Izvor: eKapija | Srijeda, 11.03.2020.| 14:43
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Miniko iz Nikšića širi proizvodnju i maloprodaju mesa - U planu i izlazak na strana tržišta

(Foto: YouTube/screenshot)
Oslanjajući se na višedecenijsku porodičnu tradiciju trgovine i obrade mesa, porodica Miljanić iz Nikšića osnovala je 1993. godine preduzeće Miniko doo. Firma se prvenstveno bavi proizvodnjom, veleprodajom i maloprodajom sirovog mesa i mesnih prerađevina širom Crne Gore.

- Okosnicu naše djelatnosti čini savremena klanica sa preradom i sušarom za proizvode od mesa, koja djeluje po najmodernijim i najbezbjednijim standardima proizvodnje i obrade sirovine - rekli su za eKapiju iz preduzeća Miniko.

Kako su istakli, od samog osnivanja Miniko je svoje proizvode na tržište plasirao putem maloprodaje, a kasnije su otvorene i tri mesare - dvije u Nikšiću i jedna u Herceg Novom.

- Oslanjajući se na primarnu djelatnost firma ostvaruje dugogodišnju saradanju sa domaćom klaničnom industrijom kupovinom sirove kože i izvozom iste. Osnovnu djelatnost proširili smo kroz niz ugostiteljskih objekata u Nikšiću koje snadbijevamo uvijek svježim i kvalitetnim mesom direktno iz naših mesara. Osim toga imamo bogatu ponudu opreme, začina i aditiva za prehrambenu industriju, vještačkih i prirodnih crijeva, vakuum kesa i hemijskih sredstava za čišćenje klanica i drugih objekata - kažu iz Minika.

Klanica Mesne industrije Miljanić prostire se na 432 m2, a sušara na površini od 402 m2. Govoreći o proizvodnji, iz Minika kažu da kapacitet klanice iznosi 15 tona telećeg, 30 tona junećeg i 7 tona jagnjećeg mesa na mjesečnom niovu. U klanici se proizvede i 50 tona suhomesnatih proizvoda godišnje.

- Otkupom i uvozom žive stoke prepoznali smo i potrebu za ulaganjem u primarnu proizvodnju, tako da smo počeli sa tovom junadi i osnovali farmu sa trenutnim kapacitetom oko 100 grla. U planu je i proširenje kapaciteta - ističu iz Minika.

Nikšićko preduzeće jedan je od najvećih izvoznika sirove kože u Crnoj Gori, a kako ističu, najzastupljeniji je izvoz na tržište Bosne i Hercegovine. Ostale proizvode Miniko za sada prodaje samo na tržištu Crne Gore, ali, kako ističu, u planu je širenje na ostala tržišta.

Govoreći o izazovima i problemima sa kojima se danas suočava mesna industrija iz Minika kažu da je najveći problem nabvka sirovine.

- Crnogorsko tržište i dalje je nestabilno i najveći problem jeste nabavka sirovine. Ipak, najveći adut naše firme u odnosu na konkurenciju jeste vrhunski kvalitet mesa - ističu iz Minika.

Iz Mesne industrije Miljanić već su najavili da planiraju distribuciju proizvoda van granica Crne Gore. Međutim, tu se planovi preduzeća ne zaustavljaju.

- U narednom periodu planiramo i proširenje primarne proizvodnje, ali i maloprodaju - rekli su za naš portal iz Minika.

D. O.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.