NavMenu

Projekat revitalizacije nekadašnjeg zatvora - U okviru Tamnice Jusovača niču Kreativni hab i Kuća crnogorske istorije (FOTO)

Izvor: eKapija Utorak, 10.03.2020. 11:05
Komentari
Podeli
Tamnica Jusovača - Kuća crnogorske istorije (Foto: Massiv. Architecture and Design/Ministarstvo kulture/screenshot)Tamnica Jusovača - Kuća crnogorske istorije
Ministarstvo kulture Crne Gore stavilo je na javni udvid plan revitalizacije kulturnog dobra Tamnica Jusovača u Podgorici. Prema izloženim idejnim rješenjima, ovaj objekat nakon rekonstrukcije može postati Kreativni hab ili Kuća crnogorske istorije.

Tamnica Jusovača je građevina iz Turskog perioda, koju je sredinom XIX vijeka podigao Jusup Mučin Krnjić. Nalazi se u urbanom dijelu gradskog naselja Drač. Služila je kao turska tamnica do oslobođenja Podgorice 1879. godine. Ovu namjenu zadržala je sve do 1945. godine. To je kompleks ograđen visokim zidom, unutar kojega je više objekata.

Imajući u vidu stanje kompleksa, a prepoznajući sve njegove potencijale, Ministarstvo kulture pokrenulo je aktivnosti u cilju njegovog oživljavanja, a koje se prije svega tiču obezbjeđenja zaštite, a potom i revitalizacije, uz uvođenje namjene, koja će obezbijediti buduće funkcionisanje, vodeći računa o aspektu održivosti.

Kroz program Kreativna Crna Gora Ministarstvo kulture želi da strateški u prvi plan istakne i afirmiše lokalne proizvode, stvaraoce i umjetnost, te da uspostavi stalno prisustvo ovih kategorija na međunarodnom nivou. Samim tim rodila se i ideja za uspostavljanje Kreativnog haba, koji obezbjeđuje spajanje umjetnosti sa ICT-em i preduzetništvom. Na ovaj način otvorila bi se vrata novim mogućnostima koji savremenu stvaralačku scenu u Crnoj Gori treba da učine primamljivom kompletnom kulturnom miljeu - autorima, ali i publici.

- Analizom predmetne lokacije i njenih potencijala, a u odnosu na pomenute aktivnosti Ministarstva kulture, Tamnica Jusovača nameće se kao dobro rješenje iz razloga što njena pozicija i morfološka struktura, predstavljaju potencijal za regeneraciju i revitalizaciju zanemarenog dijela grada, kroz afirmaciju različitih oblika kulturno-umjetničkih sadržaja i kreativnih industrija, posebno imajući u vidu trenutno stanje kompleksa i potrebe realizacije adekvatnog tretmana u cilju očuvanja kulturnih vrijednosti - navodi se na sajtu Ministarstva.

Sa druge strane, Ministarstvo kulture u okviru Programa "Kreativna Crna Gora - identitet, imidž, promocija" predvidjelo je uspostavljanje koncepta za razvoj "Kuće crnogorske istorije", koji podrazumijeva prezentaciju crnogorske istorije kroz upotrebu savremenihi tehnologija. Velika faktografska građa crnogroske istorije, trebalo bi da bude obezbijeđena modernim multimedijalnim tehnikama koje će omogućiti da "Kuća crnogroske istorije - House of Montenegrin history", omogući posjetiocu svojevrsno putovanje koje izlazi iz konvencionalnih prezentacionih pristupa.

- Shodno izloženom, Ministarstvo kulture u saradnji sa partnerima preduzelo je aktivnosti na razradi idejnih rješenja revitalizacije kompleksa, kroz uvođenje nove namjene - Kuća crnogorske istorije i Kreativni hab. U tom smislu osnovni cilj upoznavanja zainteresovane javnosti je pokušaj da zajedno razmotrimo idejna rješenje i mogućnosti adaptacije i rekonstrukcije predmetne lokacije - navodi se iz Ministarstva.

Tamnica Jusovača - Kreativni hab (Foto: Studio SYNTHESIS/Ministarstvo kulture/screenshot)Tamnica Jusovača - Kreativni hab
Pretvaranje Tamince Jusovača u Kreativni hab podrazumijevalo bi izgradnju kreativne laboratorije, kao prostora za individualni ili grupni rad ili dijeljeni prostor za različite djelatnosti; prostor za smještaj autora koji djeluju u interesnim područijima; prostor za organizaciju događaja, radionica i seminara. Takođe, u planu je otvaranje prostora za organizaciju izložbenih i muzičkih događaja, kao i ugostiteljskih objekata i mjesta za okupljanje. Idejno rješenje za projekat uradio je studio Synthesis iz Podgorice.

Revitalicazija Tamnice u Kuću crnogorske istorije podrazumijevala bi programske sadržaje, u smislu jasno definisanog istorijskog narativa; multimedijalne sadržaje, u smislu jasno definisanog transponovanja usvojenog narativa na sredstva komunikacije (video, instalacija, dizajn, virtuelna realnost…); interaktivne sadržaje, u smislu instalacija koje publiku trebaju da "uključe" u samu postavku, kroz igre, direktnu interakciju sa objektima i sl.


U planu su i prodajni sadržaj, odnosno suvenir shop, koji treba da obezbijedi prihod ali i ponudi originalne crnogorske proizvode iz oblasti kreativnih industrija, zatim kafeterija koja treba da obezbijedi prihod ali i kutak za osvježenje gostiju/publike. Kuća crnogorske istorije imala bi i prostore za organizaciju radionica i predavanja, kao i info pult gdje bi posjetioci mogli da dobiju sve potrebne informacije, kupe ulaznice, ali i dobiu audio vodiče na više jezika. Idejno rješenje za ovaj projekat uradio je studio Massiv. Architecture and Design, takođe iz Podgorice.

Plan revitalizacije Tamnice Jusovača biće na javnom uvidu od 9. do 20. marta 2020. godine, dok je za 12. mart u 13 časova zakazana i javna prezentacija u prostorijama Saveza arhitekata Crne Gore.


Fotogalerija
Tamnica Jusovača - Podgorica
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Industrija

Početak gradnje glavnog prostrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Podgorici očekuje se u septembru

Kraj trećeg kvartala, a to je septembar je novi rok za početak gradnje glavnog prostrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Direktor Vodovoda Aleksandar Nišavić kaže da je toku finalizacija glavnog projekta posrtojenja te da očekuju da će do kraja ovog mjeseca biti revidiran. - Nakon što projekat bude revidovan sledeći korak je održavanje javne rasprave i dobijanje dozvole za gradnju od nadležnih institucija. To je nešto što

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.