NavMenu

Kompanija M:tel ostvarila profit od 8,5 mil EUR - U narednom periodu veća podrška startap zajednici i ulaganje u nove servise

Izvor: Mina Četvrtak, 12.03.2020. 09:15
Komentari
Podeli
(Foto: hedgehog94/shutterstock)
Kompanija M:tel završila je prošlu godinu sa profitom od 8,5 mil EUR i postala lider na crnogorskom telekomunikacionom tržištu, saopštio je njen direktor, Vladimir Lučić.

- Postali smo prvi operator po broju korisnika u dvije kategorije - mobilnoj telefoniji i multimediji. Veoma smo ponosni na taj rezultat i mislim da smo prvi operator u Evropi koji je došao kao treći na tržište, a uspio da uzme prvo mjesto u ova dva bitna segmenta - rekao je Lučić Pobjedi.

On je naveo da je M:tel prošle godine ostvario prihod od 80,7 mil EUR, što je rast deset odsto u odnosu na 2018. godinu. Prema riječima Lučića, osim izuzetno konkurentnog tržišta telekomunikacioni operatori se nalaze pred izazovima sve manjeg korišćenja SMS i Voice.

- Uspjeli smo da transformišemo poslovanje i da nam ključni prihod bude mjesečna pretplata u postpejdu, fiksnom internetu i TV. Time smo obezbijedili održivu budućnost i rast - kazao je Lučić i dodao da su prošle godine imali povećanje u svim segmentima korisnika.

On je saopštio da je u mobilnoj telefoniji broj pripejd korisnika porastao 14%, a postpejd 11%, što je doprinijelo ukupnom rastu od 12,4%. U fiksnom segmentu M:tel, prema riječima Lučića, i dalje raste velikom brzinom.

- Prošle godine smo implementirali mSAT uslugu, što nam je donijelo rast TV korisnika od 24%. Nastavljen je impozantan rast korisnika fiksnog interneta od 17,2%. Moramo konstatovati da je crnogorsko telekomunikaciono tržište vodeće u regionu po izgrađenoj optičkoj infrastrukturi i broju korisnika priključenih na optički internet - rekao je Lučić.

On je naveo da je glavni cilj M:tela za ovu godinu dalji rast korisnika i razvoj digitalnih servisa.

- Posvetićemo se više radu sa startap zajednicom preko M:tel digitalne fabrike, prvog ICT HUB-a u Crnoj Gori. Korisnicima ćemo omogućiti još nekoliko atraktivnih TV kanala, a više ćemo ulagati u mobilne servise kao što je NBA, koji smo pustili prošle godine - saopštio je Lučić.

On je upozorio da su operatori pod velikim tehnološkim pritiskom pada prihoda od Voica i SMS servisa sa jedne strane i zahtjeva za razvoj 5G sa druge.

- Baš zbog toga je trend u svijetu konsolidacija i ukrupnjavanje operatora. Dakle u budućnosti će se smanjiti broj infrastrukturnih operatora, ali će se povećati broj firmi koje razvijaju aplikacije i service. Taj će trend sigurno doći i u Crnu Goru - smatra Lučić.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj

Biće rekonstruisani svi pružni prelazi od Bara do granice sa Srbijom

U naredne dvije godine svi pružni prelazi od Bara do granice sa Srbijom biće rekonstruisani, saopštio je ministar saobraćaja i pomorstva Filip Radulović. U emisiji "Dobro jutro Crna Goro" kazao je da upravo prelazi na prugama predstavljaju veliki problem kada je riječ o bezbjednosti u željezničkom saobraćaju . - Podaci su, nažalost, alarmantni. U zadnjih šest godina došlo je do 319 vanrednih događaja, od čega 21 sa smrtnim

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.