NavMenu

Investiciju od 11 mil EUR guta klizište - Propusti prilikom rekonstrukcije puta preko Police?

Izvor: Dan Ponedjeljak, 16.03.2020. 14:34
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: fabiodevilla/shutterstock.com)Ilustracija
Klizište koje se prije nekoliko dana pojavilo na nosagrađenom regionalnom putu Berane - Petnjica, blizu škole na Goraždu, izazvalo je oštre reakcije mještana Police. Oni tvrde da rekonstrukcija puta, za šta je izdvojeno oko 11 mil EUR, nije odrađena na valjan način i da to ima dalekosežne negativne posledice.

- Tokom rekonstrukcije puta ukazivali smo na brojne propuste, ali naše primjedbe niko ozbiljno nije uzimao u obzir. Govorili smo da put preko Police dobrim dijelom prolazi preko nestabilnog terena i da podloga na koju je stavljen asfalt nije urađena na propisan način. Da smo bili u pravu pokazuje i klizište koje se, samo tri mjeseca nakon obavljenih radova, pojavilo na sred kolovoza. Da su kojim slučajem prošli mjeseci obilovali pojavom obilnijih kiša i snjegova, ova dionica puta bi sad sigurno bila u prekidu. To govori da u datom slučaju neko treba da snosi odgovornost za učinjene propuste, jer su se za rekonstrukciju ove saobraćajnice iz državne kase izdvojila velika sredstva - kaže Dan predsjednik Mjesne zajednice Polica Boban Veljić.

Predstavnici Direkcije za saobraćaj, nadzorne službe i predstavnici kompanije Bemaks koja je izvodila pomenute radove obišli su prije nekoliko dana klizište o kom je riječ, konstatujući da treba hitno da se urade geološka istraživanja i da se po hitnom postupku uradi projekat za sanaciju.

- Riječ je o ozbiljnom problemu koji se pojavio nakon pomjeranja zemljišta, a radi se o preko dva hektara što govori o veličini problema. Zemljište samo tone u širem krugu tako da proces sanacije zahtijeva dubinska geološka ispitivanja kako bi se uradio projekat kompletnog dijela. Ne radi se samo o sanaciji u putnom dijelu, već se radi o širem dijelu koji mora da uđe u proces sanacije. Zasad ćemo pratiti situaciju na terenu a saobraćajnom signalizacijom ćemo regulisati saobraćaj. Nakon ispitivanja i izrade projekta, pristupćemo trajnoj sanaciji i rješenju - kazali su u razgovoru za Radio Petnjica stručnjaci iz kompanije Bemaks.

Sa druge strane Veljić se pita zašto geološka istraživanja nijesu urađena prije nego što se pristupilo rekonstrukciji puta.


- Bilo je potpuno logično da se prije izgradnje puta ispita zemljište, pa da se tek onda krene sa radovima. Međutim, ovdje se izgleda išlo obrnutim redom, što svakako izaziva dodatne troškove i nesigurnost za sve učesnike u saobraćaju, jer se strahuje da cijeli put na ovom mjestu ne potone - ističe Veljić.

Boban Veljić tvrdi da su prilikom izgradnje puta preko Police pričinjeni brojni propusti koje je sada teško ispraviti.

- Trotoari za prolaz pješaka su preko Police ostavljeni na metar šine, iako se dobro zna da je njihova širina trebalo da iznosi najmanje 160 santimetara. Opravdano sumljamo da ni ti trotoari nijesu urađeni kvaliteno što se da viđeti na licu mjesta. Takođe, pored trotoara uz kolovoznu traku nema bankina. Uz to, kosine na putu su ostavljane pod uglom od skoro 90 stepeni tako da su se iznad saobraćajnice na više mjesta pojavili odroni. Nijesu postavljani ni potporni zidovi tamo gđe je to zaista bilo neophodno. Sve to je iz više razloga sada teško dovesti u red - naglašava Veljić.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija

Data saglasnost na projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima

Vlada je na današnjoj sjednici dala saglasnost za projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima. Ministar energetike i rudarstva, Saša Mujović, objasnio je da povećanje energetske efikasnosti znači ekonomičnije i racionalnije korišćenje resursa. - Povećanje energetske efikasnosti možemo doživjeti kao značajno sredstvo kako da smanjimo naše mjesečne izdatke po osnovu utrošene električne energije - rekao je Mujović.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.