NavMenu

Jablanica i Nikšić u zajedničkom projektu modernizacije muzeja - Od jeseni 2020. nov doživljaj Bitke na Neretvi

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 24.02.2020. 14:44
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Amy Johansson/shutterstock.com)Ilustracija
Zahvaljujući prekograničnoj saradnji muzeja iz Bosne i Hercegovine i Crne Gore, uz financijsku podršku EU, biće poboljšan kvalitet i obogaćena turistička ponuda u skladu sa novim trendovima i tehnologijama, navodi se na sajtu Općine Jablanica.

Biće modernizovane najmanje dvije muzejske postavke u Jablanici i Nikšiću koji će dobiti modernu audio-vizuelnu opremu i obučeno osoblje. Tako će od jeseni posjetioci muzeja u Jablanici imati mogućnost na novi način doživjeti bitku na Neretvi. U muzeju se nadaju kako će zahvaljujući novim tehnologijama i interpretaciji, broj posjetilaca porasti na više od 20.000 godišnje.

Više od 20 muzeja i aktera će kreirati jedinstvenu turističku ponudu sa fokusom na muzeje u srednjoj Crnoj Gori i Hercegovini. Regija će biti promovisana kao multietnička i kulturno raznolika europska destinacija. To bi trebala biti nova i zanimljiva ponuda koja će uključivati i ruralna područja regije.

Prvi put vodiči će biti sertifikovani u skladu sa najnovijim EU trendovima. Zahvaljujući projektu, regija će dobiti 20 certificiranih interpretatora kulturne baštine. Takođe, biće poboljšana i kvaliteta usluga smještaja, prodaje suvenira, te ugostiteljskih usluga koje se pružaju turistima. Pružaoci ovih usluga će dobiti mogućnost da koristite tehničku podršku, unaprijede kapacitete kroz obuke, te poboljšaju promociju i moderniziraju promotivni materijal.

Kulturni turizam čini 40% cjelokupnog europskog turizma, a 4 od 10 turista odabire svoje odredište na temelju njegove kulturne ponude.

Projekt prekogranične saradnje "Zanimljivi muzeji/Amusing Museums" (aMUSeumING) finansiran je iz EU programa prekogranične suradnje Bosna i Hercegovina - Crna Gora. Projekt zajednički provode Udruženje LiNK iz Mostara i koaplikanti Nacionalni muzej Crne Gore i Općina Jablanica. Ukupna vrijednost projekta je 394.904 EUR, od čega EU finansira 333.575 EUR.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Autoput Andrijevica-Peć povezuje Crnu Goru sa evropskim koridorima - I za gradnju dionice do Čakora očekuju se sredstva iz EU fondova

Auto-put Andrijevica – Peć bi na najbezbjedniji način povezao Podgoricu sa Prištinom i Skopljem, odnosno sa regijom kroz koju prolazi na teritoriji tih država, saopšteno je iz Ministarstva saobraćaja i pomorstva. Iz resora Filipa Radulovića ističu da taj putni pravac ispunjava prvi preduslov za finansiranje iz dostupnih EU fondova. Krajem februara Monteput je raspisao tender za izradu idejnog rješenja auto-puta Andrijevica - Peć,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.