NavMenu

Američka firma namjerava da se povuče sa projekta TE Novo Kosovo

Izvor: Beta Utorak, 17.03.2020. 17:52
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Petr Louzensky/shutterstock.com)Ilustracija
Američka kompanija Contour Global planira da se povuče iz planova za izgradnju nove kosovske elektrane snage 500 MW, piše Rojters, a prenosi Koha.net.

Prema saopštenju firme Contour Global, razlozi za to su što ta kompanija ne namjerava da ubuduće gradi postrojenja na ugalj, kao i političke promjene koje su se dogodile na teritoriji pokrajine Kosovo.

- Projekat Novo Kosovo ne može napredovati. Politička situacija na Kosovu od jula, formiranje vlade na čelu sa premijerom koji se javno usprotivio projektu i neaktivnost vlade onemogućili su projektu da ispuni potrebne obaveze - piše u saopštenju Contour Globala.

Prištinske vlasti potpisale su krajem 2017. komercijalni ugovor s američkom kompanijom Contour Global o izgradnji nove termoelektrane snage 500 megavata za 1,3 mlrd EUR.


Izgradnji nove elektrane su se usprotivili predstavnici civilnog društva, koji to vide kao štetno za životnu sredinu i procenjuju da će dovesti do povećanja cena električne energije za građane.

Elektrana Novo Kosovo trebalo je da počne da se gradi ove godine, a bila bi puštena u rad 2023. godine.

Teritorija pod kontrolom institucija u Prištini sa više od 10 milijardi tona rezervi uglja je na petom mjestu u svijetu, a nema dovoljno električne energije.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Za sanaciju dva mosta na magistralnom putu Bar-Ulcinj preko 2 mil EUR

Uprava za saobraćaj ponovo je raspisala tendere za sanaciju dva mosta na magistralnom putu Bar - Ulcinj. Vrijednost radova za rekonstrukciju mosta Kruče zadržala se na 1,44 mil EUR sa uračunatim PDV-om. Most Kruče nalazi se na magistralnom putu Bar - Ulcinj, na km 16+200. Kako se može vidjeti u glavnom projektu sanacije, za čiju izradu je bio zadužen Projectman iz Podgorice, nakon analize mogućih rešenja sanacije mosta Kruče, a

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.