NavMenu

Projekat "100 najvećih u Crnoj Gori 2020" - Pozitivni primjeri poslovne prakse kao motivacija za nove uspjehe

Izvor: PR Centar Utorak, 25.02.2020. 08:28
Komentari
Podeli
(Foto: PR Centar)
Projekat "100 najvećih u Crnoj Gori" nastaviće i u trećoj godini isticanje pozitivnih primjera poslovne prakse u Crnoj Gori u cilju motivisanja privrednih subjekata na urednije finansijsko izvještavanje.

Osnivač BI Consultinga, provajdera poslovnih informacija, Ratko Nikolić, kazao je da će kroz multisadržajan pristup informisati javnost o uporednim podacima koji pokazuju trend tržišnih kretanja, te motivisati privredne subjekte na urednije finansijsko izvještavanje.

- Najvažnije, prikupićemo i analizirati podatke o poslovanju crnogorskih kompanija, izvršiti rangiranja, objaviti ih u ovogodišnjem ekskluzivnom izdanju Poslovnih novina, te prvorangiranima uručiti priznanja na završnoj večeri krajem maja - rekao je Nikolić.

On je podsjetio da se rangiraju mikro, mala, srednja i velika preduzeća, po prihodu, dobiti i broju zaposlenih, zatim 12 dominantnih djelatnosti, kao i najbrže rastuće preduzeće, prenosi PR Centar.

Projekat "100 najvećih u Crnoj Gori", koji se realizuje treću godinu zaredom, inicirala je kompanija BI Consulting, kao vodeća agencija u oblasti pružanja poslovnih i bonitetnih informacija, u partnerstvu sa ministarstvima finansija i ekonomije, uz podršku Privredne komore (PKCG) i pod pokroviteljstvom Podgoričke banke i Crnogorske komercijalne banke, članica OTP grupe.

Državni sekretar u Ministarstvu finansija, Nemanja Katnić, rekao je da posljednji dostupni makroekonomski indikatori ukazuju da je i prošlu godinu karakterisala snažnija ekonomska aktivnost od očekivane.

- Naime, za tri kvartala ostvaren je realni rast od 3,8%, posebno predvođen rastom u trećem kvartalu koji je dostigao stopu rasta od 4,7%. Prema projekcijama Vlade za prošlu godinu projektovan je rast od 3,1%, zasnovan na rastu iz prva dva kvartala, međutim, nakon objave rasta u trećem i dostupnih indikatora za četvrti, jasno je da će ova stopa rasta biti premašena - naveo je Katnić.

Prošlu godinu, kako je dodao, karakterišu isti pokretači rasta, kao i prethodne 2017. i 2018.

- Iako rast bilježe svi sektori osim industrija, i ove godine je dominantan podsticaj bio u sektoru turizma koji je nastavio da bilježi treću godinu sa rekordnim nivoima u indikatorima dolazaka noćenja i prihoda. Imajući u vidu snažan investicioni ciklus rast je i ove godine zabilježio sektor građevinarstva - precizirao je Katnić.

Prema njegovim riječima, to je bila još jedna uspješna godina, jer su se pozitivni efekti ekonomskog rasta odrazili i na naplatu budžetskih prihoda, pa je ostvaren planirani deficit od 2,98 odsto bruto domaći proizvod (BDP), čime se nastavlja tendencija smanjenja deficita, što dodatno učvršćuje makroekonomsku stabilnost.

On je kazao da su pozitivni efekti vidljivi i na tržištu rada, pri čemu je stopa nezaposlenosti u Crnoj Gori trenutno na istorijskom minimumu, dok je stopa aktivnosti na svom maksimumu, uz značajan rast zaposlenosti.

Generalni direktor Direktorata za investicije, razvoj malih i srednjih preduzeća i upravljanje EU fondovima u Ministarstvu ekonomije, Radosav Babić, kazao je da će Ministarstvo ekonomije nastaviti da implementira Program za unapređenje konkurentnosti privrede koji iz godine u godinu bilježi značajne i vidljive rezultate.

(Foto: PR Centar)
- Sadržaji programa i njegovih programskih linija kreirani su i realizovani u skladu sa zahtjevima crnogorske ekonomije. Godina iza nas bilježi pozitivan trend i rast interesovanja za sve programske linije, a to za posljedicu ima veliki broj podržanih mikro, malih i srednjih preduzeća - rekao je Babić.

On je naveo da je ukupan broj podržanih preduzeća u prošloj godini iznosio 307, dok je u 2018. godini podržano 103 preduzeća, što je uvećanje od 204%, stoga je i iznos odobrenih subvencija bio veći 136%.


- Za ovu godinu, pored postojećih, kreirali smo i dvije nove programske linije za unapređenje digitalizacije i internacionalizaciju mikro, malih i srednjih preduzeća. Ukupno opredijeljena budžetska sredstva za realizaciju Programa za unapređenje konkurentnosti privrede za ovu godinu iznose 2,03 mil EUR - naveo je Babić.

On je kazao da su kompanije koje su dobitnici priznanja "100 najvećih" u prošloj godini, u značajnom broju, bili korisnici programskih linija.

- Očekujemo da će se i u narednom periodu nastaviti ovakav pozitivan trend, da ćemo ubuduće imati uspješnu i produktivnu saradnju koja će pozitivno uticati na rast naše ekonomije, otvaranje novih radnih mjesta i unapređenje izvoznog potencijala, kao i stvaranja preduslova za bolji život naših građana - rekao je Babić.

Zamjenik glavnog izvršnog direktora i izvršni direktor za komercijalne poslove Podgoričke banke, Samo Jovićević, kazao je da mu je izuzetno zadovoljstvo što je Podgorička banka i ove godine, treći put, pokrovitelj projekta 100 najvećih u Crnoj Gori.

- Posebno je zadovoljstvo što smo ove godine partner u ovom projektu zajedno sa Crnogorskom komercijalnom bankom (CKB). Naše dvije banke oduvijek su posvećene unapređenju pozitivne poslovne klime, stvaranju čvrstih veza sa svojim klijentima, kao i jačanju preduslova da crnogorske kompanije ostvaruju sve bolje rezultate u budućnosti, za dobrobit ne samo vlasnika i njihovih zaposlenih već i naše ekonomije u cjelini - rekao je Jovićević.

On je kazao da je uvjeren da će i ove godine među nosiocima pečata 100 najvećih biti veliki broj klijenata Podgoričke banke i CKB-a.

- Drago mi je što ćemo učestvovati u njihovom uspjehu. Želio bih da zahvalim i organizatorima, jer su tokom prethodne tri godine uspjeli da promovišu zdravi crnogorski biznis i zaista zavidne rezultate koje ostvaruju naši privrednici - poručio je Jovićević.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj

Biće rekonstruisani svi pružni prelazi od Bara do granice sa Srbijom

U naredne dvije godine svi pružni prelazi od Bara do granice sa Srbijom biće rekonstruisani, saopštio je ministar saobraćaja i pomorstva Filip Radulović. U emisiji "Dobro jutro Crna Goro" kazao je da upravo prelazi na prugama predstavljaju veliki problem kada je riječ o bezbjednosti u željezničkom saobraćaju . - Podaci su, nažalost, alarmantni. U zadnjih šest godina došlo je do 319 vanrednih događaja, od čega 21 sa smrtnim

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.