NavMenu

Kompanija Pure Logistics širi poslovanje - U planu gradnja skladišta hladnjače i nabavka novih šlepera

Izvor: eKapija Srijeda, 26.02.2020. 12:50
Komentari
Podeli
(Foto: Pure Logistics)
Beogradska kompanija Pure Logistics koja se bavi organizacijom domaćeg i međunarodnog drumskog prevoza tereta, osnovana je 2013. godine od strane francuske kompanije Pureberry Fruits Rouges, zbog rastuće potrebe za logistikom pri izvozu svežeg jagodičastog voća iz Srbije na zapadnoevropsko tržište.

Sopstvenim vozilima i kroz saradnju sa nizom podvozara, kompanija je proširila svoje poslovanje i svakodnevno obavlja usluge transporta komercijalne paletizovane robe kamionima sa ceradama i hladnjačama, prevoza sajamske robe, transporte mašina, vangabaritnog transporta, prevoza ADR robe, roba široke potrošnje i slično, na svim relacijama na teritoriji Evrope, bilo da je reč o poslovima uvoza ili izvoza, a promet, prema riječima direktora Radoja Đokovića, iz godine u godinu raste.

- Pure Logistics je u 2018. godini u odnosu na 2017. ostvario rast prometa od čak 82%. Ovaj pozitivan trend nastavljen je i u prošloj godini, pa je tako lane ostvaren rast prometa od 81,5% u donosu na 2018, a celokupan rast je ostvaren kroz organski razvoj iz poslovanja i sopstvenih sredstava - navodi Đoković za naš portal.

On ističe da su ključni razlozi uspješnog razvoja kompanije u jednakoj posvećenosti malim i velikim firmama, pouzdanosti i kvalitetu pružanja usluga, besplatnim savjetodavnim uslugama postojećim i potencijalnim klijentima, kao i u bogatom iskustvu u transportu, prije svega farmaceutskih i prehrambenih proizvoda, svježeg voća, povrća i sadnog materijala.

- Poštovanjem zaposlenih i aktivnim radom i ulaganjem u njihovo znanje i bolje radne uslove stvoren je zdrav ambijent za dalji rapidan razvoj firme i ljudi koji je čine - istakao je Đoković.

Osim firmi iz navedenih oblasti, klijenti kompanije Pure Logistics su i uvoznici i izvoznici komercijalnih roba široke potrošnje, laboratorije, veletrgovine, uvoznici mašina, prerađivačka industrija, globalne logističke kuće.

Obzirom na višegodišnje stečeno iskustvo u organizaciji logistike za matičnu firmu, Pure Logistics ima veliki broj klijenata iz oblasti agrara kojima organizuje transport voća i povrća u svježem i smrznutom stanju, kao i transporta sadnog materijala i opreme.

(Foto: Pure Logistics)
- U sopstvenom voznom parku imamo i hladnjače, a našim klijentima osim standardne ponude nudimo i usluge ekspres frigo prevoza manjim frigo vozilima sa jednim vozačem ili udvojenom posadom kako bi se tranzitno vrijeme svelo na minimum, onda kada su neophodni izuzetno kratki rokovi isporuke roba. Zarad podizanja nivoa kvaliteta i pouzdanosti pružene usluge transporta u kontrolisanim temperaturnim uslovima, svi naši merni instrumenti u komorama (sonde za merenje temperature) su kalibrisani i za njih posedujemo sertifikate nezavisne laboratorije - navodi Radoje Đoković za eKapiju i dodaje da sva vozila posjeduju CMR osiguranja.

Po njegovim riječima, poljoprivredni proizvodi se iz Srbije najviše transportuju na tržišta Holandije, Njemačke, Austrije, Skandinavije i Rusije, a proizvodi na vrhu liste su malina, borovnica, jabuka, šljiva, kajsija, paprika i krastavac.

