. Za tu svrhu Vlada je opredijelila million eura.

Donijeta je i odluka o odlaganju plaćanja zakupa nepokretnosti koje su u državnom vlasništvu, takođe na period od 90 dana.

- Država i ovdje mora biti primjer i dati podsticaj drugima - pojasnio je premijer Duško Marković.

Sledeća mjera je obustava isplate varijabilnog dijela zarade i svih budžetskih naknada za rad u komisijama, upravnim odborima i drugim radnim tijelima. U državnoj upravi obustava, a lokalnim samoupravama preporuka od koje očekujemo isti efekat.

- Dakle, ni jedan jedini cent potrošnje iz budžeta preko osnovnih zarada - precizirao je premijer.

Dodao je da će članovi Vlade izdvojiti po pola plate jednokratno i uplatiti na račun Nacionalnog tijela za zarazne bolesti. Kazao je da je uplatu donacije zatražio i od svih javnih funkcionera.

Kako je rekao Marković, donijeta je i mjera o ograničavanju i kontroli budžetske potrošnje uz zabranu pokretanja svih javnih nabavki osim onih koje su neophodne za funckionisanje zdravstvenog sistema, odnosno hitnih nabavki, shodno odredbama zakona.

- Istovremeno, zabranjuje se budžetskim korisnicima uplata donatorskih sredstava po ovom ili nekom drugom osnovu. Budžet je jedinstven i sada je njegova funkcija da sačuvamo zdravlje građana i obezbijedimo funkcionisanje države. Zabranjujemo primanje donacija svakoj zdravstvenoj i drugoj državnoj i ustanovi, jer za te namjene postoji i Nacionalno tijelo i jedinstveni žiro račun.

Biće omogućeno i avansno plaćanje pružaocima usluga i izvođačima radova na započetim kapitalnim projektima uz obezbjeđenje bankarske garancije u vrijednosti avansa, kako bi se osigurala njihova likvidnost i održao kontinuitet u izvođenju radova, tamo gdje to ne ugrožava zdravlje građana. Premijer je precizirao da "započeti kapitalni projekti neće biti zaustavljeni, jer oni znače i razvoj i pretpostavku bržeg oporavka ekonomije i standarda".

Sve mjere koje se odnose na likvidnost privrede odnose se i na privredna društva koja su osnivači crnogorskih medija.

- Pored toga, uputili smo jasnu preporuku Agenciji za elektronske medije odnosno Ministarstvu kulture - da pronađu način - i na period od 90 dana, elektronske medije oslobode plaćanja naknade, a štampanim medijima hitno omoguće određena konkursna sredstva koja će tematski biti usmjerena na potrebu društveno-odgovornog djelovanja koje proizilazi iz aktuelne situacije - kazao je predsjednik Vlade.

Premijer Duško Marković je rekao da će sa ciljem podrške lokalnim javnim emiterima, Ministarstvo kulture svima odrediti jednokratnu novčanu pomoć.

- Za podršku medijima odlučili smo se jer he njihova uloga u ovakvim situacijama ključno važna - kazao je predsjednik Marković.

Centralna banka: Nema razloga za paniku i strah

Guverner Centralne banke Crne Gore Radoje Žugić upoznao je javnost da su kao proizvod komunikacije CBCG, Vlade i komercijalnih banaka, na Savjetu CBCG donijete mjere koje služe da saniraju, odnosno umanje posljedice negativnog uticaja pandemije korona virusa na ekonomiju naše države.

Precizrao je da se u Odluci Savjeta kao prva tačka definiše moratorijum na plaćanje svih obaveza građana, preduzetnika, kompanija i svih korisnika kredita, a sve se to odnosi na kamate, glavnice, provizijke i ostale elemente koji se tiču dugovanja prema bankama.

- Uz rekordnu likvidnost banaka (blizu jedne milijarde eura), i više stotina miliona eura dodatne likvidnosti, moja poruka građanima je: nemojte da brinete za vaše depozite, depoziti su na sigurnom, banke su stabilne, sigurne, visoko likvidne, i imamo dodatne izvore finansiranja. Nema nijednog razloga da se diže panika i proizvodi strah - poručio je guverner Žugić.

Rekao je da je ono što je u odnosu na uporedne sisteme više učinjeno kod nas - fleksibilno restruktiranje kredita.

- To znači da banke kada naprave restrukturiranje, a restrukturiraju se samo otencijalno naplativih kreditra, to se tretira kao novoodobreni kredit koji ne zahtijeva od banaka nove troškove, nmove terete po osnovu novih rezervacija. Ovim elementima smo ukinuli kriterijum dani kašnjenja. Na osnovu toga banke imaju prostora da eventualno u saradnji sa svojim klijenitma nakon isteka perioda od 90 dana naprave i duže periode, ali eventulano i niže kamatne stope, kao podršku očuvanju realne ekonomije. Da bi banka odobrila ove povoljnosti za klijente neophodno je dokumentovati: za građane, svako ko izgubi posao, svako kome kasni isplaata zaraad, svako kome je umanjena zarada ima pravo na drugu fazu restrukturiranja kredita - prva faza je obavezna. Za kompanije, dokaz je negativan uticaj pandemije na poslovanje, posebno na MSP, ali i za velike kompanije - rekao je guverner Centralne banke Crne Gore Radoje Žugić.

IRF: Pomoći ćemo preduzećima da prebrode prvi udar

Predsjednik Odbora direktora Investiciono-razvojnog fonda Zoran Vukčević je rekao da je kreditna linija Fonda za likvidnost usmjerena ka tome da omogući preduzećima da prebrode prvi udar i da imaju mogućnost da ta sredstva koriste za nabavku proizvoda poluproizvoda i za plate.

- Reprogram postojećih kreditnih aranžmana - nakon moratorijuma reprogram aranžmana sagledavajući situaciju za svako preduzeće u skladu sa potrebama preduzeća – rekao je direktor IRF.

Ministar finansija: Prijavljivati PDV, na zahtjev će biti oslobađanja od plaćanja

Odgovarajući na pitanja novinara o tome da li treba prijavljivati PDV, ministar finansija Darko Radunović je kazao da svakako treba prijavljivati, a da će na zahtjev biti oslobađanja. Važno je, kako je dodao, imati redovne evidencije i znati kolike su poreske obaveze.

Ministar Radunović je, odgovarajući na pitanja, saopštio da nije razmatrana mogućnost promjene stope PDV-a kao i da sada nije trenutak da se radi rebalans budžeta, ali da će vjerovatno okolnosti dovesti do toga da se u nekom trenutku taj posao uradi.

- Vodićemo računa da funkcioniše zdravstvo, vodićemo računa o socijalno ugroženima, ali mi nemamo mogućnost emitovanja novca. Ovim olakšicama, oslobađanjima, odlaganjima itd. stvaraćemo ambijent i prostor za funkcionisanje privrede - rekao je ministar finansija.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija

Data saglasnost na projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima

Vlada je na današnjoj sjednici dala saglasnost za projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima. Ministar energetike i rudarstva, Saša Mujović, objasnio je da povećanje energetske efikasnosti znači ekonomičnije i racionalnije korišćenje resursa. - Povećanje energetske efikasnosti možemo doživjeti kao značajno sredstvo kako da smanjimo naše mjesečne izdatke po osnovu utrošene električne energije - rekao je Mujović.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.