NavMenu

Srbija planira zabranu plastičnih tanjira, kašika, viljušaka, slamčica

Izvor: RTS Petak, 28.02.2020. 12:41
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Aykut Erdogdu/shutterstock.com)Ilustracija
Ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan kaže za RTS se vode pregovori o izbacivanju iz upotrebe plastike za jednokratnu upotrebu.

Goran Trivan je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da se planira ukidanje jednokratne plastike i da će se ove godine pristupiti mjerama koje se toga tiču.

Takođe, kako je dodao, priprema se depozitni sistem kada je u pitanju plastika i sve ostalo što je reciklabilni ambalažni otpad te vrste, odnosno povraćaj kaucije za plastične i staklene flaše, limenke...

- Pregovaramo i razgovaramo sa entitetima koji su zaiteresovani za tu priču - naveo je ministar.

EU je prošle godine zabranila plastične predmete za jednokratnu upotrebu kao što su tanjiri, pribor za jelo ili slamke za piće.


"Pošumljavanje će se ubrzati"

Govoreći o mjerama protiv zagađenja, Trivan je naveo da je Vladina radna grupa za zaštitu vazduha identifikovala individualna ložišta i automobile, ali i elektroenergetske kapacitete kao glavne uzroke zagađenja, pa želi da Srbijagas i toplane omoguće građanima jeftinije priključivanje na centralno grijanje.

Takođe, radna grupa želi da poveća i broj mjernih stanica.

Ministar je istakao i da će se pošumljavanje Srbije ubrzati i da se u to uključuje civilni sektor, ali i škole i druge institucije.

- Ovo jeste poziv svim lokalnim samoupravama, školama, nevladinim organizacijama, akcijašima, da se uključe. Čini mi se da će ovo prerasti u jedan opštedruštveni pokret - istakao je Trivan.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

U Crnoj Gori predviđena izgradnja 260 km auto-puteva i oko 200 km brzih saobraćajnica

U Crnoj Gori predviđena je izgradnja 260 kilometara auto-puteva i oko 200 kilometara brzih saobraćajnica. Tako će se u narednom periodu nastaviti intezivne aktivnosti Monteputa na daljoj izradi idejnih rješenja, sa fokusom na dionicu autoputa Podgorica - Bar, kao i kreiranja neophodnih preduslova za uključivanje preostale saobraćajne infrastrukture u Prostorni plan Crne Gore. Kako je saopšteno nakon prve sjednice Savjeta za javne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.