NavMenu

Planirane brojne aktivnosti u NP Prokletije - Planinarskim pohodima i manifestacijama do većeg broja turista

Izvor: eKapija Petak, 28.02.2020. 10:07
Komentari
Podeli
(Foto: Shutterstock/Lenar Musin)
Broj zadovoljnih turista iz regiona i inostranstva, kao i realizacija brojnih aktivnosti pokazuje da je prošla godina u Nacionalnom parku Prokletije bila uspješna.

- Možemo se pohvaliti da je godina za nama bila uspješna, da svake godine imamo rast posjetilaca u Nacionalnom parku. S tim u vezi, u 2019. godini imali smo 18.644 registrovanih posjetilaca, dok je u 2018. godini bilo 14.488 posjetilaca, što je više za 4.156, odnosno za 30% - kazao je direktor NP Prokletije Admir Lalić, prenosi sajt NP Crne Gore.

Kroz organizaciju planinarskih pohoda i manifestacija trudimo se da obogatimo sadržaje za mnoge ljubitelje prirode. Najposjećeniji djelovi u Parku su dolina Grebaje, dolina Ropojane, Volušnica, Bogićevica, Hridsko jezero.

- Ljetnju sezonu prošle godine otvorili smo planinarskim pohodom na Tromeđu kada su skijaši i borderi simbolično predali planine na korišćenje katunjanima i planinarima. U maju smo organizovali 13. tradicionalni pohod "Zijovom stazom" gdje se sa Karaule pruža, možda, i najljepši pogled na Karanfile i vrhove iznad Grebajskog Zastana. Zatim je obilježen pohod "Hamdovom stazom - uspon na tri vrha u jednom danu", Popadija, Talijanka i Maja e Can, koja se organizuje u julu.

U cilju promocije katunskog načina života, drugu godinu za redom, NP Prokletije organizovao je manifestaciju "Dani katuna". Za ljubitelje aktivnog odmora organizovana je pješačka i biciklistička tura Bajrovića katun-Hridsko Jezero-Bajrovića katun, nakon koje su posjetioci imali priliku da probaju tradicionalne gastronomske specijalitete sa ovog područja. Cilj je da manifestacija postane tradicionalna i promoviše planinski i katunski turizam.

- Ove godine, ista će će biti organizovana u dolini Grebaje gdje će se u saradnji sa lokalnim stanovništvom promovisati autohtona gastronomska ponuda, organizovati izložba ručno rađenih proizvoda, kao i međunarodno takmičenje u strižbi ovaca. Za ovu godinu planirana je i nova manifestacija "Dani avanture" kojom će se promovisati turistička ponuda NP Prokletije, hiking, biking i kamping.

Kroz učeće na raznim sajmovima u regionu i inostranstvu predstavljena je turistička ponuda Prokletija.


- Prirodna ljepota najmlađeg nacionalnog parka u Crnoj Gori još je neistražena. Učešće na sajmovima je prava prilika da predstavimo bar jednim dijelom ljepote koje nas okružuju. U ovoj godini planirana je izrada promotivnog materijala koji će biti dostupan svim posjetiocima u Centru za posjetioce, u našoj upravnoj zgradi i na svim sajmovima na kojima budemo učestvovali u periodu koji je pred nama.

Pored unaprjeđenja turističke infrastrukture, potrebna je bolja putna infrastruktura.

- Što se tiče prošlogodišnjeg rada na putevima, od posebne važnosti je rekonstrukcija puta od Hridske krivine do Hridskog jezera dužine osam kilometara koji smo realizovali zajedno sa NVO "Prijatelji Plava" i lokalnim stanovništvom. Put je pogodan za mala vozila, četvorotočkaše, pa je veliki broj iseljenika i turista u toku prošle ljetne sezone posjetio biser Prokletija, prirodni rezervat.

- U toku 2020. godine od značajnijih aktivnosti izdvajamo izradu petogodišnjeg Plana upravljanja za period od 2021-2025. godine, te pozivamo lokalno stanovništvo, planinarske klubove, nevladine organizacije i ostale zainteresovane da budu aktivni učesnici u njegovoj izradi - zaključuje Lalić.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

U Crnoj Gori predviđena izgradnja 260 km auto-puteva i oko 200 km brzih saobraćajnica

U Crnoj Gori predviđena je izgradnja 260 kilometara auto-puteva i oko 200 kilometara brzih saobraćajnica. Tako će se u narednom periodu nastaviti intezivne aktivnosti Monteputa na daljoj izradi idejnih rješenja, sa fokusom na dionicu autoputa Podgorica - Bar, kao i kreiranja neophodnih preduslova za uključivanje preostale saobraćajne infrastrukture u Prostorni plan Crne Gore. Kako je saopšteno nakon prve sjednice Savjeta za javne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.