NavMenu

Primjena Zakona o elektronskoj fiskalizaciji - U restoranima jedan ručak, gomila računa

Izvor: Mina Ponedjeljak, 24.02.2020. 10:39
Komentari
Podeli
(Foto: CandyBox Images/shutterstock.com)
Ugostitelji će do januara naredne godine i početka primjene Zakona o elektronskoj fiskalizaciji, gostu prilikom ručka morati da izdaju pet ili šest računa - za aperitiv, predjelo, čorbu, glavno jelo, hljeb i desert.

Iz Poreske uprave (PU) su objasnili da je tako regulisano Zakonom o porezu na dodatu vrijednost (PDV), uredbom i pravilnikom koji regulišu izdavanje računa, piše Pobjeda.

U protivnom, odnosno ukoliko na kraju kad gost završi sa ručkom donesu jedan račun iskazan po stavkama, rizikuju kaznu do deset hiljada EUR za firmu i do dvije hiljade za odgovornu osobu.

Ugostitelji su se zbog toga žalili i PU, tvrdeći da takvu praksu punjenja čašice računima nemaju druge zemlje i da to predstavlja problem, naročito u sezoni. Žalili su se i na kazne koje im, ukoliko ne donesu poseban račun za sve, izriču inspektori.

Problem je nedavno stigao i do skupštinskog Odbora za turizam, prostorno planiranje, ekologiju i poljoprivredu koji će to pitanje kandidovati za raspravu.

Iz Uprave za inspekcijske poslove su saopštili da je to pitanje u nadležnosti PU, čiji predstavnici su kazali da su upoznati sa primjedbama ugostitelja i dodali da će do primjene Zakona o fiskalizaciji gost morati da dobije onoliko računa koliko je puta poručivao.

- U skladu sa regulativom koja je trenutno na snazi, obaveza izdavanja fiskalnog računa vezuje se za svaki pojedinačni promet i to u momentu izvršenja prometa, zbog čega svaka narudžbina mora biti praćena izdavanjem fiskalnog računa, bez obzira što se može raditi o istom kupcu/klijentu - rekli su iz PU.


Oni su podsjetili da je obaveza izdavanja računa propisana Zakonom o PDV.

- Zakon u članu 31 predviđa da je poreski obveznik dužan da za izvršeni promet proizvoda, odnosno usluga izda račun ili drugi dokumenat koji služi kao račun. Takođe, Pravilnikom o primjeni Zakona o PDV-u u članu 73 propisano je da su poreski obveznici koji isporuke proizvoda i usluga naplaćuju u gotovom dužni da promet iskazuju preko poreskih registar kasa, pri čemu je za svaku isporuku obavezno izdati račun - pojasnili su iz tog državnog organa.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Industrija

Novi tender za zakup Željezare - Prednost kompanijama koje proizvode "zeleni čelik", u prvih pet godina najmanje 25 mil EUR investicija

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) raspisala je novi tender za zakup pogona Čeličane i Kovačnice u cilju valorizacije i očuvanja proizvodnje čelika u fabrici sa tradicijom proizvodnje dužom od 65 godina. Pravo učešća na javnom pozivu imaju sve kompanije iz Crne Gore i inostranstva koje su registrovane i posluju u skladu sa Zakonima države u kojoj obavljaju svoje djelatnosti. U zakup se izdaju proizvodne i pomoćne hale, proizvodna

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.