NavMenu

Testiranje staze budućeg aerodroma kod Bihaća dalo pozitivne rezultate

Izvor: Nezavisne novine Ponedjeljak, 16.03.2020. 16:26
Komentari
Podeli
Bihać (Foto: facebook.com/bihac)Bihać
Dosadašnja ispitivanja nosivosti poletno-sletne staze na budućem aerodromu u Bihaću pokazala su pozitivne rezultate, koji su čak bolji od očekivanih, potvrdio je Adnan Bajrić, direktor Javnog preduzeća Aerodrom Bihać. Prema njegovim riječima, u posljednja dva mjeseca testira se i mjeri slijeganje tla i sve se prati specijalnim instrumentima.

- Planirali smo da testiranje traje još mjesec ili dva, a svi dosadašnji rezultati pokazuju da tlo može izdržati potrebnu nosivost, pa i mnogo više od toga - istakao je Bajrić.

Prema njegovim riječima, dužina testne dionice iznosi 300, a širina 45 metara i u samu stazu su ugrađeni sofisticirani uređaji za mjerenje nosivosti, slijeganja i kretanja tla.

U nastavku projekta dionica na kojoj se vrše pomenuta ispitivanja biće inkorporirana u poletno-sletnu stazu čija je predviđena dužina 2.450 metara sa svim sigurnosnim pojasevima koji su predviđeni. Bajrić ističe kako je sve više potencijalnih investitora koji se interesuju za projekat aerodroma i mogućnost ulaganja, a za to su sada stvoreni i zakonski preduslovi nakon što je usvojen Zakon o javno-privatnom partnerstvu USK.

- Lobiramo kod potencijalnih investitora i razmjenjujemo informacije. Postoje zainteresovani partneri s Istoka, ali i ostali, pokušavamo da radimo svoj dio posla i budemo spremni za ono što nas očekuje - istakao je Bajrić.

Inače, federalna vlada je nedavno projekat bihaćkog aerodroma uvrstila u kapitalne projekte od federalnog značaja, pa se u narednom periodu očekuje prenos vlasništva ovog objekta s grada Bihaća na Vladu FBiH. S federalnog nivoa je i ove godine u svrhu realizacije projekta izdvojeno 2,5 mil KM i taj novac ide u završetak postupka testiranja i nastavak eksproprijacije zemljišta kako bi se u konačnici kompletirala građevinska parcela za budući aerodrom.

U protekle dvije godine eksproprijacijom je ukupno obuhvaćeno 260.000 kvadratnih metara zemljišta i u te svrhe je potrošeno 2 mil KM. Vlada Federacije BiH je dosad, skupa s pomenutim sredstvima, izdvojila ukupno devet miliona maraka za potrebe izgradnje aerodroma, čija će ukupna vrijednost, prema posljednjim procjenama, iznositi preko 100 mil KM.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Industrija, Građevina

Skoro 3 mil EUR za nabavku i ugradnju opreme za rekonstrukciju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda Budva-Bečići

Uprava za kapitalne projekte raspisala je tender za nabavku i ugradnju opreme radi rekonstrukcije postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda Budva Bečići. Vrijednost nabavke je 2,47 mil EUR bez, odnosno blizu 3 miliona sa PDV-om. Ponude se dostavljaju najkasnije do 13. maja do 10 sati. Minimalni rok izvršenja ugovora je 90 dana od dana kada Korisnik obezbijedi uslove za početak ugradnje opreme, a maksimalni rok izvršenja ugovora je 160

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.