- Kada je riječ o transportu svježeg voća i povrća, logističke firme nemaju prostora za grešku, jer bilo koje neplanirano zadržavanje vozila utiče na svježinu i vrijednost robe na tržištu – ističe naš sagovornik, dodajući da je zato veoma važno da se cio logistički tok od plantaže do krajnjeg korisnika detaljno isplanira i realizuje bez odstupanja od plana.

Đoković se osvrnuo i na izazove sa kojima se suočavaju sve logističke kuće, kao što su odlazak vozača u inostranstvo, dozvole i veliko gubljenje vremena na graničnim prelazima i carinskim terminalima.

Problem su, kaže, i rokovi plaćanja klijenata prema vozarima.

- Vrlo je često da se za usluge transporta valuta podrazumijeva kao obavezna i u praksi je često duža nego što je to valuta vozarevih dobavljača prema vozaru (gorivo, servisi, putarine, podvozari i sl.), pa je zato neophodno napraviti dobar balans poslovanja u finansijskom smislu – ističe Đoković.

On dodaje da se iz godine u godinu sve teže dolazi do kupaca na zapadnom tržištu, jer su liste zahtjeva koji se odnose na standarde za dobavljače sve duži, pa je neophodno u domaćoj privredi podizati svijest o potrebi usklađivanja poslovanja sa evropskim i svjetskim standardima.

Sagovornik našeg portala navodi da Pure Logistics privodi kraju implementaciju standarda ISO 9001:2015, a nakon toga u planu je pokretanje implementacije HACCP i IFS Logistics standarda, kao i da poslovanje u celosti usklade sa smjernicama GDP (Good Distribution Practice – Dobra distributivna praksa), što je jedan u nizu uslova saradnje sa renomiranim klijentima.

(Foto: Pure Logistics)
- Takođe, planiramo i nabavku novih šlepera-hladnjača nosivosti 22 tone, kao i nabavku specijalizovane opreme za transport sitnih pošiljki (najčešće uzoraka) koji se transportuju na različim temperaturama u odnosu na većinsku robu u kamionima, što je čest slučaj u praksi – kaže Đoković.

Cilj kompanije u narednom periodu je i ulaganje u izgradnju skladišta hladnjače u Beogradu.

- Vizija generalnog direktora i vlasnika kompanija Pureberry i Pure Logistics, Sanje Simić Larsson, je da će se tom velikom investicijom i izgradnjom jednog takvog objekta, dodatno osnažiti pozicija cele grupe na tržištu i da ćemo biti u mogućnosti da svojim kupcima pružimo još širi spektar logističkih usluga – ističe Đoković i dodaje da je nakon planiranih investicija i proširenja poslovanja, u planu i značajno povećanje broja zaposlenih.


Plaćen slobodan dan za zaposlene

U firmi Pure Logistics ponosni su na brigu o svojim zaposlenima. Prema rečima Radoja Đokovića, u tom duhu donijeta je i jedna nesvakidašnja odluka - svi zaposleni jednom mjesečno mogu da izaberu jedan radni dan plaćenog odsustva, koji žele da provedu sa porodicom i prijateljima.

- Smatramo da će se dugoročno ovakav potez pokazati kao izuzetno koristan kako za zaposlene, tako i za firmu, jer će se, nesumnjivo, povećanjem zadovoljstva zaposlenih, povećati i produktivnost – istakao je Đoković.

B. Petrović

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj

Biće rekonstruisani svi pružni prelazi od Bara do granice sa Srbijom

U naredne dvije godine svi pružni prelazi od Bara do granice sa Srbijom biće rekonstruisani, saopštio je ministar saobraćaja i pomorstva Filip Radulović. U emisiji "Dobro jutro Crna Goro" kazao je da upravo prelazi na prugama predstavljaju veliki problem kada je riječ o bezbjednosti u željezničkom saobraćaju . - Podaci su, nažalost, alarmantni. U zadnjih šest godina došlo je do 319 vanrednih događaja, od čega 21 sa smrtnim

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.