NavMenu

Srbija izgubila članstvo u ENQA - Sumnjiva slika srpskog visokog obrazovanja

Izvor: Blic Četvrtak, 05.03.2020. 08:41
Komentari
Podeli
Ispred Filozofskog fakulteta (Foto: ColorMaker/shutterstock.com)Ispred Filozofskog fakulteta
Srbija odnedavno nije punopravno članica Evropske asocijacije za obezbjeđenje kvaliteta u visokom obrazovanju (ENQA).

Poznavaoci prilika kažu da je takva odluka uslijedila zbog ugrožene nezavisnosti Nacionalnog akreditacionog tijela, a da će posljedica biti sumnjiva slika o našem visokom obrazovanju, piše Blic.

Naime, Nacionalno akreditacioni tijelo (NAT) izdalo je saopštenje da to tijelo više nije punopravan član ENQA, ali da priznavanje dipoloma naših visokoškolskih ustanova ni na koji način nije uslovljeno članstvom u ovom udruženju.

Vjeruju da je odluka donesena prvenstveno zbog ugrožene nezavinosti u njihovom donošenju odluka.

Najvažnija primjedba od strane Borda ENQA, koja je verovatno bila presuda za donošenje ovakve odluke, jeste bio žalbeni postupak po kome Nacionalni savjet za visoko obrazovanje može da promeni odluku o akreditaciji koju je doneo NAT.

Nekadšnji ministar prosvjete Srđan Verbić kaže za Blic da je ovakva reakcija ENQA bila nužna i očekivana nakon donošenja Zakona o visokom obrazovanju iz 2017. godine.

- Onog trenutka kada je visoko obrazovanje izgubilo samostalnost, odnosno kada više nije moglo da donosi nezavisno odluke, a prema zakonu iz 2017. to više ne može, bilo je samo pitanje trenutka kada ćemo biti isključeni iz ENQA - ističe Verbić.

Kada je riječ o posljedicama, Verbić smatra da će se to najviše odraziti na na sliku o našem obrazovanju.

Rektorka Univerziteta u Beogradu prof dr Ivanka Popović smatra da nema bojazni da bi diplome srpskih studenata mogle biti pod znakom pitanja.

- Ne vjerujem da će biti bitne promjene. Odluku ENQA treba shvatiti kao ozbiljno, ali dobronamjerno usmjeravanje našeg NAT ka potpunoj nezavisnosti donošenja odluka na svim nivoima odlučivanja. Osnaživanje NAT obezbjeđuje povjerenje u naše visokoškolske institucije - kaže za Blic Popovićeva.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija

Data saglasnost na projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima

Vlada je na današnjoj sjednici dala saglasnost za projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima. Ministar energetike i rudarstva, Saša Mujović, objasnio je da povećanje energetske efikasnosti znači ekonomičnije i racionalnije korišćenje resursa. - Povećanje energetske efikasnosti možemo doživjeti kao značajno sredstvo kako da smanjimo naše mjesečne izdatke po osnovu utrošene električne energije - rekao je Mujović.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.