NavMenu

Fondu penzijskog i invalidskog osiguranja nedostajaće više od 90 mil EUR - Novi Zakon PIO u prvoj polovini godine

Izvor: Mina Srijeda, 11.03.2020. 08:28
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay.com/blickpixel)
Fondu penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO) nedostajaće i ove godine više od 90 mil EUR i taj novac će biti nadomješten iz državne kase, saopštio je direktor te institucije, Dušan Perović.

- Za prošlu godinu deficit je iznosio 22,59%, a ove godine je projektovan na 21% - rekao je Perović Radiju Crne Gore.

On je kazao da to garantuje sigurnu i redovnu isplatu penzija i ostalih davanja te institucije, prenosi portal RTCG.

Prema njegovim riječima, za jednokratnu pomoć obezbijeđeno je 300.000, ali nije izvjesno kako će taj novac zbog izborne godine stići do socijalno ugroženih penzionera. Perović očekuje da će novi Zakon o penzijsko-invalidskom osiguranju biti usvojen u prvoj polovini godine.

On je kazao da budžet Fonda PIO ove godine iznosi 448,5 mil EUR i to je dovoljno za redovnu isplatu penzija.

- Taj iznos dovoljan je za redovnost i sigurnost isplate penzija, što je i opredjeljenje koje je u svojoj politici dala prioritet isplati penzija - rekao je Perović.

On je naveo da je punjenje kase rezultat privrednih aktivnosti, efikasnije naplate, novih zapošljavanja. Takođe, iz godine u godinu izvorni prihodi sve viši. Prije pet godina bili su na nivou 68%, a prošle godine više od 77%.

- Prošle godine za jednokratne pomoći za materijalno i zdravstveno ugrožene penzionere podijeljeno je 600.000 EUR. Za ovu godinu opredjeljeno je upola manje i na osnovu procjena Saveza penzionera ti penzioneri će dobiti od 30 do 50 EUR - precizirao je Perović.

Stambeno pitanje, procjene su, nema riješeno oko 1.200 penzonera. U minulih pet godina u stanove je uselilo 503 penzionera.


I ove godine opredjeljeno je za stambenu politiku 1 mil EUR i počela je izrada projektne dokumentacije za 75 stanova u Baru.

Perović je ocijenio da su tokom pregovora o Zakonu o penzijsko-invalidskom osiguranju usvojena dobra rješenja, naročito ona o modifikovanju formule za obračun penzija i eleminisanju deset najnepovoljnijih godina.

On je poručio da je ključno da novi zakon obezbjedi održivost penzionog fonda, redovnu i sigurnu isplatu.

- Nadam se da će nova zakonska rješenja popraviti položaj postojećih i budućih penzionera, ali tako da se nijednog trenutka ne dovede u pitanje održivost penzionog fonda i redovna i sigurna isplata penzija - naveo je Perović.

U Crnoj Gori trenutno ima skoro 115.000 penzionera, te gotovo 15.000 korisnika drugih prava.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.