NavMenu

Okolina Loznice jedinstveno svjetsko nalazište jadarita - Hoće li mineral budućnosti promijeniti sliku Srbije?

Izvor: RTS Ponedjeljak, 17.02.2020. 12:54
Komentari
Podeli
(Foto: Sumit buranarothtrakul/shutterstock.com)
Posle 16 godina, Rio Tinto je u petak završio geološka istraživanja rezervi minerala jadarita u okolini Loznice. Svjetski gigant potvrdio je RTS-u da nastavlja radove na razvoju novog rudarsko-prerađivačkog kompleksa.

Okolina Loznice je jedinstveno svjetsko nalazište novog minerala jadarit, koji sadrži lake metale - litijum i bor.

Od 2004. Rio Sava Exploration ćerka kompanija Rio Tinta, na površini od 200 kilometara obradila je trista istražnih bušotina. U narednih 18 mjeseci uradiće geotehničke i seizmičike poslove i laboratorijska ispitivanja nađenog minerala.

- U realizaciju Projekta Jadar do sada je Rio Tinto investirao više od 200 mil USD i sproveo oko 2.000 testova radi razvoja inovativne tehnologije za preradu jadarita. Prioritet je postizanje dugoročnih rješenja za razvoj novog, modernog i bezbjednog grinfild rudarsko-industrijskog kompleksa. Radimo sve da završimo posao pravovremeno u najboljem interesu i za Srbiju i za našu kompaniju - navodi Rio Tinto.

U Vladi očekuju da im investitor do kraja jula dostavi elaborat o rezervama jadrita, a već početkom iduće godine zatraže i dozvolu za izgradnju rudnika.

- Ukoliko to sve bude išlo u skladu sa tom predviđenom dinamikom, taj rudnik bi mogao da počne sa eksploatacijom 2024. ili početkom 2025. godine. Upravo im je odobreno dodatnih 30 mil USD za završetak ovih radova. Neka procjena vrijednosti na otvaranju rudnika je više od milijardu dolara i riječ je o jednom nalazištu koje će, kada krene eksploatacija, promijeniti sliku Srbije. Mi ogromnu nadu ulažemo u razvoj tog projekta - kaže ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

U lokalnoj zajednici računaju da će ta investicija pogurati razvoj cijelog Podrinjsko-kolubarskog regiona. Vlada insistira da pored rudnika i prerađivačkih kapaciteta, Loznica dobije i fabriku litijumskih baterija.

- Mi smo sa nestrpljenjem očekivali završetak istražnih radnji i ono što mi očekujemo to je da se krene u novi ciklus. Tako da se cio taj postupak do konačnog otvaranja rudnika, a nadamo se odmah potom u drugoj fazi i fabričkih postrojenja što prije dođe, da uposli veliki broj ljudi i naravno, po osnovu rudne rente i svega ostalog, da ovaj grad i naša država i te kako ima benefite od toga - kaže gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović.

Jadarit važi za mineral budućnosti. Ima široku primjenu u automobilskoj, avio i raketnoj industriji i informacionim tehnologijama. Procjenjuje se da lozničko nalazište može da ispuni do deset odsto svjetskih potreba za veoma traženim litijumom.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.