NavMenu

Investicije pokreću razvoj Danilovgrada - U opštini se sprovode projekti vrijedni 75 mil EUR

Izvor: eKapija Utorak, 18.02.2020. 12:16
Komentari
Podeli
Posjeta farmi Agromont u Martinićima (Foto: gov.me/B. Ćupić)Posjeta farmi Agromont u Martinićima
U Danilovgradu se trenutno realizuje ili će uskoro otpočeti realizacija investicija vrijednih više od 75 mil EUR, što će doprinijeti još bržem razvoju, otvaranju novih radnih mjesta i rastu životnog standarda, rekao je prilikom posjete ovoj opštini ministar poljoprivrede Milutin Simović.

- Izuzetan investicioni zamah rezultat je ambicioznih planova razvoja, i sa državnog i sa lokalnog nivoa, dinamičnog privrednog rasta, unapređenja poslovnog ambijenta i vrijednih investitora i preduzetnika - rekao je Simović.

Kako je istakao, kontinuirana i odgovorna ekonomska i ukupna državna politika potvrda su da u Crnoj Gori postoji značajan potencijal da se iz godine u godinu poboljšavaju rezultati na dobro svih građana, kako bi dostigli evropski kvalitet života, navodi se na sajtu Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Simović je, osim obilaska infrastrukturnih projekata, posjetio i neke od uspješnih preduzetnika koji potvrđuju da se na području ove opštine vrijedno radi, uz podršku Vlade i lokalne uprave. Obišao je Farmu koka nosilja Agromont u Martinićima koja je korisnik podrške kroz IPARD program za investiciju od oko 600.000 EUR, za koju će dobiti bespovratnu podršku od oko 300.000 EUR. Još jedna uspješna preduzetnička priča je i pogon za preradu ljekovitog bilja u Orjoj Luci u kome se realizuje investicija od 133.000 EUR, za koju će preko IPARD-a dobiti bespovratnu podršku od oko 58.000 EUR.

- Ovo su samo neki od rezultata rada lokalne samouprave, rezultata privrednika i preduzetnika Danilovgrada i rezultata koji su izraz podrške i partnerstva Vlade i lokalne samouprave - ocijenio je Simović, ističući da je Danilovgrad prepoznat kao najbolji primjer dobrog poslovnog ambijenta.

Najbolja potvrda toga su, kako je kazao, podaci o trendovima u lokalnoj ekonomiji, prema kojima raste broj preduzeća iz godinu u godinu, rastu njihovi prihodi i dobit i broj zaposlenih.


- Posebno važan podatak je da je stopa nezaposlenosti sa 20,45% iz 2017. smanjena i danas je oko 11%, što je niže od državnog prosjeka (15%). Istovremeno, zaposlenost je u Danilovgradu povećana za više od 12% - kazao je Simović.

U sektoru poljoprivrede u protekle tri godine realizovane su ili su u fazi realizacije ili ugovaranja investicije vrijedne 14 mil EUR, za šta je obezbijeđena bespovratna podrška od više od 8 mil EUR.

Podršku je ostvarilo preko 400 registrovanih poljoprivrednih gazdinstava i petnaestak kompanija koje imaju preko 200 zaposlenih i preko 800 kooperanata iz Danilovgrada i drugih krajeva Crne Gore, čime je osigurana proizvodnja i osigurana radna mjesta.

Pored toga, u prethodne tri godine Ministarstvo je podržalo i izgradnju seoske infrastrukture sa oko 430.000 EUR - 23 projekta nasipanja i asfaltiranja puteva i izgradnja preko 10 km primarne i sekundarne vodovodne mreže.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.