NavMenu

Đubriva za uzgoj žitarica za ishranu svinja uzrokuju veću koncentraciju nitrata u podzemnim vodama u Njemačkoj

Izvor: Agroklub Četvrtak, 05.03.2020. 13:32
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Dmitry Kalinovsky/shutterstock.com)Ilustracija
Evropska komisija 2017. godine tužila je Njemačku zbog prekomjernog nivoa nitrata u podzemnim vodama, a nova studija njemačkog Instituta za ekonomska istraživanja (DIW) је otkrila da je to povećanje povezano s poljoprivredom, odnosno sa tovom životinja.

Nivoi nitrata niži su u šumskim i livadskim područjima, a značajno veće vrijednosti zabilježene su na poljoprivrednim područjima u kojima je prosjek nivoa ovih hemijskih jedinjenja oko 28%, u odnosu na nacionalni prosjek od samo 18%. U nekim područjima rezultati istraživanja bili su zastrašujući, jer je koncentracija zagađenja premašila do sedam puta dozvoljenu maksimalnu vrijednost koja iznosi 50 mg/l.

U Njemačkoj se rasprava o ovoj činjenici sve više zahuktava, jer poljoprivrednici smatraju da Vlada šalje vrijednosti samo iz svog sektora. Uprkos tome, kako piše Euractiv, imaju saznanja da se neke članice Evropske unije ne pridržavaju pravila i prijavljuju niže nivoe nitrata izmjerene u šumama.

Prema istraživanju DIW-a oko 50% azotnih jedinjenja koji se nalaze u tlu pripisuju se ovome sektoru. Osim toga, lokalni uslovi poput brzine protoka vode i svojstva zemljišta takođe uzrokuju povećan nivo nitrata na određenim mestima.

Najviša koncentracija ovoga jedinjenja pokazala se u saveznim njemačkim državama koje tove svinje. Đubrivo koje se koristi u uzgoju žitarica za ishranu svinja, pretvara se u tlu u nitrat koji se zatim nakuplja u podzemnim i površinskim vodama. Prema nalazima istraživača, veća gustoća jedinjenja pokazala se kod veće populacije svinja, dok je u ostalim sektorima stočarstva koncentracija bila na normalnom nivou.

Iako je Njemačka značajno pooštrila propise o đubrenju, obnavljanje podzemnih voda odvija se jako sporo, a analize koje se sprovode konstatno stagniraju. Kako bi spriječili moguće novčane kazne, Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine poslednjih mjeseci radilo je na izmjeni uredbe o đubrenju, koju su zatim predali Evropskoj komisiji. Ako je ona potvrdi, nova stroža pravila na snagu bi mogla stupiti već početkom ljeta. Posle toga će biti odlučeno hoće li postupak obustaviti ili ne.


U poslednjih nekoliko godina ostale su države članice uspješno smanjile višak nitrata. Danska je, na primer, smanjila višak azota za 37% između 1980. i 2007. godine, nakon što je uvela stroža pravila i uvela takozvani registar đubriva.

I u Holandiji je potražnja za azotnim đubrivima pala za približno polovinu između 1990. i 2012. godine, kada je uvedena gornja granica đubrenja.

- U svakom slučaju, smanjenje nitrata nije se dogodilo preko noći i drugim zemljama trebalo je 20 do 30 godina- zaključuje Greta Sunderman, jedna od autorki studije DIW-a.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

U Crnoj Gori predviđena izgradnja 260 km auto-puteva i oko 200 km brzih saobraćajnica

U Crnoj Gori predviđena je izgradnja 260 kilometara auto-puteva i oko 200 kilometara brzih saobraćajnica. Tako će se u narednom periodu nastaviti intezivne aktivnosti Monteputa na daljoj izradi idejnih rješenja, sa fokusom na dionicu autoputa Podgorica - Bar, kao i kreiranja neophodnih preduslova za uključivanje preostale saobraćajne infrastrukture u Prostorni plan Crne Gore. Kako je saopšteno nakon prve sjednice Savjeta za javne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.