NavMenu

Da li je upravo otkriven lek za dijabetes?

Izvor: startbih.ba Ponedjeljak, 02.03.2020. 12:54
Komentari
Podeli
(Foto: Oleksandr Nagaiets/shutterstock.com)
Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u 2014. godini od dijabetesa je bolovalo više od 420 miliona ljudi širom svijeta, što je četvorostruko više nego 1980. godine. Prema procjenama SZO, u 2016. godini oko 1,6 miliona smrtnih slučajeva se može dovesti u direktnu vezu sa dijabetesom. Bolest se do sada držala pod kontrolom adekvatnom ishranom i redovnom kontrolom insulina, ali lijek je sada možda na vidiku.

Naime, istraživački tim na čelu sa Jeffrey Millmanom sa Univerziteta Washington u St. Louisu, Missouri, prošle je godine otkrio da tretiranje miševa matičnim ćelijama može ponuditi daleko bolju mogućnost liječenja. Nastavljajući rad na pomenutom istraživanju isti je tim sada možda pronašao lek, barem kod laboratorijskih miševa.

Za dijabetičare su karakteristične poteškoće u proizvodnji ili kontrolisanju insulina. Za to je potrebno pažljivo praćenje, stroga dijeta, vježbanje i kontolisanje insulina. Insulin se obično proizvodi u gušterači, ali oni koji imaju dijabetes ne proizvode ga dovoljno. Za liječenje dijabetesa mnogi dijabetičari moraju pratiti nivo šećera u krvi i po potrebi ubrizgavati insulin u krvotok. Millmanovo lečenje međutim sugeriše da se umjesto toga koriste beta ćelije.

Liječenje se oslanja na inducirane pluripotentne matične stanice (iPS stanice). Te ćelije su u osnovi "prazna ploča" i mogu se navesti da postanu gotovo bilo koja druga vrsta ćelija u telu.

U novom istraživanju tim je poboljšao tehniku koju je razvio prošle godine kako bi proizveo i uveo ove ćelije u krvotok. Prilikom pretvaranja matičnih ćelija u drugu vrstu ćelija uvek postoje greške jer i slučajne stanice ulaze u mješavinu zajedno s onim koje proizvode insulin, ali su one bezopasne.

- Što više dobijete ćelija mimo onih očekivanih, imate manje terapeutskih relevantnih ćelija - rekao je Millman za New Atlas.

- Potrebno vam je oko milijardu beta ćelija da biste izliječili osobu od dijabetesa. Ali ako četvrtina ćelija koje stvorite su zapravo ćelije jetre ili druge stanice gušterače, umjesto milijarde ćelija, trebat će vam 1,25 milijardi. Teško je izliječiti bolest sa 25%.

Nova metoda bi međutim redukovala broj neželjenih ćelija. Millmanov tim izgradio je proces koji je ciljao na citoskelet, strukturu koja ćelijama daje oblik, i stvorio je ne samo veći postotak efektivnih beta ćelija, već i one koje bolje funkcionišu. Kada su nove ćelije ubrizgane u dijabetične miševe, njihov nivo šećera u krvi se stabilizovao, ostavljajući ih "funkcionalno izlečenima" od bolesti do devet meseci. Tim planira nastaviti testiranje stanica na većim životinjama i tokom dužih razdoblja, a u budućnosti se planiraju i klinička ispitivanja na ljudima.

Istraživanje je objavljeno u časopisu Nature Biotechnology.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija

Data saglasnost na projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima

Vlada je na današnjoj sjednici dala saglasnost za projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima. Ministar energetike i rudarstva, Saša Mujović, objasnio je da povećanje energetske efikasnosti znači ekonomičnije i racionalnije korišćenje resursa. - Povećanje energetske efikasnosti možemo doživjeti kao značajno sredstvo kako da smanjimo naše mjesečne izdatke po osnovu utrošene električne energije - rekao je Mujović.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.