NavMenu

U Čantaviru će se graditi najveći vetropark u Evropi

Izvor: RTV Četvrtak, 05.03.2020. 08:35
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: pedrosala/shutterstock.com)Ilustracija
Stanovnici sela Čantavir kod Subotice već su sklopili najveći dio ugovora o iznajmljivanju zemljišta za izgradnju, kako je najavljeno, najvećeg vjetroparka u Evropi, vrijednog 700 mil EUR, koji bi trebalo da proizvodi struju za "pola Evrope".

Vjetropark radi firma u italijanskom vlasništvu, koja već u Srbiji ima izgrađena dva vjetroparka, dva su u fazi izgradnje, dok je planu izgradnja još djevet vetroparkova, među kojima i ovaj u Čantaviru, gdje se prve vjetrenjače očekuju u naredne četiri godine.

Oko stotinu parcela već je iznajmljeno na 30 godina, a za najveći dio njih su i sklopljeni ugovori. Poljoprivrednici koji su iznjamili djelove svog zemljišta vjeruju da će izgradnja vjetroparka donijeti pozitivne efekte u zelenoj ekonomiji.

- Ovo je jedan uspješan korak prema boljem životu. Zelena energija ne zagađuje vazduh, koliko to čine termo-elektrane. Alternativna energija će omogućiti ljepši život nama i našim potomcima - kaže poljoprivrednik iz Čantavira, Janoš Kečenović.

U Mjesnoj zajednici kažu da ovako razmišlja većina stanovnika sela, te da žele da budu konstruktivni partneri u realizaciji ove investicije.


- Izgradnja počinje za tri ili četiri godine, kada se obezbijede sve dozvole. Sada su u fazi analize uticaja na životnu sredinu - rekao je predsjednik Savjeta MZ Čantavir Atila Andraš Đuričin.

Odluku o izradi Plana detaljne regulacije za područje vjetroparka donijela je subotička Skupština, a tokom februara trajao je rani javni uvid, gdje su svi zainteresovani mogli da pogledaju i daju svoje mišljenje o planskim dokumentima za područje površine veće od deset hiljada hektara.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Podgorica i dalje čeka Starbucks

Iako je najavljeno da će početkom ove godine Podgorica dobiti prvu kafeteriju čuvenog američkog lanca Starbucks, to se ni do sredine aprila nije desilo. Iz kompanije Zeren, koja je vlasnica franšize Starbucks, portalu Investitor.me nijesu odgovorili na pitanja poslata na dostupnu e-mail adresu, u vezi aktivnosti i konačnog datuma otvaranja kafeterije. Mustafa Yiğit, izvršni direktor Zerena, najavio je otvaranje prve Starbucks

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.