NavMenu

Novi Zakon o radu - Da li će odredba o uplatama zarada na tekući račun doprinijeti smanjenju sive ekonomije?

Izvor: Mina Ponedjeljak, 17.02.2020. 15:07
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay.com/Bru-nO)
U Upravi za inspekcijske poslove smatraju da je teško odgovoriti da li će odredba Zakona o radu koja se tiče uplata zarada zaposlenima na tekući račun doprinijeti smanjenju sive ekonomije.

- Na pitanje da li će ta odredba Zakona doprinijeti smanjenju sive ekonomije teško je odgovoriti, mada je nesporno da će se preko tekućeg računa zaposlenom uplaćivati samo zarada utvrđena ugovorom o radu, što kontroliše Inspekcija rada - rekli su agenciji Mina-business iz PR službe Uprave.

Eventualno, kako su objasnili, ukoliko poslodavac dio zarade isplaćuje "na ruke", takvo kršenje zakona i dalje će ostati nevidljivo za Inspekciju rada i to mogu utvrđivati samo istražni organi.

Iz Uprave su podsjetili da važan segment kontrola Inspekcije rada predstavlja redovnost isplate zarada i uručivanje njihovog obračuna, koji ima snagu izvršne isprave po novom Zakonu o radu.

- U odredbi člana 105 stav 1 Zakona o radu stoji da se zarada isplaćuje najmanje jednom mjesečno na tekući račun zaposlenog, što je novina u Zakonu - precizirali su iz Uprave.

Zakon o radu usvojen je krajem decembra prošle godine.

Iz Uprave su, odgovarajući na pitanje jesu li utvrđene nepravilnosti u tom dijelu, kazali da u ovom trenutku ne mogu dati podatke.

- Inspekcija rada, u ovom periodu, inovira svoj informacioni sistem u vezi sa novim Zakonom o radu koji je stupio na snagu 7. januara, pa stoga, za sada, ne možemo da vam dostavimo tražene podatke - rekli su iz Uprave.

Zakon o radu, pored novine koja se tiče uplata zarada, donosi i novinu da se radni odnos zasniva na neodređeno vrijeme. Sada rad na određeno vrijeme može biti 36 mjeseci, dok je u prethodnom zakonu bio 24 mjeseca, a normirani su i novi oblici rada kao što su rad na daljinu, od kuće, kao i u domaćinstvu.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

21.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Raspisan novi tender za brzu saobraćajnicu koja treba da poveže Herceg Novi i Budvu

Monteput je raspisao novi tender za izradu idejnog rješenja za dionicu brze saobraćajnice od Herceg Novog do Budve, prelazak preko Bokokotorskog zaliva. Vrijednost tendera ostala je nepromijenjena i iznosi nešto preko 180.000 EUR sa uračunatim PDV-om. Ponude se dostavljaju najkasnije do 7. maja do 12 sati, a više detalja možete vidjeti OVDJE. Kako su ranije saopštili iz Monteputa, svrha izrade tehničke dokumentacije je ispitivanje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.