NavMenu

Obnovljivi izvori energije biće jeftiniji od uglja do 2030?

Izvor: Energetski portal Petak, 13.03.2020. 09:40
Komentari
Podeli
(Foto: kaiskynet/shutterstock.com)
Analiza kompanije koja se bavi finansijama u sektoru klimatskih promjena, Carbon Tracker Initiative, pokazala je da će uskoro obnovljiva energija biti jefitnija od pokretanja elektrana na ugalj, i to do 2030. godine.

Solarna energija i energija vjetra su se već pokazale jeftinijim u odnosu na 60% elektrana na ugalj, što uključuje i Kinu i Australiju, odnosno njihova postrojenja, tvrdi se u analizi.

U Japanu se očekuje da će vjetroelektrane koštati manje od postojećih na ugalj već do 2028, dok se solarnoj energiji predviđa još brži progres - od "novog" uglja do 2023. i od postojećih elektrana do 2026. godine. Upravo u ovoj zemlji Australija prodaje gotovo pola termalnog uglja koji izvozi.

Australija je drugi najveći izvoznik termalnog uglja na svijetu, nakon Indonezije, i najveći je trgovac metalurškim ugljem, koji se koristi u proizvodnji čelika.

Kina i Južna Koreja uvoze oko 15% australijskog uglja, a procjene pokazuju da će i kod njih biti jeftinija upotreba energije vjetra ili sunca. U Kini je već jeftiniji vjetar od dobijanja energije od uglja, a procjene su da će solarna energija do kraja ove godine u prosjeku biti jeftinija. Za Južnu Koreju se postizanje ovog balansa očekuje kroz dvije godine.

Ipak, dodaje se, ovo ne znači da će ugalj biti apsolutno potisnut sa energetskog tržišta tokom ove decenije. Sve zavisi od pojedinačnih vlada zemalja i njihovih inicijativa da se pojekti na ugalj blokiraju i zatvore postojeće elektrane.


Prema procjenama, cijene obnovljivih izvora energije su već sada u stalnom padu. Pored toga, kako je ustanovila Međunarodna agencija za energetiku, upotreba uglja je opala protekle godine, ali je povećana potražnja uglja u Indiji, pa se zato očekuje da će ipak doći do neznatnog porasta potrošnje u narednih nekoliko godina.

Zaključci istraživačkih centara ističu da se proizvodnja struje iz uglja smanjila za 3% tokom 2019, što je najveći pad u poslednjih 40 godina njenog neprekidnog rasta.

Takođe, smatra se da je potrebno smanjenje upotrebe uglja na svetskom nivou za oko 59 do 78% ispod nivoa zabilježenog u periodu od 2010. godine, i to već do kraja ove decenije, kako bi se spriječilo globalno zagrijavanje.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Saobraćaj

Nove cijene goriva: Benzin skuplji dva, dizel jeftiniji jedan cent

Cijene benzina od sjutra će biti skuplje dva, dok će cijena eurodizela biti niža jedan cent, saopšteno je iz Ministarstva energetike i rudarstva. Cijena lož ulja ostaće nepromijenjena. Kao je navedeno, eurosuper 98 i 95 poskupiće dva centa i koštati 1,68, odnosno 1,64 EUR za litar. Eurodizel će biti jeftiniji cent i tokom dvije naredne sedmice koštati 1,48 EUR. Cijena lož ulja zadržaće se na 1,45 EUR. Saglasno odredbama uredbe o

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.