NavMenu

Mjeseci koji dolaze najveći izazov za turizam - Hoteli već trpe posljedice koronavirusa

Izvor: Mina Ponedjeljak, 16.03.2020. 11:13
Komentari
Podeli
(Foto: Dragon Images/shutterstock.com)
Izazov za crnogorski turizam će, povodom aktuelne situacije sa koronavirusom, biti mjeseci koji dolaze, posebno jul i avgust, kada se generiše najviše prometa, saopštila je direktorica Nacionalne turističke organozacije (NTO), Željka Radak Kukavičić.

Ona je na sjednici Odbora udruženja turizma i ugostiteljstva Privredne komore (PKCG) kazala da će biti teže amortizovati eventualni pad u špicu turističke sezone, nego u predsezoni.

- Situacija se mijenja iz dana u dan, pa je NTO zato otvorila posebnu mejl adresu booking@montenegro.travel i pripremila obrazac putem kojeg bi predstavnici hotelskog sektora svakog petka dostavljali podatke koliki je procenat otkazivanja aranžmana i kakve su fininasijske posljedice toga. Na osnovu tih podataka imaćemo presjek stanja u sektoru - rekla je Radak Kukavičić.

Prema njenim riječima, hoteli u gradovima već trpe posljedice, dok je situacija u primorskim opštinama drugačija, jer i dalje imaju određeni stepen popunjenosti. Podsjetila je da su pojedini turistički sajmovi otkazani ili odloženi i da će NTO plan marketinških aktivnosti prilagođavati situaciji koja se svakodnevno mijenja.

Na sjednici, na kojoj je sagledana aktuelna epidemiološka situacija, ocijenjeno je da je u uslovima velike vjerovatnoće pojavljivanja korona virusa u Crnoj Gori zaštita javnog zdravlja osnovni cilj.

- Nema mjesta panici, već je neophodno da svi poštuju preporuke javnozdravstvenih ustanova - poručeno je sa sjednice.

Iz PKCG su saopštili da sprovode dnevnu analizu situacije poteškoća u poslovanju zbog koronavirusa.

Sa tom svrhom kreiran je online upitnik.

- Buduće preporuke u vezi sa tom temom kreiraće se upravo na osnovu informacija dobijenih od privrede i zato je neohodno da privrednici popunjavaju upitinik svakog puta kada naiđu na poteškoću u poslovanju, na osnovu čega će se djelovati u narednom periodu - rekli su iz PKCG.

Predsjednik Odbora, Ranko Jovović, je pozvao privrednike da redovno, ako treba svakodnevno, popunjavaju upitnike na sajtu PKCG.

On je rekao da je sjednica sazvana imajući u vidu da se aktuelna epidemiološka situacija u svijetu, usljed pojave koronavirusa, snažno reflektuje i na globalna turistička kretanja, a samim tim i na Crnu Goru.

Neophodna je, kako smatra Jovović, pravovremena razmjena informacija unutar sektora turizma i preduzimanje odgovarajućih mjera u cilju obezbjeđenja zdravstvene zaštite svih građana i turista koji se nalaze u Crnoj Gori.

Načelnica Odjeljenja za epidemiologiju Instituta za javno zdravlje (IJZ), Sanja Medenica, ponovila je da u Crnoj Gori do sada nije registrovan nijedan slučaj zaraze tim virusom. Ipak, prema njenim riječima, realno je očekivati da će se to dogoditi. Predstavila je smjernice i preporuke za postupanje preduzeća u turizmu i pozvala privrednike da ih se pridržavaju.

- Pred velikim smo rizikom. Svi treba da budemo na istom putu i zajedničkim aktivnostima umanjimo posljedice eventualne zaraze. Zašto bismo imali ijednu žrtvu virusa ako možemo to da preduprijedimo - pitala je Medenica.

Nemanja Nikolić iz hotela Hilton smatra da nije za očekivati da će zatvaranje pojedinih graničnih prelaza i otkazivanje avio-linija i aranžmana spriječiti virus da uđe u Crnu Goru. Prema njegovom mišljenju, potrebne su što rigoroznije mjere kako bi se situacija što prije normalizovala.

- Finansijkih gubitaka će sigurno biti, ali se oni nesporno moraju staviti u drugi plan u odnosu na zdravlje nacije - zaključio je Nikolić.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.