NavMenu

Korisnici se najčešće žale na kvalitet isporuke i snabdjevanja - Čak 70% prigovora riješeno u korist kupaca električne energije

Izvor: Mina Utorak, 17.03.2020. 13:15
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Africa Studio/shutterstock.com)Ilustracija
Regulatornoj agenciji za energetiku (RAE) je u prvim ovogodišnjim mjesecima dostavljeno 11 žalbi, koje su se uglavnom odnosile na minimum kvaliteta isporuke i snabdijevanja električnom energijom.

Rukovoditeljka Službe za energetsko-tehničke poslove regulacije u RAE, Milica Knežević, kazala je da 11 žalbi u poređenju sa prethodnim periodom ukazuje na povećanje koje iznosi više nego duplo u odnosu na cijelu godinu.

Ona je PR Centru rekla da se osam žalbi odnosi na minimum kvaliteta isporuke i snabdijevanja električnom energijom.

- Agenciji je u toku prošle godine dostavljeno ukupno 18 žalbi. Važno je istaći da je 70% žalbi riješeno u korist kupaca električne energije - navela je Knežević.

Taj instrument zaštite kupaca električne energije je stupio na snagu u avgustu prošle godine.

- Tako da, u proteklih sedam mjeseci, možda možemo da svjedočimo efektima evolucije u primjeni potpuno novog instrumenta zaštite kupaca električne energije - rekla je Knežević.

Ona je kazala da je, u prvih pet mjeseci primjene tog instrumenta, Agenciji kao drugostepenom organu, dostavljena svega jedna žalba.

- Međutim, u naredna tri mjeseca imamo osam žalbi u ovoj oblasti, što ukazuje i na informisanost kupaca o novostečenim pravima - dodala je Knežević.

Ona je objasnila da kupca, ukoliko je pogođen manjkom kvaliteta usluge elektroenergetske kompanije, odnosno operatora prenosnog sistema, operatora distributivnog sistema ili snabdijevača, sljeduje finansijska kompenzacija.

Pored segmenata koji se tiču postojećih kupaca električne energije, kako je rekla, pravila određuju i određena prava i dužnosti kompanija da blagovremeno odgovoraja na zahtjeve budućih kupaca električne energije.

- U konkretnim slučajevima, pričamo o odgovoru operatora distributivnog sistema, na zahtjev za priključenje, odnosno na izdavanje saglasnosti za priključenje na distributivni sistem. Ukoliko operator distributivnog sistema ne odgovori blagovremeno, u skladu sa rokovima koji su definisani pravilima, budućeg kupca može sljedovati finansijska kompenzacija za zakašnjelu reakciju operatora - objasnila je Knežević.

Kada je riječ o podnošenju prigovora, kako je rekla, kupac električne energije može da se obrati prvostepenom organu, odnosno Elektroprivredi (EPCG).

- Dakle, kupac može da se obrati snabdijevaču električne energije sa prigovorom i snabdijevač je dužan da u roku od 15 dana odgovori na prigovor. Ukoliko nije zadovoljan ishodom, odnosno rješavanjem njegovog prigovora, može dostaviti žalbu drugostepenom organu, a to je Regulatorna agencija - kazala je Knežević.

Žalba se, kako je objasnila, može dostaviti preko prvostepenog organa ili direktno Regulatornoj agenciji, a rok za rješavanje žalbe je 45 dana od dostavljanja.

- Prvostepenom organu EPCG su kupci dostavili 48 prigovora, od 7. avgusta prošle godine do danas. Gledajući strukturu tih prigovora kupci su se, u većini slučajeva, žalili na nepoštovanje rokova za uspostavljanje ponovnog napajanja. Takođe je primjećen veći broj prigovora koji se odnose na zakašnjelu reakciju u odgovoru na zahtjev kupca za kontolu brojila za električnu energiju - rekla je Knežević.

Operator distributivnog sistema je, kako je navela, dužan da, po zahtjevu budućeg kupca za izdavanje saglasnosti za priključenje, odgovori u roku od 15 dana.

Sekretarka Savjeta Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP), Ivana Đuranović-Sudar, rekla je da korisnik ima pravo da u roku od 15 dana podnese žalbu Agenciji na pristup, kvalitet usluga i račun za pružene usluge kod operatora, u slučaju odbijanja prigovora ili neodlučivanja operatora po prigovoru u roku od osam dana.

- Žalbe se podnose pisanim putem na adresu Džordža Vašingtona 56, Podgorica ili putem emaila ekip@ekip.me ili zaštitakorisnika@ekip.me. Zakonom je propisano da operator ne može korisniku ograničiti pristup svojim uslugama zbog neplaćanja, ukoliko je korisnik, koji je podnio žalbu Agenciji, platio nesporni dio računa ili iznos koji odgovara prosječnoj vrijednosti posljednja tri mjesečna računa ukoliko se nesporni dio računa ne može utvrditi - objasnila je Đuranović-Sudar.

Ona je navela da je u prošloj godini Agenciji podnijeto 579 žalbi korisnika elektronskih komunikacionih usluga, a u januaru i februaru njih 75. Najveći broj žalbi korisnika u prošloj godini se, kako je rekla, odnosio na odluke operatora kojima su odbijeni zahtjevi korisnika za bezuslovni raskid ugovora prije isteka minimalnog perioda trajanja.

- Agencija je usvajala žalbe sa konstatacijom da se dozvoljava bezuslovni raskid ugovora u slučajevima kada je imala dokaze da operator nije korisniku pružio uslugu ugovorenog kvaliteta. U slučaju da je operator izmijenio ugovorene uslove, dužan je da o tome obavijesti korisnike 30 dana prije eventualnih izmjena, koji u tom period ima mogućnost da se opredijeli da raskine pretplatnički ugovor bez obaveze plaćanja penala - precizirala je Đuranović-Sudar.

Značajan broj žalbi se, kako je kazala, odnosio i na račun za pružene usluge, posebno na obračun internet potrošnje koju su često korisnici nesvjesno napravili.

- Zbog toga se apeluje na korisnike da obave podešavanja na svom tf uređaju, odnosno ručno deaktiviraju korišćenje mobilnog interneta ukoliko ne žele da ga koriste ili deaktiviraju pojedine aplikacije koje nemaju namjeru da koriste, a koje se samostalno apdejtuju - rekla je Đuranović-Sudar.

Određeni broj žalbi odnosio se, kako je dodala, i na obračun usluge rominga, pa je ukazala korisnicima da uvijek prije odlaska u inostranstvo pročitaju upustva koja se nalaze na zvaničnom sajtu operatora čijoj mreži pripadaju i postupe po njima.

Agencija je, kako je objasnila, razvila web aplikaciju za pomoć korisnicima prilikom izbora elektronskih komunikacionih usluga Kalkulator- interaktivni alat.

- Kalkulator korisniku, na osnovu podataka o željenoj elektronskoj komunikacionoj usluzi, koje unosi korisnik i podataka koje su unijeli operatori daje rang listu najpovoljnijih usluga iz ponude operatora, koje odgovaraju zahtjevima korisnika - kazala je Đuranović-Sudar.

Ona je ukazala i na mogućnost korisnika da ograniče mjesečnu potrošnju za obračunski period podnošenjem takvog zahtjeva operatoru uz napomenu da je ta usluga besplatna.

- Kao što je većina korisnika već upoznata korisnici javnih elektronskih komunikacionih usluga imaju mogućnost prenosa broja kod drugog operatora uz zadržavanje broja - zaključila je Đuranović-Sudar.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.