NavMenu

U Podgorici u planu rekonstrukcija ulice uz groblje u Zagoriču i kružni tok kod zabjelske Vektre

Izvor: Standard Ponedjeljak, 16.03.2020. 12:44
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay.com/falco)
Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković, odgovarajući na pitanja građana, najavio je da će se u skorijoj budućnosti rekonstruisati Ulica Janka Vukotića, koja povezuje Zlaticu i Zagorič i koja u nastavku prolazi uz ogradu groblja u ovom naselju.

Prema riječima Vukovića značajan dio puta kroz Dahnu i Dajbabe biće rekonstruisan kroz gradnju sistema za prečišćavanje otpadnih voda, ali tu, kako kaže, ostaje kao ključni problem projekat Ulice Vojislavljevića koji je skup i kompleksan.

Saobraćajnica uz groblje u Zagoriču je u veoma lošem stanju već godinama. Ne postoji trotoar ni sa jedne strane, a asfalt je prepun rupa i ulegnuća, iako predstavlja glavnu vezu sa naseljem Zlatica i grada sa Park šumom Zagorič.

Podgoričanka Olivera Vukić zamolila je gradonačelnika, u ime svih vozača i pješaka, a najviše đaka koji prolaze ulicom pored groblja u Zagoriču, od pružnog prelaza pa do podvožnjaka, da se što prije izgradi bulevar sa trotoarima kako bi svi učesnici u saobraćaju bili bezbjedni.

Vuković je naveo da nema uslova za izgradnju bulevara i da se on neće graditi na ovoj dionici, ali je izrazio nadu da će se u dogledno vrijeme raditi moderna saobraćajnica sa dvije trake i obostranim trotoarima.

- Ovo je izuzetno skup projekat, imajući u vidu koliko je duga ova saobraćajnica. Agencija za izgradnju i razvoj Podgorice je uradila glavni projekat i privodimo kraju stvaranje planskih pretpostavki da krenemo u realizaciju tog projekta. Kada dobijemo elaborat o eksproprijaciji zemljišta, onda ćemo znati kolika je ukupna vrijednost ovog projekta - kazao je Vuković.

Građane je interesovalo i da li se i šta uradilo na rješavanju problema bezbjednosti pješaka ispred zabjelske "Vektre" u Ulici 27. marta.

Vuković je istakao da su u prethodnom periodu pojačane inspekcijske kontrole u ovom dijelu, te da su dobili izvještaj od projektanta kada je u pitanju izgradnja kružnog toka na ovoj raskrsnici.

- Moguće je ovdje uraditi kružni tok, koji je i najbolje rješenje, ako se on malo pomjeri u odnosu na lokaciju gdje je bio planiran, jer bi na toj lokaciji ušli u urbanističku parcelu koja je u privatnom vlasništvu. Sugestija projektantu je da pomjeri osu tog projekta kako bi obuhvatio samo zemljište Glavnog grada. Ako budemo imali tehničke mogućnosti ovaj projekat će biti jedan od prioriteta rada Agencije za izgradnju i razvoj u narednom periodu - poručio je Vuković.

Gradonačelnik je naveo da još nije riješen problem imovinskih odnosa u Ulici Miladina Popovića na Zabjelu, te da se zbog toga i dalje čeka na rekonstrukciju ove saobraćajnice. Građani su u više navrata ukazivali na veoma loše stanje u kojem se nalazi ova saobraćajnica.


- Kada padnu kiše na sredini te ulice, malo posle hotela "M" je jezero koje jedino može da se pređe kolima ili čamcem. Ulica je i sva iskrpljena. Takođe, Ulica Jelena Balšić 3, prije početka Ulice Miladina Popovića, na prvim semaforima, na pješačkom prelazu je asfalt po sredini uzdignut i u talasima, pa se dešavalo i da pješaci padnu nasred pješačkog prelaza, dok prelaze ulicu, a to tako stoji duži period - kazala je Tanja Banović.

Stanari zgrada u Siti kvarta i dalje, kroz pitanja gradonačelniku, negoduju zbog buke u ovom naselju, navodeći da ovaj problem još uvijek nije riješen, kao ni sa nepropisnim parkiranjem.

Prema riječima Vukovića značajan dio puta kroz Dahnu i Dajbabe biće rekonstruisan kroz gradnju sistema za prečišćavanje otpadnih voda, ali tu, kako kaže, ostaje kao ključni problem projekat Ulice Vojislavljevića koji je skup i kompleksan. On ponavlja da bi za sistemsko rješenje ove ulice trebalo do 20 miliona eura.

On je najavio da preduzeće Zelenilo planira da posadi 10.000 sadnica ove godine, a 21. marta biće prva akcija na Gorici zarad obnove fonda koji je izgubljen gradnjom i požarima.

Takođe, Ulicu Veliše Mugoše povezaće sa Vezirovim mostom i moraće da se odlomi malo brda.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.