NavMenu

Od ideje do realizacije projekta na krajnjem tržištu - 3D štampa kao povoljna tehnologija za mlade preduzetnike

Izvor: Mina Četvrtak, 05.03.2020. 11:40
Komentari
Podeli
(Foto: ZMorph3D/Pixabay)
3D štampa, moderna tehnologija proizvodnje trodimenzionalnih objekata, veoma je povoljna za mlade preduzetnike koji žele da stvore prototip proizvoda i predstave ga na krajnjem tržištu, saopštila je predstavnica nevladine organizacije (NVO) Propeler, Nevena Korać.

Ona je agenciji Mina-business kazala da je ta NVO organizovala kurs Launch kako bi zainteresovanim prikazali kako da iskoriste dostupnu tehnologiju 3D štampe, kao i vještine marketing strategije i brendiranja.

- Kurs je organizovan kako bi 3D štampu približili krajnjim korisnicima, odnosno da prikažemo kako bi mogao da se stvori jedan prototip proizvoda i kako teče put od ideje do realizacije na krajnjem tržištu - rekla je Korać.

Kurs, koji je organizovan u saradnji sa Open boxom, zahvaljujući podršci Ministarstva nauke, trajao je sedam dana.

- Za to vrijeme smo uspjeli da napravimo šest proizvoda koji su učesnici predstavili. Svi su bili praktične upotrebe i mogu se predstaviti na tržištu, ukoliko za to budu postojala dalja interesovanja i volja - navela je Korać.

Kurs je, kako je precizirala, objedinio dva dijela, od kojih se prvi odnosio na 3D modeling i 3D štampu.

- Postojalo je ogromno interesovanje kako taj proces teče i došli smo do zaključka da je mnogo važnije savladavanje tehnike crtanja. Ukoliko bude postojalo dalje interesovanje ponovićemo kurs - saopštila je Korać.

Ona je dodala da se drugi dio odnosio na marketing strategiju i brending, odnosno učesnici su imali priliku da nauče kako da predstave proizvod krajnjem korisniku onda kada budu željeli da naprave logo, kako da osmisle naziv svog proizvoda i možda kompanije.

- Praktično sa 3D štampom možete da napravite šta god poželite i to je bila naša namjera, odnosno da prikažemo korisnicima da to nije ništa strašno. Trošak proizvodnje izuzetno nizak i to je veoma povoljno za mlade preduzetnike koji, naravno, gledaju da imaju što manje troškova, odnosno da ih snize na što bolji način - objasnila je Korać.

Prema njenim riječima, kupovina 3D štampača je povoljna i on se može naći po cijeni do 300 ili 400 EUR.

- Možete da pavite nakit, neke manje predmete i djelove i na taj način je dosta koristan i široko upotrebljiv. 3D štampač je izuzetno koristan, jer za kratko vrijeme od plastike može da se izradi puno stvari - rekla je Korać.

Ona je kazala da su učesnici tokom kursa koristili plastiku koja nije kancerogena i koja se mnogo lakše razlaže, za razliku od ABS plastike koja je više-manje izbačena iz upotrebe.

- Cilj nam je bio da prikažemo ljudima nešto što im je apsolutno dostupno nakon kursa, da samostalno mogu da nastave da rade, a da im za to nijesu potrebna velika novčana sredstva - saopštila je Korać.

Prema njenim riječima, takvi kursevi su apsolutno korisni, jer se za manji vremenski period mogu steći vještine neophodne za dalji rad.

- Predlažemo da ukoliko bilo ko ima preduzetničku ideju, gleda kurseve koji se tiču praktičnih vještina, jer je to nešto što će moći da kasnije iskoriste u daljem poslovanju - rekla je Korać.


Student Ekonomskog fakulteta, Srđan Buha, koji je pohađao kurs, osmislio je košarkaški tanjir koji ima više pregrada i pogodan je za hranu i grickalice.

- Odlučio sam se za neki proizvod koji ne samo da će služiti domaćinstvu nego i svim ljubiteljima sporta, generalno, košarke. Tanjir se može koristiti za više namjena, a manje vremena se troši za nabavljanje novih tanjira i pranje suđa - rekao je Buha.

NVO Propeler se uglavnom bavi neformalnom edukacijom koja se tiče programiranja, dizajna i marketinga.

- Sve više širimo naša interesovanja i domen naših radionica i edukacija na kreativne industrije, s obzirom na ogromno interesovanje, ali i nedostatak zajednica koji bi mlade kreativce okupljali i gdje bi se znanje dalje proširivalo - navela je Korać.

Ona je rekla da se domen aktivnosti te NVO proširuje od radionica, kurseva, meet up-ova i svega što je potrebno zajednici freelancera, preduzetnika i studenata da nastave dalje samostalno da se povezuju, organizuju i pokreću projekte.

- U suštini naša misija je to - neformalna edukacija i da ljudima damo malo više izbora kako mogu da uspiju, a da to nije samo rad u državnim institucijama ili stalni posao već da budu što više nezavisni, međusobno se povezuju i stvaraju dodatne koristi - zaključila je Korać.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija

Data saglasnost na projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima

Vlada je na današnjoj sjednici dala saglasnost za projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima. Ministar energetike i rudarstva, Saša Mujović, objasnio je da povećanje energetske efikasnosti znači ekonomičnije i racionalnije korišćenje resursa. - Povećanje energetske efikasnosti možemo doživjeti kao značajno sredstvo kako da smanjimo naše mjesečne izdatke po osnovu utrošene električne energije - rekao je Mujović.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.