NavMenu

Crna Gora redovnim direktnim linijama povezana samo sa Beogradom i Ljubljanom - Od maja ponovo let Zagreb-Podgorica

Izvor: Mina Nedjelja, 23.02.2020. 13:42
Komentari
Podeli
(Foto: Perfect Gui/shutterstock.com)
Osnovni razlog zašto su do sada regionalni centri bili slabo povezani avio-linijama je zato što je poslovna politika u aviaciji vezana prvenstveno za profit i avio-kompanije ne mogu održavati linije koje su nerentabilne, saopšteno je iz Aerodroma Crne Gore.

Crna Gora je direktnim avio-linijama tokom čitave godine, od država regiona, povezana sa Srbijom i Slovenijom, odnosno sa glavnim gradovima tih država Beogradom i Ljubljanom.

Od maja će Crna Gora biti povezana i sa Hrvatskom, jer se ponovo uvodi avio-linija Zagreb - Podgorica, tri puta sedmično, piše Pobjeda.

- Povezanost avio-linija Crne Gore i zemalja regiona kao i balkanskog regiona, zasniva se na profitu, kao što je slučaj u svim ostalim oblastima u kojima vlada otvoreno tržište. Avio-kompanije svoje kapacitete ne mogu da šire na neprofitne rute, te se prirodno okreću profitabilnim i atraktivnim rutama - rekli su podgoričkom listu iz Aerodroma.

Predstavnici Aerodroma smatraju da je cjenovna politika te kompanije uključujući i podsticajnu šemu, kao i aktuelni ugovor sa Montenegro Airlinesom (MA), više nego dobra pretpostavka za uvođenje novih, pa i regionalnih ruta.

- Aerodromi će nastaviti da održavaju veoma dobre odnose sa aerodromima regiona, kao i da iznalaze načine da se pomogne avio-kompanijama koje su zainteresovane za razvoj regionalnog vazduhoplovstva - rekli su iz Aerodroma.

Iz Aerodroma su podsjetili da Crna Gora, kada su u pitanju države bivše Jugoslavije i regiona, najveći obim saobraćaja ostvaruje sa Srbijom, odnosno sa Beogradom.

- Sa Aerodroma Podgorica na dnevnom nivou imamo pet letova ka i iz Beograda, dok se iz Tivta za Beograd zimi leti dva puta dnevno, a ljeti u špicu sezone taj broj iznosi čak do osam letova dnevno - precizirali su predstavnici Aerodroma.

Oni su naveli da je uzimajući u obzir broj putnika, Beograd druga destinacija poslije Moskve sa 527.052 hiljade opsluženih putnika u prošloj godini.

Iz Aerodroma su saopštili da je od država bivše Jugoslavije Crna Gora redovnom direktnom avio-linijom povezana još i sa Slovenijom.

- Iz Podgorice se za Ljubljanu leti šest puta sedmično. Na ovoj relaciji smo imali svakodnevne letove tokom ljetnje sezone, sve do bankrota kompanije Adria Airways u septembru prošle godine - rekli su predstavnici Aerodroma.

Oni su naveli da se od 3. maja ponovo uvodi linija Zagreb - Podgorica, tri puta sedmično.

- Veoma smo zadovoljni što će uskoro biti ponovo otvorena linija Zagreb - Podgorica koja je već postojala u periodu od sredine 2008. do početka 2013. godine, kada je zbog nerentabilnosti ukinuta - saopšteno je iz Aerodroma.

Iz Aerodroma su saopštili da od ljetnje sezone 2017. godine postoji serija letova na relaciji Atina – Podgorica.

- Što se tiče ostalih država regiona - Makedonija, Albanija, Rumunija, Bugarska, još ne postoji uspostavljen avio-saobraćaj - kazali su iz Aerodroma.

Letovi ka Sarajevu ukinuti zbog malog broja putnika.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Industrija, Građevina

Objavljen novi poziv za zemljište u biznis zoni Babića Polje u Mojkovcu - Budućim investitorima obezbijeđene značajne olakšice

Opština Mojkovac objavila je novi javni poziv za zakup zemljišta u okviru biznis zone Babića Polje. U zakup se daje parcela površine 1.904 m2, na period od 10 godina sa mogućnošću produđenja na još 10 godina. Kako je navedeno, otvaranje biznis zone planirano je za potrebe podsticanja investicija i otvaranja novih radnih mjesta.Za potencijalne investitore za poslovanje u biznis zoni Opština je obezbijedila i određene olakšice. To je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.