NavMenu

Stari zatvor u Kotoru postaje kreativni hab - U rekonstrukciju objekta biće uloženo 1,3 mil EUR

Izvor: Vijesti Utorak, 03.03.2020. 13:34
Komentari
Podeli
Kotor (Foto: Pixabay.com/falco)Kotor
Ukoliko sve bude teklo po planu Ministarstva kulture, zgrada Starog zatvora u Kotoru do kraja 2021. dobiće nove stanare - umjesto zatvorenika koji su u njoj boravili skoro 150 godina, useliće umjetnici i objekat prepoznatljiv po ljudskoj patnji i neslobodi, pretvoriće se u centar umjetničke i slobode izražavanja, pišu Vijesti.

Vlada je u četvrtak usvojila informaciju u kojoj se navodi da su na tender koji je Ministarstvo kulture raspisalo u decembru prošle godine za rekonstrukciju zgrade zatvora, dostavljene dvije ponude nakon čije analize je stručna komisija predložila da se prihvati ponuda kompanije Koto iz Beograda, a koja je za taj posao tražila 1.349.493 EUR. Sa tom firmom će Ministarstvo kulture i sklopiti ugovor o izvođenju radova, a Vlada je za te svrhe iz tekuće budžetske rezerve na račun tog resora prebacila 190.700 EUR, koliko je po propozicijama projekta "3 C", Crna Gora dužna da uplati.

Predstavljajući "3C" projekat iz crnogorskog ugla, ministar kulture Aleksandar Bogdanović je krajem avgusta prošle godine u Podgorici kazao da je predviđeno da objekat starog zatvora, u koji će tokom restauracije biti uloženo 1,3 mil EUR, postane kreativni hab namijenjen lokalnim stvaraocima, ali i rezidencijalnoj umjetnosti. Restauracijom će Ministarstvo kulture, kako je rekao, nastaviti sa realizacijom strateškog cilja namijenjenog promociji i razvoju kreativnog sektora i kreativnih industrija.

- Kreativni hab koji će u okviru ovog projekta biti stavljen u funkciju, jedan je od šest ovakvih centara koje Ministarstvo kulture sa međunarodnim partnerima planira da realizuje širom Crne Gore u cilju pružanja podrške održivom razvoju sektora kulture i preduzetništva.

Kako je pojašnjeno, objekat će se sanirati za potrebe osnivanja Centra za edukaciju i kulturu sa rezidencijama, i koristiće se u funkciji razvoja kulture, a posebno kreativnih industrija koje imaju snažan potencijal za lokalni ekonomski razvoj.

Pored Ministarstva kulture koje je glavni partner u realizaciji projekta, projektni partneri su Ministarstvo ekonomije, Ministarstvo kulture Albanije, albanski Institut za zaštitu spomenika kulture, italijanske regije Pulja i Molize i Fondacija kulture Molize.

Pridruženi partneri su albanski Nacionalni centar za kinematografiju i Fondacija Gramsci iz Pulje.

Ministarstvo održivog razvoja i turizma je prije nekoliko par godina Ministarstvu kulture izdalo urbanističko-tehničke uslove (UTU) za izradu tehničke dokumentacije za rekonstrukciju bivšeg zatvora, u postojećim gabaritima.


Rekonstrukcija objekta, površine 1.235,28 m2, kako je tada rečeno, neophodna je zbog propadanja zgrade jer je uočeno ugrožavanje njene noseće konstrukcije. Obnovom po dobijenim UTU, zgrada će moći da se koristi za edukativnu i komercijalnu namjenu, što je kompatibilno sa idejom pretvaranja nekadašnjeg kazamata u međunarodni umjetnički hab. Predviđeno je saniranje noseće konstrukcije, obnova urušenog krova, međuspratne konstrukcije, kao i radovi na vodovodnoj, kanalizacionoj i elektromreži.

Kroz IPA projekat "3C - Prekogranična razmjena sa ciljem razvoja kulture i kreativnih industrija", Ministrarstvo kulture dobilo je 1,3 miliona eura iz evropskih fondova da rekonstruiše zgradu starog zatvora, koja ima status zaštićenog spomenika kulture. Projekat "3 C" ukupne vrijednosti više od 4 mil EUR, odvija se između Italije, Crne Gore i Albanije, a za cilj ima uspostavljanje prekograničnog modela saradnje u oblasti kreativnih industrija. Pored obnove zgrade zatvora, projekat predviđa i renoviranje zgrade Kinostudija u Tirani, u tom gradu će biti uspostavljen i Umjetnički park, dok će u Italiji biti rekonstruisan Trg Gamzi u Pulji, a italijanska Regija Molize nabaviće opremu potrebnu za promociju tamošnje kulturne baštine...
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Za sanaciju dva mosta na magistralnom putu Bar-Ulcinj preko 2 mil EUR

Uprava za saobraćaj ponovo je raspisala tendere za sanaciju dva mosta na magistralnom putu Bar - Ulcinj. Vrijednost radova za rekonstrukciju mosta Kruče zadržala se na 1,44 mil EUR sa uračunatim PDV-om. Most Kruče nalazi se na magistralnom putu Bar - Ulcinj, na km 16+200. Kako se može vidjeti u glavnom projektu sanacije, za čiju izradu je bio zadužen Projectman iz Podgorice, nakon analize mogućih rešenja sanacije mosta Kruče, a

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.