NavMenu

Projekat Jadar korak bliže realizaciji - Rio Tinto traži izvođače za istražna bušenja do 2,5 km i hidrogeološka ispitivanja

Izvor: eKapija Subota, 15.02.2020. 12:42
Komentari
Podeli
(Foto: Sumit buranarothtrakul/shutterstock.com)
Projekat Jadar, veliko nalazište litijuma kod Loznice, čini se da je korak bliže relizaciji. Kompanija Rio Tinto, koja je do sada uložila i opredijelila više od 200 mil USD u razvoj Jadra, traži usluge za inženjersko-geološka i geotehnička istraživanja, kao i nadzor nad relizacijom terenskih radova i laboratorisjkih istraživanja. Takođe, u toku je i tender za konsultanta za pripremu elaborata resursa i rezervi, kao i studije izvoljivosti za rudastvo.

Realizacija inženjersko-geoloških i geotehničkih istraživanja obuhvataju istražno bušenje plitkih bušotina sa odgovarajućim in situ testovima, hidrogeološkim ispitivanjima i ugradnjom pijezometra, izradu istražnih jama, laboratorijska ispitivanja i geodetsko snimanje loakacija.

Procjenjuje se da će radovi okvirno obuhvatati bušenje sa jezgrovanjem do 2.500 metara, sa pratećim hidrogeološkim ispitivanjima. Rok za podnošenje ponuda je 28. februar, a više o tenderu pogledajte OVDE.

Takođe, kako se navodi u pozivu za konsultanta, neophodno je da budući konsultant bude registrovan u skladu sa domaćim zakonima, kao i ovlašćen za pružanje traženih usluga.

Rok za podnošenje ponuda 28. februar 2020, a više od pozivu pogledajte OVDE.

Podsjetimo, iz Rio Tinta su ranije naveli da se početkom 2020. godine očekuje završetak višegodišnje faze geoloških istraživanja. Takođe, krajem 2019. predstavljen je i prostorni plan projekta Jadar, a opširnije o tome šta je predviđeno da se gradi na 2030,64 ha, čitajte u posebnoj vesti.

Projekat Jadar podrazumijeva rad na razvoju rudnika podzemne eksploatacije i izgradnju industrijskog postrojenja za metalurško-tehnološku preradu koncentrata jadarita. Očekivani krajnji proizvodi su borna kiselina i litijum karbonat, čistoće 99,5% neophodne za proizvodnju litijumskih baterija.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.