NavMenu

Stvoriti uslove da mladi inženjeri ostanu u Crnoj Gori - Obuka za primjenu eurokodova glavna aktivnost IKCG u narednom periodu

Izvor: Mina Ponedjeljak, 16.03.2020. 10:17
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Kartinkin77/shutterstock.com)Ilustracija
Status inženjera u Crnoj Gori je u skladu sa drugim strukama u državi, ali je evidentan veliki pritisak investitora i loših izvođača na inženjere koji su u funkciji nadzora ili kao revidenti tehničke dokumentacije, saopštio je predsjednik Inženjerske komore (IKCG), Srđan Laković.

- Komora smatra da te ljude moramo da zaštitimo od neodgovornosti tih struktura i da im pomognemo da slijede struku, a da struka bude glavno mjerilo prilikom izgradnje objekata i Crne Gore - poručio je Laković na naučno-stručnom skupu pod nazivom Građevinarstvo, nauka i praksa 2020, koji je održan u Kolašinu.

Na skupu, koji je okupio oko 250 učesnika iz regiona i Evrope, prijavljeno i 138 naučnih i stručnih radova.

Laković je rekao da je osnovni zadatak IKCG stručno usavršavanje članova.

- Komora je i ovog puta sa oduševljenjem prihvatila da bude koorganizator ovog događaja, koji je idealan spoj nauke i prakse u građevinarstvu. Slijedimo put koji smo odredili i za koji smatramo da je ispravan, a to je put stručnog usavršavanja - naveo je Laković, prenosi PR centar.

On je kazao da će u budućnosti cilj Komore biti promovisanje inženjerske struke, kako bi zadržali mlade inženjere u Crnoj Gori.

Predsjednica Strukovne komore građevinskih inženjera Crne Gore i član Upravnog odbora IKCG, Slavka Žižak, saopštila je da će obuka inženjera u Crnoj Gori za primjenu eurokodova biti najvažnija aktivnost Komore tokom ove godine.

- Bili smo u obavezi da od 1. avgusta prošle godine pređemo na projektovanje, a samim tim na izvođenje, nadzor, reviziju pod eurokodovima. Tražili smo od nadležnog ministarstva da se to prolongira, što su nam i dozvolili - rekla je Žižak.

Ona je saopštila da IKCG sprovodi obuke za primjenu eurokodova.

- Krajnji rok za implementaciju eurokodova je 1. avgust. Dakle, od tog datuma će se projektovati samo po eurokodovima. Htjela bih da poručim svim privrednim društvima da učestvuju u tome i da nam pomognu da taj teret ne snose samo članovi, već i da oni učestvuju u tome - poručila je Žižak.

Ona je kazala da je primjena eurokodova državni projekat koji se mora realizovati, a IKCG je, kako je objasnila, nosilac tog zadatka.

- Nama je neophodna saradnja sa Građevinskim fakultetom i uvijek smo podržavali ovaj skup, a sada smo smatrali da treba da budemo i suorganizatori i jedan od osnovnih razloga je primjena eurokodova. To predstavlja revoluciju u projektovanju i izgradnji objekata - ocijenila je Žižak.

Poručila je da bi izvođači, proizvođači građevinskih materijala, kao i ljudi iz struke trebali biti informisani o primjeni eurokodova.

Dekanica Građevinskog fakulteta Univerziteta Crne Gore (UCG), Marina Rakočević, kazala je da je će taj fakultet, u saradnji sa IKCG, organizovati obuku kadra.

- Planiramo da, pored ovog skupa, organizujemo i druge skupove, konferencije, okrugle stolove, kao i obuke za svršene studente i predavanja o primjeri eurokodova koji će biti obavezni da se primjenjuju od 1. avgusta - kazala je Rakočević.

Ona je rekla da naučno-stručni skup, koji se organizuje svake druge godine, okuplja građevinske inženjere iz Crne Gore, ali i regiona.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija

Data saglasnost na projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima

Vlada je na današnjoj sjednici dala saglasnost za projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima. Ministar energetike i rudarstva, Saša Mujović, objasnio je da povećanje energetske efikasnosti znači ekonomičnije i racionalnije korišćenje resursa. - Povećanje energetske efikasnosti možemo doživjeti kao značajno sredstvo kako da smanjimo naše mjesečne izdatke po osnovu utrošene električne energije - rekao je Mujović.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.